Image default
Ευρώπη

Νταβός: «Και τώρα τι θα κάνουμε χωρίς τους Ρώσους;»

Τον παλιό καιρό, τα κορυφαία στελέχη των διεθνών επιχειρήσεων έπιναν βότκα με πάγο στο Russia House, το κτίριο στο οποίο έμενε η Ρωσική αντιπροσωπία – τώρα η Ουκρανική-και έσπευδαν να κλείσουν συμφωνίες με τους Ρώσους ολιγάρχες – από μεγιστάνες της ενέργειας μέχρι φαρμακευτικούς κολοσσούς.

Ακόμη και εν μέσω των κυρώσεων από ΗΠΑ και Ευρώπη το 2014, λόγω  Κριμαίας, η Ρωσία κατάφερε να προσελκύσει ξένες επενδύσεις στη χώρα. Ο Κίριλ Ντμίτριεφ, επικεφαλής του κρατικού Ρωσικού Ταμείου Επενδύσεων, έπεισε εταιρείες και κυβερνήσεις πως παρότι οι κυρώσεις περιόριζαν τον τρόπο με τον οποίο μπορούσαν να συναλλάσσονται, οι συμφωνίες μπορούσαν να προχωρήσουν.

Και ορισμένες εταιρείες βρήκαν χρυσάφι…

Το γεγονός πως για δεύτερη συνεχή χρονιά, οι νέες σκληρές δυτικές κυρώσεις  εμπόδισαν Ρώσους αξιωματούχους και ολιγάρχες να συμμετάσχουν στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός, είναι  ευπρόσδεκτο για πολλούς  κα  νίκη για τους Ουκρανούς, που συμμετέχουν στη φετινή διάσκεψη πιέζοντας για περισσότερα όπλα.

Αλλά αναγκάζει επίσης τους διευθύνοντες συμβούλους αναμετρηθούν με τη νέα πραγματικότητα, για το πώς μπορεί να λειτουργήσουν σε έναν κόσμο όπου η συνεργασία με τη Ρωσία είναι εκτός συζήτησης.

Με την διεθνή επιχειρηματική τάξη να αλλάζει, χάνονται προσοδοφόρες ευκαιρίες τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα

Οι επικεφαλής των παγκόσμιων εταιριών στο παρασκήνιο αναρωτιούνται σχετικά με το πόσο καιρό η παγκόσμια επιχειρηματική κοινότητα μπορεί να αγνοήσει τη Μόσχα και ταυτόχρονα να βρει νέες αγορές για ενέργεια, μέταλλα και τρόφιμα.

“Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν ακόμη ερωτήματα σχετικά με το αν υπάρχουν μακροπρόθεσμα καλές εναλλακτικές λύσεις για να αντικατασταθεί το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο”, δήλωσε χαρακτηριστικά στο Politico, δυτικός αξιωματούχος στο Νταβός, υπό τον όρο της ανωνυμίας .

«Δεν είναι απομονωμένοι από όλον τον πλανήτη»

Η Ρωσία δεν συμμετείχε ούτε στην περσινή συνάντηση του Παγκόσμιου Φόρουμ τον  Μάϊο  τρεις μήνες μετά την εισβολή. Εμπειρογνώμονες και αξιωματούχοι πίστευαν τότε ότι οι κυρώσεις θα κατέστρεφαν τη ρωσική οικονομία. Ένα μήνα αργότερα, η ρωσική κυβέρνηση αθέτησε το εξωτερικό χρέος της για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες. Αλλά καθώς οι μήνες περνούσαν, η οικονομία της χώρας άρχισε να προσαρμόζεται σε μια νέα κανονικότητα.

«Οι κυρώσεις δεν είχαν τον άμεσο αντίκτυπο που πίστευαν οι Δυτικοί» δήλωσε η Άντζελα Στεντ, συνεργάτης της δεξαμενής σκέψης Brookings Institution στην Ουάσινγκτον.

Σήμερα, τα ράφια των παντοπωλείων εξακολουθούν να είναι γεμάτα και η ζωή, ως επί το πλείστον, συνεχίζεται κανονικά.  Οι κινεζικές φίρμες αντιπροσωπεύουν πλέον σχεδόν το ένα τρίτο της αγοράς αυτοκινήτων της Ρωσίας, αφότου οι δυτικές εταιρείες εγκατέλειψαν τη χώρα λόγω των κυρώσεων, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Reuters.

“Η Ρωσία είναι σε μεγάλο βαθμό απομονωμένη από τη Δύση, αλλά φυσικά δεν είναι απομονωμένη από τον υπόλοιπο κόσμο. Ο Νότος ούτε έχει καταδικάσει τη Ρωσία ούτε έχει επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία”, δήλωσε η Στεντ, παραπέμποντας στην Ινδία, η οποία παρ’ότι εταίρος των ΗΠΑ, αγοράζει μεγάλες ποσότητες ρωσικού πετρελαίου”.

Παράλληλα η χώρα “έχει  μετατραπεί σε έναν από τους κορυφαίους εξαγωγείς σιτηρών … και το έκανε αυτό υπό τις κυρώσεις και εν μέρει ως απάντηση στις κυρώσεις”, δήλωσε ο Τόμας Γκράχαμ, ο οποίος διετέλεσε ειδικός βοηθός του προέδρου και ανώτερος διευθυντής για τη Ρωσία στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης του Τζορτζ Μπους.

Η Ρωσία άρχισε να εγκαθιδρύει τον γεωργικό της τομέα προτού τεθούν σε ισχύ οι κυρώσεις, δήλωσε ο Γκράχαμ. Αλλά αφότου η Δύση άρχισε να επιβάλλει τα οικονομικά μέτρα,  επένδυσε σημαντικά στην εγχώρια παραγωγή σιταριού, αντί να βασίζεται στις εισαγωγές, προκειμένου να θρέψει τον λαό της.

Το θέμα της παρατεταμένης υποστήριξης για την Ουκρανία  πιθανότατα θα εγείρει άβολα ερωτήματα για τους δυτικούς αξιωματούχους στο Νταβός αυτή την εβδομάδα, ιδιαίτερα σχετικά με τις κυρώσεις και τις δυνατότητές τους να διαταράξουν τις οικονομίες, ειδικά στην Ευρώπη, το 2023 και όχι μόνο.

Οι ανησυχίες δεν θα κατευνάζονται, τουλάχιστον, για όσο στο Russia House  παραμένει η Ουκρανική αποστολή.

Σχετικα αρθρα

Σοκολάτα από παιδιά-σκλάβους

admin

Κίνα: Απαλλαγή θεωρήσεων για τον διευρυμένο «κύκλο φίλων»

admin

Σιτηρά: «Ευνοημένος» σιτοβολώνας η Ουκρανία, κρατάει ψηλά τις εξαγωγές της, αλλά εξοργίζει

admin

Το Euribor αυξήθηκε ξανά τον Μάρτιο

admin

Στρατηγική σχέση μεταξύ ΕΕ και Αυστραλίας για τις κρίσιμες πρώτες ύλες

admin

Διασφαλίσεις έναντι των ουκρανικών εισαγωγών ζητούν τα κράτη-μέλη

admin

Η Ρωσία δε θα επιτεθεί στο ΝΑΤΟ αλλά τα F-16 θα καταρριφθούν τονίζει ο Πούτιν

admin

Bruegel: Η ΕΚΤ μπορεί να πυροδοτήσει στασιμότητα για όλη την Ευρωζώνη

admin

Και η Γαλλία εξοπλίζεται με νόμο για την αντιμετώπιση της ανάμειξης ξένων κρατών στο εσωτερικό της

admin

Ευρωεκλογές: Η ιταλική κεντροαριστερά συσπειρώνεται πίσω από τις «Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης»

admin

Βρετανία: Μακρινός στόχος η μείωση των επιτοκίων της BoE

admin

Ευρωζώνη: Στάσιμα τα τραπεζικά δάνεια τον Φεβρουάριο

admin