Ο πρώην πρωθυπουργός και υποψήφιος πρόεδρος Αντρέι Μπάμπις συνεχίζει να ερευνάται από τις γαλλικές αρχές με την κατηγορία της φοροδιαφυγής και το ξέπλυμα χρήματος, σύμφωνα με διάφορα τσεχικά μέσα ενημέρωσης.
Η Εθνική Οικονομική Εισαγγελία (PNF), μια γαλλική υπηρεσία που χειρίζεται μεγάλα οικονομικά και χρηματοπιστωτικά εγκλήματα, εξετάζει τις συνθήκες υπό τις οποίες ο ηγέτης του κόμματος ΑΝΟ και επίδοξος πρόεδρος της Τσεχίας απέκτησε μια βίλα στη νότια Γαλλία μέσω μιας αλυσίδας υπεράκτιων εταιρειών με έδρα το Μονακό και τις Βρετανικές Παρθένες Νήσους.
Ο Μπάμπις ισχυρίζεται ότι η αγορά ήταν νόμιμη και έχει υποστηρίξει σταθερά ότι η έρευνα αυτή είναι ανοησία. Στη μοναδική τηλεοπτική συζήτηση στην οποία συμμετείχε πριν από τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών (13 και 14 Ιανουαρίου), ο Μπάμπις δήλωσε ότι δεν γνώριζε για την έρευνα και ότι κανείς δεν είχε επικοινωνήσει μαζί του.
Μίλησε επίσης για το γεγονός ότι μόνο η «αριστερή» εφημερίδα Le Monde είχε γράψει γι’ αυτήν, υπονοώντας ότι επρόκειτο για ψέμα και κατασκευή από τα μέσα ενημέρωσης.
Με το γραφείο του εισαγγελέα επικοινώνησαν δημοσιογράφοι των εφημερίδων Hospodářské noviny, Deník N και επίσης της Seznam Zprávy.
«Η έρευνα συνεχίζεται, αν και σε αυτό το στάδιο δεν έχουν γίνει συνεντεύξεις ή κλητεύσεις», δήλωσε η PNF όταν ρωτήθηκε ρητά από το Seznam Zprávy αν ο υποψήφιος πρόεδρος Μπάμπις είχε έρθει σε επαφή με τους ερευνητές.
Η γαλλική εισαγγελία επιβεβαίωσε ότι η υπόθεση, η οποία άνοιξε τον Φεβρουάριο του 2022, αφορά την εμπλοκή του Μπάμπις στα λεγόμενα Pandora papers. Πρόκειται για έγγραφα που διέρρευσαν και δείχνουν ότι μια σειρά από σημαίνοντα πρόσωπα, συμπεριλαμβανομένων πρωθυπουργών και προέδρων από διάφορες χώρες του κόσμου, κρύβουν τα περιουσιακά τους στοιχεία πίσω από εταιρείες-βιτρίνες σε φορολογικούς παραδείσους.
Ο Μπάμπις είχε επίσης προβλήματα με το νόμο στην Τσεχική Δημοκρατία. Λίγο πριν από τον πρώτο γύρο των εκλογών, ωστόσο, το δικαστήριο τον έκρινε αθώο στην υπόθεση της παράνομης απόκτησης επιδοτήσεων της ΕΕ.
Ενόψει του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών (27 και 28 Ιανουαρίου), οι εκτιμήσεις ευνοούν τον αντίπαλό του, τον πρώην στρατηγό Πετρ Πάβελ, να γίνει ο νέος αρχηγός του κράτους. Ωστόσο, ο Μπάμπις δεν είναι πρόθυμος να το δεχτεί αυτό κι έχει αρχίσει να χρησιμοποιεί πολύ σκληρή ρητορική, κατηγορώντας, για παράδειγμα, τον αντίπαλό του ότι θέλει να σύρει την Τσεχική Δημοκρατία σε πόλεμο.