Image default
Οικονομία Πρώτο Θέμα

Ο θείος Σαμ δανείζεται για να πληρώσει τόκους, ενώ επιβαρύνεται με περισσότερους τόκους για το νέο δανεισμό

Η Ουάσιγκτον καταναλώνεται τώρα από το ερώτημα εάν θα αυξηθεί το ανώτατο όριο του εθνικού χρέους. Αυτό το ανώτατο όριο ανέρχεται επί του παρόντος στα 31,38 τρισεκατομμύρια δολάρια, μόλις πάνω από τα 31,34 τρισεκατομμύρια δολάρια ανεξόφλητου χρέους που υπόκειται στο ανώτατο όριο, σύμφωνα με την τελευταία Daily Treasury Statement.

Στη φυσική του πορεία, το χρέος θα εκτοξευόταν πολύ πάνω από το ανώτατο όριο. Το Υπουργείο Οικονομικών θα αρχίσει να εφαρμόζει αυτό που αποκαλεί «έκτακτα μέτρα» για την εκπλήρωση των δεσμεύσεων προς τους κατόχους ομολόγων και τους αποδέκτες κοινωνικής ασφάλισης μέχρι τον Ιούνιο. Αυτό αφήνει στο Κογκρέσο περίπου πέντε μήνες για να αποφύγει μια δημοσιονομική σύγκρουση προτού τεθούν σε κίνδυνο οι πληρωμές για το εθνικό χρέος.

Η λεγόμενη υπεύθυνη παράταξη στην επικείμενη συζήτηση για το χρέος λέει ότι το ανώτατο όριο πρέπει να αυξηθεί χωρίς κανέναν κίνδυνο να αθετήσει το έθνος το χρέος του. Η πιστοληπτική ικανότητα του έθνους, υποστηρίζουν, δεν πρέπει να μένει όμηρος από συνθήκες δημοσιονομικής πειθαρχίας. Ο Λευκός Οίκος εμπίπτει σε αυτή τη φατρία, επιμένοντας σε ένα υψηλότερο ταβάνι χωρίς κανένα δεσμό.

Μια ομάδα περίπου 20 Ρεπουμπλικανών της Βουλής – πολλοί από τους οποίους αρχικά ήταν αντίθετοι στην προεδρία του Kevin McCarthy – ανακοίνωσαν την αντίθεσή τους στην αύξηση του ανώτατου ορίου χωρίς περικοπές δαπανών. Στην τηλεόραση του - την Τετάρτη, ο βουλευτής Άντι Όγκλς από το Τενεσί είπε ότι «δεν ήταν διατεθειμένος να δώσει στον Μπάιντεν λευκή επιταγή».

Αλλά ποιος είναι πραγματικά ανεύθυνος; Αυτή η μικρή ομάδα Ρεπουμπλικανών θέλει να επαναφέρει τη δημοσιονομική πειθαρχία στην κυβέρνηση Μπάιντεν και στους Δημοκρατικούς του Κογκρέσου, που δανείζονται και ξοδεύουν σαν μεθυσμένοι ναύτες εδώ και δύο χρόνια. Μόνο από την ορκωμοσία του Προέδρου Μπάιντεν, το εθνικό χρέος έχει αυξηθεί κατά σχεδόν 3,7 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Ήταν αυτή η δαπάνη υπεύθυνη μετά από 4,4 τρισεκατομμύρια δολάρια που δανείστηκαν και δαπανήθηκαν μεταξύ Φεβρουαρίου 2020 και Ιανουαρίου 2021 ως μέρος μιας απαραίτητης απάντησης στην πανδημία και το επακόλουθο οικονομικό κλείσιμο; Πολλοί οικονομολόγοι προειδοποίησαν ότι η πρώτη πρωτοβουλία δαπανών του κ. Μπάιντεν, το Αμερικανικό Σχέδιο Διάσωσης ύψους 1,9 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, ήταν περιττή και απελευθέρωσε τον πληθωρισμό – και σαφώς ετσι εγινε.

Δεν είναι σχεδόν ανεύθυνο να προτείνουμε να επιστρέψουμε στη δημοσιονομική λογική. Οποιαδήποτε αύξηση στο ανώτατο όριο του χρέους θα πρέπει να συνοδεύεται από ίση μείωση αυτού του πλήθους εγχώριων δαπανών μετά την πανδημία.

Ωστόσο, η ανεύθυνη φύση των εσωτερικών δαπανών της κυβέρνησης Μπάιντεν δεν είναι ο πρωταρχικός λόγος που πρέπει να αντιστραφεί. Ο καθοριστικός λόγος είναι ότι οι ομοσπονδιακοί τόκοι αυξάνονται γρήγορα σε μη προσιτά επίπεδα, δεδομένης της αύξησης του χρέους των 8 τρισεκατομμυρίων δολαρίων από τον Φεβρουάριο του 2020 και των υψηλών επιτοκίων που έπρεπε να επιβάλει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα για να περιορίσει τον πληθωρισμό.

Τους πρώτους τρεις μήνες αυτού του οικονομικού έτους, οι ακαθάριστοι τόκοι του εθνικού χρέους έφθασαν τα 210 δισεκατομμύρια δολάρια—ή 144 δισεκατομμύρια δολάρια σε καθαρούς τόκους, εξαιρουμένων των τόκων σε τίτλους του Δημοσίου που τηρούνται σε λογαριασμούς καταπιστεύματος της κυβέρνησης. Αυτό είναι 840 δισεκατομμύρια δολάρια μεικτά και 576 δισεκατομμύρια δολάρια καθαρά σε ετήσια βάση, δραματικά από 580 δισεκατομμύρια δολάρια μεικτά και 383 δισεκατομμύρια δολάρια καθαρά τους 12 μήνες πριν από το οικονομικό κλείσιμο τον Μάρτιο του 2020. Αυτή η κλιμάκωση δεν αντανακλά καν τον αντίκτυπο της Fed για ολόκληρο το έτος αυξήσεις επιτοκίων 2022. Το επιτόκιο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων πριν από ένα χρόνο ήταν σχεδόν μηδενικό.

Οι αυξανόμενες δαπάνες για τόκους αντανακλώνται σε ανησυχητικές τάσεις του ελλείμματος. Αν και το έλλειμμα το περασμένο οικονομικό έτος ήταν 1,4 τρισεκατομμύρια δολάρια, από τα ελλείμματα της εποχής της πανδημίας των 3,1 τρισεκατομμυρίων δολαρίων το 2020 και 2,8 τρισεκατομμυρίων δολαρίων το 2021, βαδίζουμε και πάλι σε λάθος κατεύθυνση. Το πρώτο τρίμηνο αυτού του οικονομικού έτους, το έλλειμμα ήταν 421 δισεκατομμύρια δολάρια—ή 1,7 τρισεκατομμύρια δολάρια σε ετήσια βάση.

Το αυξανόμενο κόστος των τόκων είναι από μόνο του ένας σημαντικός παράγοντας στο ομοσπονδιακό έλλειμμα και ένας βασικός παράγοντας του αυξανόμενου χρέους. Είναι ένας κύκλος που διαιωνίζεται μόνος του: ο θείος Σαμ δανείζεται για να πληρώσει τόκους, ενώ επιβαρύνεται με περισσότερους τόκους για το νέο δανεισμό.

Εκτός από τους υψηλότερους καθαρούς τόκους, άλλα στοιχεία όπως τα δικαιώματα συνεχίζουν να διευρύνουν το έλλειμμα. Οι δαπάνες κοινωνικής ασφάλισης θα μπορούσαν να αυξηθούν κατά περίπου 100 δισεκατομμύρια δολάρια τον επόμενο χρόνο για να καλύψουν την αύξηση του κόστους ζωής κατά 8,7% για τον υψηλό πληθωρισμό που ξεκίνησε αυτόν τον μήνα.

Το Κογκρέσο γνώριζε από καιρό την επικείμενη δημοσιονομική κρίση και θα μπορούσε να έχει προετοιμαστεί επαρκώς για αυτήν. Η μικρή ομάδα Ρεπουμπλικανών που απειλεί να ψηφίσει κατά οποιασδήποτε αύξησης του ανώτατου ορίου χρέους έχει τη σωστή ιδέα—δηλαδή να αναγκάσει σε δράση τώρα. Όσο περισσότερο περιμένουμε να χαλιναγωγήσουμε το χρέος, τόσο πιο δύσκολο θα είναι να ξεφύγουμε από μια διαφαινόμενη δημοσιονομική ύφεση.

Το GOP της Βουλής θα πρέπει να ενωθεί γύρω από αυτούς τους νομοθέτες και να υιοθετήσει μια απλή προσέγγιση δολαρίου προς δολάριο, προσφέροντας στους Δημοκρατικούς 1$ επιπλέον χωρητικότητας χρέους για κάθε 1$ περικοπών εγχώριων δαπανών σήμερα —όχι σε 10 χρόνια από τώρα— αφήνοντας τους Δημοκρατικούς να ορίσουν ποια μη στρατιωτικά προγράμματα θα περικόψουν . Εάν οι άνθρωποι αναρωτιούνται γιατί πρέπει να εξαιρεθεί η άμυνα, χρειάζεται μόνο να εξετάσουν την Ουκρανία σήμερα και την πιθανότητα της Ταϊβάν αύριο.

Υπάρχει πολύς χρόνος μέχρι τον Ιούνιο. Οι Δημοκρατικοί, που εξαπέλυσαν εξαρχής τις ανεύθυνες δαπάνες, θα πρέπει να ξεκινήσουν αμέσως διαπραγματεύσεις σε αυτό το πλαίσιο. Εάν οι Δημοκρατικοί παραπαίουν, η πιστωτική κρίση θα είναι στα χέρια τους.

Σχετικα αρθρα

Χρηματιστήριο: Με αξιόλογο τζίρο μια «αιρετική» άνοδος έφερε τον ΓΔ σε νέο υψηλό τελευταίων 8 ετών

admin

Χρηματιστήριο: Επτά συνεχόμενες εβδομάδες ανόδου

admin

ΣΕΒΕ: Με μεγάλη επιτυχία η παρουσίαση του σήματος «Macedonia the Great» στο Ευρωκοινοβούλιο

admin

Προς αναθεώρηση – εξπρές του Ταμείου Ανάκαμψης έως τον Απρίλιο: Επιπλέον επιδοτήσεις 769 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα

fastpath

ΑΑΔΕ: Ποιοι μπαίνουν στο στόχαστρο των νέων ελεγκτικών δομών

admin

Οικονόμου:Τους 400.000 έφτασαν οι δικαιούχοι της ψηφιακής κάρτας του προγράμματος «Τουρισμός για όλους»- Κληρώθηκαν 125.000 νέοι δικαιούχοι

admin

Η «σκιά» της ύφεσης παραμένει πάνω από την Ευρωζώνη – Από την ενεργειακή κρίση, στην ΕΚΤ και τη «διαφορετική» Κίνα

fastpath

Λιμάνια: Το σχέδιο αξιοποίησης για Αλεξανδρούπολη – «Κληρώνει» για Βόλο, αναμονή για Ηράκλειο

fastpath

Στα «ψιλά γράμματα» της Λαγκάρντ η χρηματοδότηση του «Πράσινου Βιομηχανικού Σχεδίου» της Κομισιόν

admin

Αθήνα: 105 επιχειρήσεις, πάνω από 2.500 θέσεις εργασίας στις «Ημέρες Καριέρας ΔΥΠΑ»

admin

Γ. Μασούτης: Σημαντική ενίσχυση του ρόλου των Επιμελητηρίων

admin

Eurobank: Σε πλειστηριασμό εργατικές κατοικίες για 28.000 Ε

admin