Image default
Οικονομία

Ρεύμα: 9η φθηνότερη η Ελλάδα στα οικιακά τιμολόγια το γʼ τρίμηνο 2022 – «Πρωταθλήτρια» μείωσης ζήτησης

Σύμφωνα με την έκθεση της Κομισιόν, στο 3ο τρίμηνο η λιανική διαμορφώθηκε στα 18,71 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα, αισθητά χαμηλότερα από τον μέσο όρο των 27 κρατών-μελών, που διαμορφώθηκε στα 27,33 λεπτά ανά KWh. Στη χώρα μας η μεγαλύτερη ετήσια μείωση της ζήτησης ρεύματος σε ποσοστιαία βάση, που άγγιξε το -13%. Πάνω από 10% η μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου.

Το αποτέλεσμα που έχουν οι επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος των νοικοκυριών, για την απορρόφηση των ανατιμήσεων, πιστοποιούν οι εκθέσεις της Κομισιόν για την ηλεκτρική ενέργεια και το φυσικό αέριο στην Ε.Ε., για το τρίτο τρίμηνο του προηγούμενου έτους (Ιούλιος-Σεπτέμβριος 2022).

Σύμφωνα με την έκθεση για την ηλεκτρική ενέργεια, η λιανική τιμή ρεύματος για τα οικιακά τιμολόγια μας διαμορφώθηκε στα 18,71 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα το εν λόγω χρονικό διάστημα, συνυπολογίζοντας ρυθμιζόμενες χρεώσεις και τέλη. Ως συνέπεια, η χώρα μας είναι η 9η φθηνότερη ανάμεσα στα 27 κράτη-μέλη. Επίσης, κινείται χαμηλότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ο οποίος για το γʼ τρίμηνο ήταν 27,33 λεπτά ανά KWh.

Οι τρεις ακριβότερες χώρες ήταν η Ιταλία (36,18 λεπτά του ευρώ ανά KWh), το Βέλγιο( 37,74 c€/KWh) και η Δανία (54,56 c€/KWh). Στον αντίποδα, τα τρία κράτη με τα μικρότερα οικιακά τιμολόγια ρεύματος ήταν η Ολλανδία (7,77 c€/KWh), η Ουγγαρία (10,59 c€/KWh) και η Βουλγαρία (11,3 c€/KWh). Φθηνότερες από την Ελλάδα το τρίτο τρίμηνο ήταν επίσης η Μάλτα, η Κροατία, η Πολωνία, η Σλοβακία και η Σλοβενία.

Άλμα 238% της χονδρεμπορικής

Η κατάταξη της χώρας μας, με κριτήρια τα οικιακά τιμολόγια ρεύματος, έρχεται σε αντίθεση με τη θέση που καταλαμβάνει η Ελλάδα σε σχέση με το ύψος στο οποίο διαμορφώθηκαν το ίδιο χρονικό διάστημα οι χονδρεμπορικές τιμές. Έτσι, για το τρίτο τρίμηνο η εγχώρια χονδρεμπορική διαμορφώθηκε στα 393 ευρώ ανά MWh, κινούμενη σε υψηλότερα επίπεδα από τη μέση χονδρεμπορική τιμή για το σύνολο της Ε.Ε., που ήταν 339 ευρώ ανά MWh.

Η ακριβότερη αγορά ήταν η ιταλική, με μέση τιμή 472 ευρώ ανά MWh. Από την άλλη πλευρά, όπως είναι φυσικό, σε όλες τις ευρωπαϊκές αγορές η διατήρηση των τιμών αερίου σε υψηλά επίπεδα προκάλεσε τριψήφιες ποσοστιαίες αυξήσεις των χονδρεμπορικών τιμών σε ετήσια βάση. Έτσι, σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του 2022, η ελληνική αγορά είναι αυξημένη κατά 238%.

Αν και η παραπάνω αύξηση οφείλεται στην υψηλή εξάρτηση της ελληνικής αγοράς από την τιμή του αερίου, καταγράφηκαν ακόμη μεγαλύτερα «άλματα» σε χώρες που το εν λόγω καύσιμο δεν έχει τόσο μεγάλο ειδικό βάρος. Είναι ενδεικτικό ότι οι μεγαλύτερες ετήσιες αυξήσεις σημειώθηκαν στη Γαλλία (342%), στην Αυστρία (312%) και στη Σλοβακία (310%).

Σχεδόν πανευρωπαϊκή η μείωση ζήτησης για ρεύμα

Την ίδια στιγμή, κατά το τρίτο τρίμηνο η Ελλάδα αναδείχθηκε «πρωταθλήτρια» στη μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία άγγιξε το -13%. Ακολούθησαν η Σλοβακία (-12%), η Λιθουανία και η Ρουμανία (-9%).

Στην περίπτωση της χώρας μας, αν και οι τιμές της λιανικής ρεύματος ήταν συγκρατημένες, είναι αναμφίβολο ότι έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη «βουτιά» της ζήτησης για ρεύμα – με δεδομένο εξάλλου ότι τι διαθέσιμο εισόδημα δέχεται πιέσεις από τις ανατιμήσεις σχεδόν σε όλα τα προϊόντα και υπηρεσίες. Πάντως, καταλύτης ήταν και οι σχετικές ήπιες θερμοκρασίες που επικράτησαν το καλοκαίρι, με συνέπεια να μην υπάρξουν παρατεταμένες φάσεις υψηλών θερμοκρασιών και, κατά συνέπεια, παρατεταμένες ανάγκες για ψύξη νοικοκυριών, γραφείων και επιχειρήσεων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε 22 κράτη-μέλη, από τα 27, καταγράφηκε μείωση στη ζήτηση ρεύματος. Σε αντίθεση με την Ελλάδα, οι καύσωνες σε Μάλτα και Πορτογαλία είχαν ως συνέπεια να αυξηθεί σε αυτές τις χώρες η κατανάλωση.

«Βουτιά» και στην κατανάλωση αερίου

Σύμφωνα με την Κομισιόν, στην Ελλάδα η παραγωγή ρεύματος από λιγνίτη αυξήθηκε κατά 34% σε ετήσια βάση. Αιτία ήταν η ενισχυμένης χρήσης του λιγνιτικού στόλου, ώστε να αποκατασταθεί μέρος της ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο αέριο, η οποία μειώθηκε. Μάλιστα, στην έκθεση γίνεται αναφορά στην παράταση «ζωής» των τριών λιγνιτικών μονάδων έως το 2025.

Όσον αφορά το αέριο, η Ελλάδα αναδείχθηκε πρωταθλήτρια στην τιμή του καυσίμου για τις επιχειρήσεις, με τιμή 167 ευρώ/MWh. Τις δύο επόμενες θέσεις κατέλαβαν η Εσθονία και η Δανία.

Η χώρα μας πέτυχε επίσης σημαντική μείωση και στη ζήτηση αερίου, η οποία κινήθηκε λίγο πάνω από το 20% σε ετήσια βάση. Όπως είναι φυσικό, η μείωση αυτή προήλθε από τις επιχειρήσεις και τς βιομηχανίες, αφού κατά τους θερινούς μήνες η ζήτηση αερίου από τον οικιακό τομέα είναι αμελητέα.

Σχετικα αρθρα

ΓΣΕΕ για κατώτατο μισθό: Αναντίστοιχη η αύξηση με τις ανάγκες των εργαζομένων

admin

ΕΛΣΤΑΤ: Μείωση 2,3% του τζίρου στο λιανικό εμπόριο τον Ιανουάριο – Πτώση 8,9% στον όγκο πωλήσεων

admin

ΕΛΣΤΑΤ: Πτώση στον όγκο πωλήσεων του λιανεμπορίου τον Ιανουάριο

admin

Καφούνης: Η αύξηση του κατώτατου μισθού να συνδυαστεί με μείωση του μη μισθολογικού κόστους

admin

Σ. Καφούνης (Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών): Να συνδυαστεί η αύξηση του κατώτατου μισθού με μείωση του μη μισθολογικού κόστους

admin

Στα 830 ευρώ ο κατώτατος μισθός – Σε ισχύ από την 1η Απριλίου

admin

Νέα αύξηση του κατώτατου μισθού στα 830 ευρώ – Δείτε live την εισήγηση του Κυριάκου Μητσοτάκη

admin

Σταϊκούρας: Η επένδυση στην κατασκευή έργων υποδομής δημιουργεί ένα πάγιο εθνικό κεφάλαιο

admin

ΟΔΔΗΧ: Δημοπρασία τρίμηνων εντόκων γραμματίων του Ελληνικού Δημοσίου

admin

Δέσμευση CO2: Πώς η Νορβηγία δείχνει τον δρόμο στην Ελλάδα – Το παράδειγμα του πρότζεκτ «Northern Lights»

admin

Δημογραφικό: Παγκόσμια συνταξιοδοτική κρίση από την γήρανση του πληθυσμού

admin

Ανακοινώσεις για το νέο κατώτατο μισθό: Πόση η αύξηση στα καθαρά – Το σενάριο «έκπληξη»

admin