Image default
Ευρώπη

Περισσότερα όπλα από την Σουηδία στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένου του συστήματος Archer

Η Σουηδία θα αυξήσει την υποστήριξή της προς την Ουκρανία στέλνοντας υψηλής τεχνολογίας συστήματα πυροβολικού Archer, οχήματα μάχης και αντιαρματικούς πυραύλους, ανακοίνωσε ο Σουηδός πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον σε συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη.

Η σουηδική κυβέρνηση αποφάσισε να στείλει το δέκατο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας της Σουηδίας στην Ουκρανία, το οποίο αποτελείται από 50 οχήματα μάχης, αντιαρματικούς πυραύλους και το σύστημα πυροβολικού Archer. Το τελευταίο, ένα τροχήλατο σύστημα πυροβολικού υψηλής ακρίβειας που μπορεί να μετακινηθεί και να εκτοξεύει γρήγορα, βρισκόταν εδώ και καιρό στην κορυφή της λίστας επιθυμιών του Κιέβου.

«Είναι πολύ αναγκαίο αυτή τη στιγμή. Η Ουκρανία προειδοποιεί για νέες ρωσικές επιθέσεις μεγάλης κλίμακας», δήλωσε ο Κρίστερσον, προσθέτοντας ότι η στρατιωτική υποστήριξη είναι ζωτικής σημασίας, καθώς η Ρωσία φαίνεται να πιστεύει ότι «ο χρόνος είναι με το μέρος της και ότι πρόκειται για έναν πόλεμο φθοράς».

Σύμφωνα με τον Σουηδό υπουργό Άμυνας Παλ Γιόνσον, το στρατιωτικό πακέτο είναι αξίας 4,3 δισεκατομμυρίων SEK (38,5 εκατ. ευρώ), αλλά δεν περιλαμβάνει το σύστημα Archer. Το πακέτο θα παρουσιαστεί στο σουηδικό κοινοβούλιο (Riksdag) «στο εγγύς μέλλον» με τη μορφή πρόσθετου διορθωτικού προϋπολογισμού.

Σύμφωνα με τον Γιόνσον, μπορεί να χρειαστούν «μερικοί μήνες» για να τοποθετηθεί το όχημα μάχης στην Ουκρανία, με κάποιο πρόσθετο χρόνο για το σύστημα Archer. Οι Ουκρανοί στρατιώτες θα πρέπει να εκπαιδευτούν και για τα δύο οπλικά συστήματα, ενώ θα πρέπει να διευθετηθεί η μεταφορά και η δυνατότητα συντήρησης και επισκευών.

Η συνολική στρατιωτική βοήθεια της Σουηδίας προς την Ουκρανία πριν από το σημερινό πακέτο έχει συνολική αξία 5 δισεκατομμυρίων SEK (44 εκατ. ευρώ), εκ των οποίων το τελευταίο, ένατο πακέτο είχε αξία 3 δισεκατομμυρίων SEK (26 εκατ. ευρώ).

Η Σουηδία έχει στείλει μέχρι στιγμής συστήματα αεράμυνας, οχήματα παντός εδάφους, 15.000 τεθωρακισμένα βλήματα, πυραύλους κατά πλοίων, καθώς και προστατευτικά γιλέκα, κράνη και χειμερινό εξοπλισμό για τους στρατιώτες, μεταξύ άλλων.

Υπάρχει επίσης μια συνεχής διεθνής συζήτηση για το αν θα σταλούν άρματα μάχης στην Ουκρανία, ιδίως τα γερμανικά Leopard 2, τα οποία διαθέτουν και οι σουηδικές ένοπλες δυνάμεις. Το θέμα θα συζητηθεί σε συνάντηση στη στρατιωτική βάση των ΗΠΑ στο Ράμσταϊν της Γερμανίας την Παρασκευή, στην οποία θα συμμετάσχει και ο Σουηδός υπουργός Άμυνας.

Ένα σημαντικό ερώτημα είναι πόσο πολεμικό υλικό μπορεί να διαθέσει η Σουηδία χωρίς να διακινδυνεύσει την αμυντική ικανότητα της χώρας, όπως τόνισε ο Κρίστερσον, κάνοντας λόγο για μια «λεπτή ισορροπία» που πρέπει να επιτευχθεί.

Από την άλλη πλευρά του διαδρόμου, οι Σοσιαλδημοκράτες υποστηρίζουν τη συνέχιση της στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία, αλλά ο πρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας του Riksdag και πρώην υπουργός Άμυνας Πέτερ Χούλγκβιστ τόνισε ότι είναι σημαντικό να εξεταστούν οι συνέπειες της παραχώρησης ίσως 20 όπλων Archer.

Σύμφωνα με τον ίδιο, πρόκειται για μια πολύ σημαντική αλλαγή στο σχεδιασμό των στρατιωτικών δυνατοτήτων και έχει ήδη ζητήσει από την κυβέρνηση να παράσχει περισσότερες πληροφορίες στην Επιτροπή Άμυνας για το θέμα αυτό μέχρι τις 26 Ιανουαρίου.

Σχετικα αρθρα

Γερμανία: Αναθεώρησε την εκτίμηση ανάπτυξης από το 0,2% στο 0,3%

admin

Η Επιτροπή παραπέμπει την Ελλάδα στο Δικαστήριο για καθυστερήσεις πληρωμών

admin

Η αναγκαιότητα της Ταϊβάν στην προετοιμασία για μελλοντικές πανδημίες

admin

Πώς η Bolt σκανδαλωδώς προσπάθησε να μπλοκάρει τους κανόνες για την εργασία σε πλατφόρμες

admin

Επιστημονική δυσπιστία απέναντι στον στόχο του Μακρόν για ένα δισ. νέα δέντρα

admin

Πρόσθετη βοήθεια για την Ουκρανία ανακοίνωσε ο Βρετανός Σουνάκ από τη Βαρσοβία

admin

Στις κάλπες η Βόρεια Μακεδονία εν μέσω αδιέξοδων συνομιλιών με την ΕΕ

admin

Κέλεχερ (UBS): Δεν ισχύει ότι η τράπεζα είναι «πολύ μεγάλη για να πτωχεύσει»

admin

Η Tesla υπόσχεται «πιο προσιτά» αυτοκίνητα μετά την πρώτη πτώση εσόδων από το 2020

admin

Μήπως είστε ALICE; Η ανησυχητική αύξησή τους

admin

ΕΕ: Απαγόρευση διάθεσης προϊόντων καταναγκαστικής εργασίας

admin

Γερμανία: Δεν είναι όλα ρόδινα για τους γιατρούς που μεταναστεύουν στην χώρα

admin