Image default
Ευρώπη

Κ. Λαγκάρντ στο Νταβός: Πληθωριστικές πιέσεις λόγω του ανοίγματος της κινεζικής οικονομίας

Η απόφαση της Κίνας να ανοίξει ξανά την οικονομία της θα αυξήσει τον πληθωρισμό στην Ευρώπη καθώς και οι δύο ανταγωνίζονται για περισσότερη ενέργεια, δήλωσε την Παρασκευή η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός.

Από τη μία πλευρά, ορισμένοι υποστηρίζουν ότι, επειδή τα προβλήματα στις αλυσίδες εφοδιασμού αποκαθίστανται, το εκ νέου άνοιγμα ενδέχεται να μειώσει ορισμένες από τις πληθωριστικές πιέσεις που αντιμετώπισε η Ευρώπη τους τελευταίους μήνες.

Από την άλλη πλευρά, άλλοι σημειώνουν ότι η Κίνα θα καταναλώνει περισσότερη ενέργεια και αυτό θα αυξήσει τις συνεχιζόμενες πληθωριστικές πιέσεις, άποψη που απηχεί και η κ. Λαγκάρντ.

Το άνοιγμα της Κίνας είναι «κάτι που θα είναι θετική εξέλιξη κυρίως για την Κίνα, αλλά και για τον υπόλοιπο κόσμο. Ωστόσο θα ενταθούν οι πληθωριστικές πιέσεις, απλώς και μόνο επειδή το επίπεδο ενέργειας που καταναλώθηκε από την Κίνα το τελευταίο το έτος ήταν σίγουρα μικρότερο από αυτό που θα καταναλώσουν φέτος, η ποσότητα LNG που αγοράσουν από τον υπόλοιπο κόσμο θα είναι υψηλότερη και δεν υπάρχει τόσο μεγάλη πλεονάζουσα χωρητικότητα όσον αφορά το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο», είπε η Κριστίν Λαγκάρντ κατά τη διάρκεια πάνελ στο Νταβός την Παρασκευή.

«Έτσι θα υπάρξουν περιορισμοί, θα υπάρξει μεγαλύτερη πληθωριστική πίεση που θα προέρχεται από αυτή την προστιθέμενη ζήτηση», πρόσθεσε.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας έχει προειδοποιήσει ότι οι ευρωπαϊκές εταιρείες ενδέχεται να αντιμετωπίσουν υψηλότερο κόστος όταν θέλουν να αγοράσουν φυσικό αέριο φέτος, καθώς θα υπάρχει περισσότερος ανταγωνισμός για το προϊόν.

Η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκια τέσσερις φορές κατά τη διάρκεια του 2022, ανεβάζοντας το επιτόκιο καταθέσεων στο 2%. Η κεντρική τράπεζα είπε τον Δεκέμβριο ότι θα αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκια το 2023 για να αντιμετωπίσει τον υπερβολικά υψηλό πληθωρισμό.

Πρόσφατα στοιχεία έδειξαν επιβράδυνση του πληθωρισμού, ακόμη και αν παραμένει πολύ πάνω από τον στόχο του 2% της ΕΚΤ.

Ο πληθωρισμός Δεκεμβρίου ανήλθε στο 9,2% στη ζώνη του ευρώ, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία. Αυτή ήταν η δεύτερη συνεχόμενη μηνιαία πτώση στις αυξήσεις των τιμών σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ.

  • Γκεοργκίεβα: Μην είστε υπερβολικά αισιόδοξοι για την οικονομία

Σχετικα αρθρα

Ζούμε τη «χαμένη δεκαετία» της παγκόσμιας οικονομίας;

admin

Fed: «Χαρακτηριστική περίπτωση κακοδιαχείρισης» η πτώχευση της SVB

admin

Η Κομισιόν αντιμέτωπη με το περίσσευμα εμβολίων κορονοϊού

admin

Ολλανδική βοήθεια 50 εκατ. ευρώ για το νερό σε αναπτυσσόμενες χώρες

admin

Ικανοποίηση στην Τσεχία για τη συμφωνία ΕΕ στα ηλεκτρονικά καύσιμα

admin

BioNTech: Προβλέπει 5 δισ. έσοδα από το εμβόλιο του κορωνοϊού- Από 17 δισ. το 2022

admin

Γερμανία: Απρόσμενη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος, σε υψηλά ενός έτους

admin

Σαουδική Αραβία και Κίνα όλο και πιο κοντά

admin

Ντε Γκίντος: Εχει τελειώσει, μεσοπρόθεσμα, η περίοδος των αρνητικών επιτοκίων

admin

Ενώνουν τις δυνάμεις τους πράσινα κόμματα από έξι κράτη των Βαλκανίων

admin

No pasaran TikTok στο Δημαρχείο του Λονδίνου

admin

ΕΚΤ: Επιβραδύνεται η αύξηση των εταιρικών δανείων στη ευρωζώνη

admin