Image default
Ευρώπη

Συνεχίζεται η απεργία στην αεροπορική εταιρεία της Πορτογαλίας

Τα μέλη της Εθνικής Ένωσης Προσωπικού Πτήσεων Πολιτικής Αεροπορίας της Πορτογαλίας απέρριψαν την πρόταση της TAP σε γενική συνέλευση την Πέμπτη και αποφάσισαν να διατηρήσουν την προκήρυξη απεργίας μεταξύ 25 και 31 Ιανουαρίου, σύμφωνα με επίσημη πηγή.

Τα μέλη του πληρώματος, που συγκεντρώθηκαν σε γενική συνέλευση από τις 10 περίπου το πρωί σε ξενοδοχείο της Λισαβόνας, απέρριψαν για δεύτερη φορά την πρόταση της TAP, η οποία ικανοποιούσε μόνο 12 από τα 14 αιτήματα της SNPVAC, σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί άλλη μια επταήμερη απεργία, μετά τη διήμερη απεργία του Δεκεμβρίου που είχε αντίκτυπο περίπου 8 εκατ. ευρώ στην αεροπορική εταιρεία.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, 857 μέλη ψήφισαν κατά της πρότασης της TAP, 29 υπέρ και εννέα απείχαν. Κατά την είσοδο στη συνεδρίαση, ο επικεφαλής του συνδικάτου είχε δηλώσει ότι ήταν «πολύ πιθανό» τα μέλη των πληρωμάτων να αποφασίσουν να διατηρήσουν την προκήρυξη της απεργίας.

Ο Ricardo Penarróias μίλησε σε δημοσιογράφους σε ξενοδοχείο της Λισαβόνας σε δηλώσεις που μεταδόθηκαν από την SIC και την RTP, τονίζοντας τη δυσαρέσκεια των μελών του πληρώματος καμπίνας με τη διοίκηση της TAP.

Νωρίτερα, ο επικεφαλής του συνδικάτου είχε συνάντηση με τον υπουργό υποδομών, João Galamba, ο οποίος, σε σημείωμα που απέστειλε το γραφείο του, εξέφρασε την «πεποίθηση» ότι η γενική συνέλευση της SNPVAC θα κάνει «ένα αποφασιστικό βήμα προς τη βελτίωση της κατάστασης των εργαζομένων και της αεροπορικής εταιρείας, επιτρέποντάς μας να αποφύγουμε μια επταήμερη απεργία που θα προκαλούσε σοβαρή ζημιά στην εταιρεία».

«Θα συζητήσουμε το έγγραφο, θα ακούσουμε τις απόψεις όλων των μελών και, στο τέλος, τα μέλη είναι εκείνα που θα λάβουν την απόφαση», τόνισε ο Ricardo Penarróias.

Σύμφωνα με το μέλος του συνδικάτου, κατά τη συνάντηση με την κυβέρνηση, ο João Galamba «ενίσχυσε την εμπιστοσύνη και την υποστήριξή του στην πρόταση της TAP».

«Ήταν μια εποικοδομητική, ανεπίσημη συζήτηση, που ευαισθητοποίησε για τη σημασία της στιγμής, τη σημασία που θα μπορούσε να έχει μια απεργία για την οικονομική υγεία της εταιρείας. Είμαστε πάντα ευαίσθητοι σε αυτό», δήλωσε ο πρόεδρος της SNPVAC.

Ερωτηθείς σχετικά με τις διαφορές μεταξύ της πρότασης που συζητήθηκε σήμερα και της προηγούμενης, ο κ. Penarróias δήλωσε ότι πρόκειται για «πολύ τεχνικά ζητήματα», όπως, για παράδειγμα, η επιστροφή ενός ακόμη μέλους του πληρώματος στις υπερατλαντικές πτήσεις, διάρκειας άνω των έξι ωρών, οι οποίες πραγματοποιούνταν με τετραμελές πλήρωμα.

Για το συνδικάτο, η απουσία ενός επιπλέον μέλους πληρώματος σε αυτές τις πτήσεις είναι «αμφισβητήσιμη» από άποψη ασφάλειας και «άθλια» από άποψη συνθηκών εργασίας.

Ο Ricardo Penarróias επεσήμανε επίσης ότι η υπόθεση της αποζημίωσης ύψους 500.000 ευρώ στο πρώην μέλος του διοικητικού συμβουλίου Alexandra Reis συνέβαλε επίσης στην επιδείνωση του αισθήματος δυσαρέσκειας μεταξύ των μελών του πληρώματος και άλλων εργαζομένων του TAP, γεγονός που θα μπορούσε να επηρεάσει το αποτέλεσμα της σημερινής γενικής συνέλευσης.

Η TAP βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τα συνδικάτα για νέες εταιρικές συμφωνίες, ενώ βρίσκεται σε σχέδιο αναδιάρθρωσης που περιλαμβάνει περικοπές μισθών.

 

Σχετικα αρθρα

Παραμένει στα 60 δολάρια ανά βαρέλι το πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο

admin

Περισσότερα ληγμένα τρόφιμα και λιγότερα φάρμακα για τους Βρετανούς, λόγω πληθωρισμού

admin

Virgin Orbit: Διακόπτει τις δραστηριότητές της και απολύει σχεδόν όλο το προσωπικό

admin

Το ευρωπαϊκό real estate ο επόμενος αδύναμος κρίκος

admin

«Μείνετε μακριά» – Εκστρατεία απομάκρυνσης τουριστών από το Άμστερνταμ

admin

Διεθνές Δικαστήριο: Απορρίφθηκε το αίτημα του Ιράν για αποδέσμευση των «παγωμένων» κεφαλαίων της Κεντρικής Τράπεζας

admin

Eurostat: Ποιο είναι το μέσο ωριαίο κόστος εργασίας στην ΕΕ και ποιο στην Ελλάδα

admin

ΕΚΤ: Καμία εκροή καταθέσεων στην ευρωζώνη

admin

Γέλεν: Χρειάζονται επανεξέταση οι τραπεζικοί κανόνες

admin

Γερμανία: Επιβράδυνση του πληθωρισμού στο 7,8%

admin

Ευρωβουλή: Να απαγορευτεί το απόρρητο των αμοιβών -Πρόσβαση των εργαζόμενων σε σχετικές πληροφορίες

admin

ΗΠΑ: Απροσδόκητη – αλλά μικρή – αύξηση στις αιτήσεις ανεργίας

admin