Image default
Ευρώπη

Βούτσιτς: Υποκριτικό το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου για την εξωτερική πολιτική της Σερβίας

Μετά την ψηφοφορία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που κάλεσε τη Σερβία να ευθυγραμμίσει την εξωτερική της πολιτική με εκείνη της Ένωσης, ο πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς χαρακτήρισε το ψήφισμα υποκριτικό και καταδίκασε την αναφορά του στην αίτηση του Κοσσυφοπεδίου για ένταξη στην ΕΕ.

Ο κύριος σκοπός του ψηφίσματος ήταν να ενισχυθεί ο ρόλος της ΕΕ στον κόσμο και να ανταποκριθεί σωστά στις νέες διεθνείς συνθήκες. Έθιξε επίσης την επιτάχυνση της διαδικασίας διεύρυνσης, συμπεριλαμβανομένων των δυνητικών υποψήφιων χωρών και των υποψήφιων χωρών.

Το κείμενο του ψηφίσματος αναφερόταν επίσης στην κατάργηση της υποχρέωσης θεώρησης για τους πολίτες του Κοσσυφοπεδίου και προειδοποιούσε για τη ρωσική επιρροή στην περιοχή. Ειδικότερα, το κείμενο καλεί τη Σερβία να σεβαστεί τις ευρωπαϊκές αξίες και να ευθυγραμμίσει την εξωτερική της πολιτική με το κεκτημένο της ΕΕ, καθώς παραμένει η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που δεν υποστηρίζει κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

«Και αυτοί οι αποσχιστές, πραγματοποίησαν μια βίαιη απόσχιση μέρους του εδάφους μας. Επομένως, πόσο καιρό μπορεί να συνεχιστεί αυτή η αυθάδεια. Δεν το αντέχεις, δεν έχω λέξη να χρησιμοποιήσω… Αυτοί που καταπάτησαν τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ, βομβάρδισαν μια χώρα και πραγματοποίησαν μια βίαιη απόσχιση. Και δεν θα το πιστέψετε όταν το διαβάσετε», δήλωσε ο πρόεδρος σχετικά με το ψήφισμα και τις αναφορές του στο Κοσσυφοπέδιο.

Πρόσθεσε ότι ορισμένες χώρες πιέζουν τη Σερβία με διάφορους τρόπους, αλλά αυτό δεν θα αποδώσει.

«Υποστηρίζουν κάθε παράλογη ενέργεια του Κούρτι. Χαίρονται για τη δυστυχία της χώρας τους, δεν μπορούν να κάνουν τίποτα για μένα. Μπορούν να με απομακρύνουν με τη βία, αλλά δεν μπορούν να κάνουν τίποτα άλλο. Δεν μπορούν να με εκβιάσουν, να μου επιβάλουν κυρώσεις για κάτι, γιατί δεν έχω τίποτα πουθενά».

Ο Βούτσιτς δήλωσε ότι την Παρασκευή θα συναντηθεί με πέντε διεθνείς εκπροσώπους από τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία και την Αμερική, καθώς και με τον απεσταλμένο της ΕΕ Μίροσλαβ Λάιτσακ, προσθέτοντας ότι αναμένει μια δύσκολη συζήτηση.

«Και ας πούμε τι αναμένεται από τη Σερβία σχετικά με το Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια και την επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας», είπε, προσθέτοντας ότι κανείς δεν θέλει να ακούσει ή να δει διαφορετικές απόψεις, αλλά ότι «ενδιαφέρονται μόνο για τις κυρώσεις και για ένα ανεξάρτητο Κοσσυφοπέδιο».

Ωστόσο, ο Βούτσιτς απέρριψε τις εδαφικές διεκδικήσεις του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν επί της Ουκρανίας και δήλωσε ότι δεν έχει μιλήσει μαζί του εδώ και πολλούς μήνες.

«Έχουμε πει από την αρχή ότι δεν μπορούμε να υποστηρίξουμε την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Για εμάς, η Κριμαία είναι Ουκρανία, το Ντονμπάς είναι Ουκρανία και έτσι θα παραμείνει», τόνισε σε συνέντευξή του στο -.

Ο Βούτσιτς είπε επίσης ότι θα ήταν λάθος να υποθέσουμε ότι η σερβική κυβέρνηση υποστηρίζει πλήρως την ηγεσία της Μόσχας.

«Δεν είμαστε πάντα ενθουσιασμένοι με ορισμένες από τις συμπεριφορές τους. Έχουμε παραδοσιακά καλές σχέσεις, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι υποστηρίζουμε κάθε απόφαση ή τις περισσότερες αποφάσεις που προέρχονται από το Κρεμλίνο», υπογράμμισε ο επικεφαλής του σερβικού κράτους.

Όσον αφορά τους ισχυρισμούς ότι η ρωσική μισθοφορική ομάδα Βάγκνερ αναζητά Σέρβους για να πολεμήσουν στην Ουκρανία, ο πρόεδρος δήλωσε: «Η Βάγκνερ δεν θα το κάνει αυτό στη Σερβία».

Σχετικα αρθρα

Το Ευρωκοινοβούλιο επικυρώνει σήμερα το Σύμφωνο Σταθερότητας

admin

«Παραμερίστε, τράπεζες»: Γιγαντιαία funds κυβερνούν τώρα τη Wall Street

admin

«Πέφτουν στα ναρκωτικά» για να κάνουν…καριέρα – Μια επικίνδυνη μόδα μεταξύ εργαζομένων και στελεχών

admin

ΕΕ: Πτώση στις πωλήσεις επιβατικών αυτοκινήτων τον περασμένο Μάρτιο

admin

ΕΕ: Οι περισσότερες χώρες ξοδεύουν περισσότερα από όσα εισπράττουν

admin

Η ρωσική παραπληροφόρηση βομβαρδίζει τη Γαλλία

admin

Ο ευρωπαϊκός νότος εξεγείρεται εναντίον Συμφώνου Μετανάστευσης

admin

Υπό την επήρεια του Πολωνού προέδρου Ντούντα ο Τραμπ για την Ουκρανία;

admin

Επέτειος 50 ετών από την πορτογαλική Επανάσταση των Γαρυφάλλων

admin

Φινλανδία-Εσθονία: Επαναλειτουργεί ο αγωγός αερίου Balticconnector – Υπό έρευνα κινεζικό πλοίο για την ζημιά που είχε προκληθεί

admin

Ο Έλον Μασκ σε «demon mode» βυθίζει την Tesla στο χάος

admin

Tik Tok προς ΗΠΑ: Θα τα πούμε στα δικαστήρια

admin