Image default
Ευρώπη

Πολλές ξένες εταιρείες εξακολουθούν να παραμένουν στη Ρωσία

Μεταξύ των ξένων εταιρειών που εξακολουθούν να δραστηριοποιούνται στη Ρωσία, το 19,5% είναι γερμανικές, το 12,4% είναι αμερικανικές και το 7% ιαπωνικές, σύμφωνα με μελέτη του Ελβετικού Ινστιτούτου διαχείρισης επιχειρήσεων IMD.

«Πολλές εταιρείες που έχουν έδρα στα τρία αυτά κράτη έχουν αντισταθεί στις πιέσεις από κυβερνήσεις, μέσα ενημέρωσης και ΜΚΟ να εγκαταλείψουν τη Ρωσία, μετά την εισβολή στην Ουκρανία», σύμφωνα με την έρευνα που διεξήχθη από τους καθηγητές Σιμόν Εβενετ και Νικολό Πισανί.

Πριν από την εισβολή στην Ουκρανία τον περασμένο Φεβρουάριο, δραστηριοποιούνταν στην Ρωσία 2.405 θυγατρικές που ανήκαν σε 1.404 εταιρείες από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις χώρες της G7. Στα τέλη Νοεμβρίου, μόλις το 9% των εταιρειών αυτών είχαν πουλήσει τουλάχιστον μία ρωσική θυγατρική. Η αποχώρηση από τη Ρωσία  αφορούσε κυρίως αμερικανικές εταιρείες και όχι ευρωπαϊκές ή ιαπωνικές εταιρείες, σύμφωνα με την μελέτη.

Μέχρι εκείνη την ημερομηνία, λιγότερο από το 18% των θυγατρικών που ανήκουν σε εταιρείες με έδρα τις ΗΠΑ είχαν ολοκληρώσει  πλήρως την πώληση των ρωσικών θυγατρικών τους, σε σύγκριση με 15% για εκείνες που ανήκουν σε ιαπωνικές εταιρείες και 8,3% για θυγατρικές που ανήκουν σε εταιρείες με έδρα την ΕΕ.

Σύμφωνα με τους ερευνητές,120 δυτικές εταιρείες είχαν εγκαταλείψει τη Ρωσία μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου. Από αυτές που εξακολουθούν να δραστηριοποιούνται εκεί, το 19,5% είναι Γερμανικές το 12,4% είναι Αμερικανικές και το 7% Ιαπωνικές.

Διάφοροι παράγοντες μπορούν να εξηγήσουν γιατί οι εταιρείες δεν έχουν εγκαταλείψει τη Ρωσία. Η δραστηριότητά τους μπορεί, για παράδειγμα, να μην εμπίπτει στις κυρώσεις. «Άλλες εταιρείες  μπορεί να μην θέλουν να αποχωρήσουν  λόγω της «κοινωνικής» χρησιμότητας των προϊόντων τους, αναφέρουν τους συγγραφείς της μελέτης, αναφέροντας ως παράδειγμα, κάποιες φαρμακοβιομηχανίες.

Μερικές δυτικές εταιρείες μπορεί επίσης να μην έχουν βρει αγοραστές σε καλή τιμή. Άλλες, ακόμη και όταν έχουν βρει αγοραστή, συναντούν εμπόδια που μπορεί να έχει θέσει η ρωσική κυβέρνηση «για να εμποδίσει» ή «να καθυστερήσει την πώληση» και να αποτρέψει τον επαναπατρισμό των εσόδων από την πώληση των επιχειρήσεων.

Σχετικα αρθρα

Σιτηρά: «Ευνοημένος» σιτοβολώνας η Ουκρανία, κρατάει ψηλά τις εξαγωγές της, αλλά εξοργίζει

admin

Το Euribor αυξήθηκε ξανά τον Μάρτιο

admin

Στρατηγική σχέση μεταξύ ΕΕ και Αυστραλίας για τις κρίσιμες πρώτες ύλες

admin

Διασφαλίσεις έναντι των ουκρανικών εισαγωγών ζητούν τα κράτη-μέλη

admin

Η Ρωσία δε θα επιτεθεί στο ΝΑΤΟ αλλά τα F-16 θα καταρριφθούν τονίζει ο Πούτιν

admin

Bruegel: Η ΕΚΤ μπορεί να πυροδοτήσει στασιμότητα για όλη την Ευρωζώνη

admin

Βρετανία: Μακρινός στόχος η μείωση των επιτοκίων της BoE

admin

Ευρωζώνη: Στάσιμα τα τραπεζικά δάνεια τον Φεβρουάριο

admin

Βρετανία: Και επίσημα σε ύφεση το 2023

admin

Κίνα: Καταργεί τους επιπλέον δασμούς στα κρασιά από Αυστραλία

admin

Τι είναι οι γεωγραφικές ενδείξεις και σε τι χρησιμεύουν;

admin

ΕΕ: Συμβιβαστική συμφωνία των πρέσβεων της ΕΕ για τις εισαγωγές των ουκρανικών προϊόντων

admin