Image default
Οικονομία

ΗΠΑ: Επί 11ο συνεχή μήνα «βυθίστηκαν» οι πωλήσεις υπαρχόντων κατοικιών

Οι συνολικές πωλήσεις για το έτος μειώθηκαν κατά 17,8% από το 2021.

Οι πωλήσεις ήδη υπαρχόντων κατοικιών στις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 1,5% τον Δεκέμβριο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με την Εθνική Ένωση Μεσιτών.

Όπως επισημαίνει το CNBC, οι πωλήσεις έκλεισαν το έτος με εποχικά προσαρμοσμένο, ετήσιο ρυθμό 4,02 εκατομμυρίων, κατά 34% χαμηλότερα από τον Δεκέμβριο του 2021. Είναι ο πιο αργός ρυθμός από τον Νοέμβριο του 2010, όταν η χώρα ακόμα αντιμετώπιζε τα αποτελέσματα της στεγαστικής κρίσης που προκλήθηκε από την αγορά των subprimes.

Οι συνολικές πωλήσεις για το έτος μειώθηκαν κατά 17,8% από το 2021.

Οι πωλήσεις κατοικιών έχουν πλέον μειωθεί επί 11 συνεχείς μήνες, λόγω των πολύ υψηλότερων επιτοκίων των στεγαστικών δανείων, τα οποία άρχισαν να αυξάνονται την περασμένη άνοιξη και υπερδιπλασιάστηκαν μέχρι το φθινόπωρο. Οι υπερβολικά υψηλές τιμές, λόγω της υψηλής ζήτησης κατά τα πρώτα χρόνια της πανδημίας, αποδυνάμωσαν ακόμη περισσότερο τις προσιτές τιμές και προκάλεσαν απότομη πτώση της προσφοράς.

Τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων έχουν μειωθεί μία ολόκληρη ποσοστιαία μονάδα από το υψηλό τους τον περασμένο Οκτώβριο, αλλά εξακολουθούν να είναι περίπου διπλάσια από ό,τι πριν από ένα χρόνο.

Στα τέλη Δεκεμβρίου, το συνολικό απόθεμα κατοικιών μειώθηκε κατά 13,4% από τον Νοέμβριο στις 970.000 μονάδες. Ωστόσο, ήταν αυξημένος κατά 10,2% σε σχέση με τον προηγούμενο Δεκέμβριο.

Η χαμηλή προσφορά συνεχίζει να υποστηρίζει τις τιμές σε κάποιο βαθμό, αλλά τα κέρδη συρρικνώνονται σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν. Η διάμεση τιμή ενός υπάρχοντος σπιτιού που πωλήθηκε τον Δεκέμβριο ήταν 366.900 δολάρια, αυξημένη κατά 2,3% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Εξακολουθεί να είναι η υψηλότερη τιμή που καταγράφηκε για τον Δεκέμβριο, αλλά η ετήσια άνοδος τιμών ήταν διψήφια το περασμένο καλοκαίρι.

Σχετικα αρθρα

Πρωτοποριακή συνεργασία BCA College και Brown Hotels για τη δημιουργία ενός νέου Diploma in Resorts and Hotels Operations Management

admin

ΕΛΣΤΑΤ: Άλμα στις οικοδομικές άδειες το 2023

admin

ΕΚΤ: Φειδωλή, αλλά θετική για τα μερίσματα των ελληνικών τραπεζών

admin

ΗΠΑ: Στο 3,4% αναθεωρήθηκε η ανάπτυξη στο δ’ τρίμηνο του 2023 – Πτώση στις αιτήσεις ανεργίας 

admin

Συνεχίζεται ο φαύλος κύκλος των ανατιμήσεων για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και το 2024

admin

ΤτΕ: Μειώθηκαν οι καταθέσεις, αυξήθηκαν τα δάνεια τον Φεβρουάριο

admin

Παπαθανάσης: Στο ΕΣΠΑ η ενεργειακή αναβάθμιση του Ζαππείου Μεγάρου

admin

Κατά 12,7% μειώθηκε ο όγκο της ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας τον Δεκέμβριο

admin

ΕΛΣΤΑΤ: Μείωση 5,4% του βάρους φορτίων οδικών εμπορευματικών μεταφορών το γ’ τρίμηνο του 2023

admin

Επιδόματα ΟΠΕΚΑ: Αύριο οι πληρωμές Μαρτίου

admin

Καλά νέα από την απασχόληση στη Γερμανία – Συνεχίστηκε τον Φεβρουάριο η αύξηση των εργαζομένων

admin

Βρετανία: Σε ύφεση η οικονομία και στο δ’ τρίμηνο του 2023

admin