Image default
Οικονομία

Waller (Fed): Yπέρ της επιβράδυνσης της αύξησης των επιτοκίων σε 25 μονάδες βάσης

Άλλοι αξιωματούχοι, όπως ο πρόεδρος της Fed της Φιλαδέλφειας, Πάτρικ Χάρκερ, έχουν «δείξει» προς μία αύξηση 0,25% αλλά ο Waller είναι το υψηλότερο ιεραρχικά μέλος που είναι τόσο σαφές.

Υπέρ της αύξησης των επιτοκίων κατά ένα τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδας στην επόμενη συνεδρίαση, τάσσεται ο αξιωματούχος της Fed, Christopher Waller, καθώς περιμένει περισσότερες ενδείξεις ότι ο πληθωρισμός κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση.

Επιβεβαιώνοντας τις προσδοκίες της αγοράς, ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας, σύμφωνα με το CNBC, δήλωσε κατά τη διάρκεια εκδήλωσης του Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων στη Νέα Υόρκη ότι η Fed μπορεί να επιβραδύνει το μέγεθος των αυξήσεων των επιτοκίων της.

Αλλά προσέθεσε επίσης ότι δεν είναι ώρα να διακηρύξουμε τη νίκη ενάντια στον πληθωρισμό, συγκρίνοντας τη νομισματική πολιτική με ένα αεροπλάνο που πήρε ύψος γρήγορα και τώρα είναι έτοιμο για μια σταδιακή κάθοδο.

«Και σύμφωνα με αυτή τη λογική και με βάση τα δεδομένα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή, φαίνεται να υπάρχει μικρή αναταραχή μπροστά μας, επομένως επί του παρόντος υποστηρίζω μια αύξηση 25 μονάδων βάσης στην επόμενη συνεδρίαση της FOMC στο τέλος αυτού του μήνα», δήλωσε ο Waller.

«Πέρα από αυτό, έχουμε ακόμη πολύ δρόμο να διανύσουμε προς την επίτευξη του στόχου μας για τον πληθωρισμό στο 2% και αναμένω να στηρίξουμε τη συνέχιση της σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής».

Άλλοι αξιωματούχοι, όπως ο πρόεδρος της Fed της Φιλαδέλφειας, Πάτρικ Χάρκερ, έχουν «δείξει» προς μία αύξηση 0,25% στη συνάντηση FOMC στις 31 Ιανουαρίου-1 Φεβρουαρίου, αλλά ο Waller είναι το υψηλότερο ιεραρχικά μέλος που είναι τόσο σαφές.

Ο Waller φάνηκε γενικά αισιόδοξος για την οικονομία, σημειώνοντας ότι η δραστηριότητα έχει επιβραδυνθεί σε ορισμένους βασικούς τομείς όπως η μεταποίηση, η αύξηση των μισθών και οι καταναλωτικές δαπάνες. Τόνισε ότι ο στόχος της Fed δεν είναι «να σταματήσει την οικονομική δραστηριότητα», αλλά μάλλον να την επαναφέρει σε ισορροπία, ώστε ο πληθωρισμός να αρχίσει να πέφτει.

Τους τελευταίους μήνες, βασικές πληθωριστικές ενδείξεις, όπως ο δείκτης τιμών καταναλωτή και ο δείκτης τιμών βασικών προσωπικών καταναλωτικών δαπανών, έχουν ξεφύγει από τα υψηλά του περασμένου καλοκαιριού. Ωστόσο, ο Waller σημείωσε ότι ενώ ο CPI μειώθηκε κατά 0,1%, οι τιμές εξαιρουμένων των τροφίμων και της ενέργειας εξακολουθούσαν να αυξάνονται κατά 0,3% και «εξακολουθούν να είναι πολύ κοντά σε αυτό που ήταν πριν από ένα χρόνο».

«Επομένως, ενώ είναι δυνατόν να χρειαστούν δεδομένα ενός ή τριών μηνών και να σκιαγραφήσουμε μια ρόδινη εικόνα, προειδοποιώ να μην το κάνουμε», είπε.

Ωστόσο, ο Waller τόνισε ότι εξακολουθεί να βλέπει μια «ήπια προσγείωση» για την οικονομία, σενάριο που θα απαιτούσε «πρόοδο στον πληθωρισμό χωρίς να βλάψει σοβαρά την αγορά εργασίας».

«Μέχρι στιγμής, το έχουμε καταφέρει και παραμένω αισιόδοξος ότι αυτή η πρόοδος μπορεί να συνεχιστεί», είπε.

Σχετικα αρθρα

Γιατί ο πόλεμος μεταξύ Ιράν και Ισραήλ δεν έχει επηρεάσει τις τιμές του πετρελαίου

admin

Δώρο Πάσχα και Χριστουγέννων: Το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο κρίνει τις περικοπές στις συντάξεις

admin

ΕΕ: Συναγερμός για την φθίνουσα ανταγωνιστικότητα

admin

«Καμπανάκι» Ντομπρόβσκις στην ΕΕ για τον νέο γύρο στον «πόλεμο δασμών» ΗΠΑ-Κίνας

admin

Η Κίνα υποστηρίζει ότι οι ΗΠΑ ακολουθούν τις «μη εμπορικές πρακτικές» για τις οποίες την κατηγορούν

admin

Εγνατία Οδός: Πιο κοντά στην υλοποίηση της διασυνοριακής γέφυρας Ελλάδας-Τουρκίας στον Έβρο

admin

Έρχονται 2 δισ. κοινοτικό χρήμα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις – Όλα τα προγράμματα εγγυήσεων και επιδοτήσεων

admin

Ο. Κεφαλογιάννη: Δημιουργούμε τις συνθήκες για μια νέα αρχή για τον ελληνικό τουρισμό

admin

Β. Τζώρτζης και Ν. Koυρογένης στο Naftemporiki TV: «Μακάρι σε όλους τους τομείς να είχαμε έναν επαγγελματία διαμεσολαβητή-διαπραγματευτή»

admin

Deutsche Bank και Morgan Stanley «βλέπουν» μόνο τρεις μειώσεις επιτοκίων φέτος

admin

Ο Κ. Χατζηδάκης στην Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον

admin

Είναι η Ινδία η νέα υπερδύναμη; Τι δείχνουν τα στοιχεία

admin