Image default
Ευρώπη

Συνεχίζεται η απεργία στην αεροπορική εταιρεία της Πορτογαλίας

Τα μέλη της Εθνικής Ένωσης Προσωπικού Πτήσεων Πολιτικής Αεροπορίας της Πορτογαλίας απέρριψαν την πρόταση της TAP σε γενική συνέλευση την Πέμπτη και αποφάσισαν να διατηρήσουν την προκήρυξη απεργίας μεταξύ 25 και 31 Ιανουαρίου, σύμφωνα με επίσημη πηγή.

Τα μέλη του πληρώματος, που συγκεντρώθηκαν σε γενική συνέλευση από τις 10 περίπου το πρωί σε ξενοδοχείο της Λισαβόνας, απέρριψαν για δεύτερη φορά την πρόταση της TAP, η οποία ικανοποιούσε μόνο 12 από τα 14 αιτήματα της SNPVAC, σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί άλλη μια επταήμερη απεργία, μετά τη διήμερη απεργία του Δεκεμβρίου που είχε αντίκτυπο περίπου 8 εκατ. ευρώ στην αεροπορική εταιρεία.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, 857 μέλη ψήφισαν κατά της πρότασης της TAP, 29 υπέρ και εννέα απείχαν. Κατά την είσοδο στη συνεδρίαση, ο επικεφαλής του συνδικάτου είχε δηλώσει ότι ήταν «πολύ πιθανό» τα μέλη των πληρωμάτων να αποφασίσουν να διατηρήσουν την προκήρυξη της απεργίας.

Ο Ricardo Penarróias μίλησε σε δημοσιογράφους σε ξενοδοχείο της Λισαβόνας σε δηλώσεις που μεταδόθηκαν από την SIC και την RTP, τονίζοντας τη δυσαρέσκεια των μελών του πληρώματος καμπίνας με τη διοίκηση της TAP.

Νωρίτερα, ο επικεφαλής του συνδικάτου είχε συνάντηση με τον υπουργό υποδομών, João Galamba, ο οποίος, σε σημείωμα που απέστειλε το γραφείο του, εξέφρασε την «πεποίθηση» ότι η γενική συνέλευση της SNPVAC θα κάνει «ένα αποφασιστικό βήμα προς τη βελτίωση της κατάστασης των εργαζομένων και της αεροπορικής εταιρείας, επιτρέποντάς μας να αποφύγουμε μια επταήμερη απεργία που θα προκαλούσε σοβαρή ζημιά στην εταιρεία».

«Θα συζητήσουμε το έγγραφο, θα ακούσουμε τις απόψεις όλων των μελών και, στο τέλος, τα μέλη είναι εκείνα που θα λάβουν την απόφαση», τόνισε ο Ricardo Penarróias.

Σύμφωνα με το μέλος του συνδικάτου, κατά τη συνάντηση με την κυβέρνηση, ο João Galamba «ενίσχυσε την εμπιστοσύνη και την υποστήριξή του στην πρόταση της TAP».

«Ήταν μια εποικοδομητική, ανεπίσημη συζήτηση, που ευαισθητοποίησε για τη σημασία της στιγμής, τη σημασία που θα μπορούσε να έχει μια απεργία για την οικονομική υγεία της εταιρείας. Είμαστε πάντα ευαίσθητοι σε αυτό», δήλωσε ο πρόεδρος της SNPVAC.

Ερωτηθείς σχετικά με τις διαφορές μεταξύ της πρότασης που συζητήθηκε σήμερα και της προηγούμενης, ο κ. Penarróias δήλωσε ότι πρόκειται για «πολύ τεχνικά ζητήματα», όπως, για παράδειγμα, η επιστροφή ενός ακόμη μέλους του πληρώματος στις υπερατλαντικές πτήσεις, διάρκειας άνω των έξι ωρών, οι οποίες πραγματοποιούνταν με τετραμελές πλήρωμα.

Για το συνδικάτο, η απουσία ενός επιπλέον μέλους πληρώματος σε αυτές τις πτήσεις είναι «αμφισβητήσιμη» από άποψη ασφάλειας και «άθλια» από άποψη συνθηκών εργασίας.

Ο Ricardo Penarróias επεσήμανε επίσης ότι η υπόθεση της αποζημίωσης ύψους 500.000 ευρώ στο πρώην μέλος του διοικητικού συμβουλίου Alexandra Reis συνέβαλε επίσης στην επιδείνωση του αισθήματος δυσαρέσκειας μεταξύ των μελών του πληρώματος και άλλων εργαζομένων του TAP, γεγονός που θα μπορούσε να επηρεάσει το αποτέλεσμα της σημερινής γενικής συνέλευσης.

Η TAP βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τα συνδικάτα για νέες εταιρικές συμφωνίες, ενώ βρίσκεται σε σχέδιο αναδιάρθρωσης που περιλαμβάνει περικοπές μισθών.

 

Σχετικα αρθρα

Το Euribor αυξήθηκε ξανά τον Μάρτιο

admin

Βρετανία: Μακρινός στόχος η μείωση των επιτοκίων της BoE

admin

Ευρωζώνη: Στάσιμα τα τραπεζικά δάνεια τον Φεβρουάριο

admin

Βρετανία: Και επίσημα σε ύφεση το 2023

admin

Κίνα: Καταργεί τους επιπλέον δασμούς στα κρασιά από Αυστραλία

admin

Τι είναι οι γεωγραφικές ενδείξεις και σε τι χρησιμεύουν;

admin

ΕΕ: Συμβιβαστική συμφωνία των πρέσβεων της ΕΕ για τις εισαγωγές των ουκρανικών προϊόντων

admin

Περισσότερη ανακύκλωση, λιγότερες εξαγωγές αποβλήτων για την ΕΕ

admin

Γαλλία: Δεν αποκλείονται οι επιτάξεις για την επιτάχυνση της παραγωγής όπλων

admin

Το Συμβούλιο της ΕΕ υποστηρίζει τη χαλάρωση των πράσινων κανόνων της ΚΑΠ

admin

Κατώτατος μισθός άνω των 2.000 ευρώ στο Βέλγιο από την Κυριακή

admin

Ισπανία: «Ανοησίες» οι επικρίσεις του Ισραήλ για την αναγνώριση της Παλαιστίνης

admin