Image default
Ευρώπη

Google: «Μαχαίρι» σε 12.000 θέσεις εργασίας

Ύστερα από πολλά χρόνια υπερκερδών, ανάπτυξης και αύξησης του ανθρώπινου δυναμικού τους, οι τεχνολογικοί κολοσσοί προχωρούν σε μαζικές περικοπές θέσεων εργασίας. Η Alphabet, μητρική της Google, προστέθηκε στη μακρά λίστα των εργοδοτών της Σίλικον Βάλει που απολύουν, ανακοινώνοντας ότι θα καταργήσει περί τις 12.000 θέσεις εργασίας. Αυτές αντιστοιχούν σε περισσότερο από το 6% του παγκόμιου δυναμικού της.

Ο διευθύνων σύμβουλος, Σαντάρ Πιτσάι, ανέφερε ότι οι περικοπές θα επηρεάσουν το σύνολο των αγορών στις οποίες έχει ανθρώπινο δυναμικό η Google και κάθε τομέα της εταιρείας. Στη σχετική ανακοίνωση αναλαμβάνει δε «πλήρη ευθύνη για τις αποφάσεις που μας οδήγησαν εδώ».

BREAKING: Google says it’s laying off 12,000 workers, becoming the latest tech company to trim staff after rapid expansions during the COVID-19 pandemic have worn off. https://t.co/UB7Uajmzr9

— The Associated Press (@AP) January 20, 2023

Σε - του προς υπαλλήλους ο Πιτσάι έγραψε: «Αυτές είναι σημαντικές στιγμές για να ακονίσουμε την εστίασή μας, να ανασχεδιάσουμε τη βάση κόστους μας και να κατευθύνουμε το ταλέντο και το κεφάλαιό μας στις υψηλότερες προτεραιότητές μας». «Έχουμε μια ουσιαστική ευκαιρία μπροστά μας με την τεχνητή νοημοσύνη» πρόσθεσε, αναφερόμενος σε έναν βασικό επενδυτικό τομέα στον οποίο η Google αντιμετωπίζει τελευταία εκρηκτικό ανταγωνισμό.

Η Meta (Facebook), το Twitter, η Amazon και η Microsoft έχουν ήδη προβεί σε ανάλογες κινήσεις.

Κάποιοι πίστευαν ότι η Google ίσως να αποφύγει τις τόσο δραστικές περικοπές κυρίως χάρη στην κυριαρχία της μηχανής αναζήτησής της. Παρόλα αυτά, η εταιρεία εμφάνισε κατώτερα των προσδοκιών αποτελέσματα τριμήνου τον Οκτώβριο. Τα κέρδη της ήταν μειωμένα κατά 27% σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα, στα 13,9 δισ. δολάρια. Τότε ο Πιτσάι είχε ουσιαστικά δώσει το πρώτο σήμα για τις περικοπές που έρχονται.

Η μείωση του αριθμού προσωπικού της Google ακολουθεί την πίεση των επενδυτών να υιοθετήσει μια πιο επιθετική στρατηγική για τον περιορισμό των δαπανών. Τον Νοέμβριο, η TCI Fund Management Ltd. προέτρεψε τον κολοσσό της διαδικτυακής αναζήτησης με μια ανοιχτή επιστολή να θέσει δημοσίως έναν συγκεκριμένο στόχο για περιθώρια κέρδους, να αυξήσει τις επαναγορές μετοχών και να μειώσει τις ζημίες στο χαρτοφυλάκιό των Other Bets, του τμήματος Moonshot της Alphabet. «Η εταιρεία έχει πάρα πολλούς υπαλλήλους και το κόστος ανά εργαζόμενο είναι πολύ υψηλό», είχε πει τότε ο Διευθύνων Σύμβουλος της TCI, Κρις Χον, σημειώνοντας ότι ο αριθμός των εργαζομένων της Alphabet αυξανόταν κατά 20% ετησίως από το 2017.

Σχετικα αρθρα

Σοκολάτα από παιδιά-σκλάβους

admin

Κίνα: Απαλλαγή θεωρήσεων για τον διευρυμένο «κύκλο φίλων»

admin

Σιτηρά: «Ευνοημένος» σιτοβολώνας η Ουκρανία, κρατάει ψηλά τις εξαγωγές της, αλλά εξοργίζει

admin

Το Euribor αυξήθηκε ξανά τον Μάρτιο

admin

Στρατηγική σχέση μεταξύ ΕΕ και Αυστραλίας για τις κρίσιμες πρώτες ύλες

admin

Διασφαλίσεις έναντι των ουκρανικών εισαγωγών ζητούν τα κράτη-μέλη

admin

Η Ρωσία δε θα επιτεθεί στο ΝΑΤΟ αλλά τα F-16 θα καταρριφθούν τονίζει ο Πούτιν

admin

Bruegel: Η ΕΚΤ μπορεί να πυροδοτήσει στασιμότητα για όλη την Ευρωζώνη

admin

Και η Γαλλία εξοπλίζεται με νόμο για την αντιμετώπιση της ανάμειξης ξένων κρατών στο εσωτερικό της

admin

Ευρωεκλογές: Η ιταλική κεντροαριστερά συσπειρώνεται πίσω από τις «Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης»

admin

Βρετανία: Μακρινός στόχος η μείωση των επιτοκίων της BoE

admin

Ευρωζώνη: Στάσιμα τα τραπεζικά δάνεια τον Φεβρουάριο

admin