Image default
Οικονομία

Ασφαλιστικά ταμεία: 60 χιλ. αιτήσεις για ένταξη στη ρύθμιση των 24 δόσεων

Στα επίπεδα των 60.000 ανέρχονται οι αιτήσεις που έχουν υποβληθεί για ένταξη στη ρύθμιση των 24 δόσεων, για χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία, από τα τέλη Νοεμβρίου όταν και τέθηκε σε ισχύ.

Χωρίς να έχουν συμπληρωθεί ακόμα δύο μήνες λειτουργίας της νέας ρύθμισης, το ποσό που έχει τεθεί προς εξόφληση κυμαίνεται πέριξ των 460 εκατ. ευρώ. Βέβαια, με δεδομένο ότι το πρώτο διάστημα λειτουργίας της βελτιωμένης ρύθμισης συνέπεσε χρονικά με τις εορταστικές ημέρες των Χριστουγέννων, περιορίζει την ακριβή εικόνα ως προς την αποτελεσματικότητά της.

Πηγές του ΚΕΑΟ πάντως εκτιμούν ότι ο διπλασιασμός των δόσεων, σε σχέση με την προηγούμενη πάγια ρύθμιση, ήδη έχει βοηθήσει και αναμένεται να συνδράμει ακόμα περισσότερο, καθώς φαίνεται ότι οι οφειλέτες δείχνουν ενδιαφέρον.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σχεδόν οι μισοί από όσους έχουν υποβάλει αίτηση ένταξης στις 24 δόσεις είχαν ήδη επιλέξει την αποπληρωμή της οφειλής τους σε 12 δόσεις, αλλά βρήκαν την ευκαιρία τώρα να μειώσουν στο μισό το μηνιαίο ποσό καταβολής.

Πάντως, οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΚΕΑΟ διαπιστώνουν ότι κυρίως μικροοφειλέτες με χρέος πέριξ των 5.000 ευρώ είναι εκείνοι που προτιμούν την ένταξη στη νέα ρύθμιση. Πιο ασφαλή συμπεράσματα αναμένεται να προκύψουν έως το τέλος του α’ τριμήνου του τρέχοντος έτους, καθώς τότε θα έχει συμπληρωθεί ικανός χρόνος για να φανεί η αποτελεσματικότητα του διπλασιασμού των δόσεων.

Σε κάθε περίπτωση, εκτιμάται ότι όσο περνά ο καιρός τόσο θα αυξάνεται το πλήθος των οφειλετών με μεγαλύτερα χρέη, οι οποίοι απέφευγαν να επιλέξουν τη ρύθμιση των 12 δόσεων και τώρα με τις 24 δόσεις μπορούν να διευκολυνθούν.

Αξίζει να επισημανθεί ότι το συνολικό χρέος στο ΚΕΑΟ, όπως καταγράφηκε στο γ’ τρίμηνο του 2022, ήταν 45,46 δισ. ευρώ. Άρα η ένταξη στη ρύθμιση των 24 δόσεων δεν αφορά παραπάνω από το 1% του συνολικού χρέους προς την Κοινωνική Ασφάλιση, γεγονός που προβληματίζει σε σχέση με την αποδοτικότητα αυτών των μέτρων, διαχρονικά.

Πάντως, η πορεία της συγκεκριμένης ρύθμισης εξαρτάται και από τη συνολική εικόνα λειτουργίας του ΚΕΑΟ. Είναι σημαντικό να συνεχιστεί και να αυξηθεί ακόμα περισσότερο η αποστολή ατομικών ειδοποιητηρίων προς τους οφειλέτες, καθώς σε μια τέτοια περίπτωση η πίεση που ασκείται ώστε να εξοφλήσουν ή να ρυθμίσουν το χρέος τους καταβάλλοντας κανονικά τις μηνιαίες δόσεις τους μεγαλώνει. Τα αποτελέσματα της αποστολής ατομικών ειδοποιητηρίων φάνηκαν για άλλη μια φορά κατά το β’ εξάμηνο του 2022 και ειδικά μετά τον Αύγουστο.

Θετική η πορεία των εσόδων το 2022

Η πορεία των εσόδων κατά το τελευταίο τρίμηνο της περασμένης χρονιάς ήταν ιδιαίτερα θετική, καθώς ξεπέρασαν τα 450 εκατ. ευρώ, γεγονός που δείχνει σε αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες ότι τα ατομικά ειδοποιητήρια, σε συνδυασμό με την απειλή των μέτρων αναγκαστικής είσπραξης, λειτούργησαν θετικά, ασκώντας την απαραίτητη πίεση προς τους οφειλέτες.

Παράλληλα, σημαντικό ρόλο στην αύξηση των εσόδων, που το 2022 ανήλθαν στο 1,74 δισ. ευρώ, αριθμός-ρεκόρ για το ΚΕΑΟ, διαδραμάτισαν και οι μεταβιβάσεις ακινήτων. Το γεγονός ότι η διαδικασία απλοποιήθηκε, διευκόλυνε τους συμβολαιογράφους που το ζητούσαν μετ’ επιτάσεως, αλλά ευνόησε σημαντικά και τις εισπράξεις του ΕΦΚΑ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το τελευταίο δίμηνο της περασμένης χρονιάς αυξήθηκαν κατακόρυφα οι περιπτώσεις οφειλετών με χρέη αρκετών χιλιάδων ευρώ που επέλεξαν την άπαξ εξόφληση. Το γεγονός αυτό οδηγεί το ΚΕΑΟ στο συμπέρασμα ότι οι εν λόγω οφειλέτες, που δεν επιδείκνυαν και τόσο μεγάλη «σπουδή» να εξοφλήσουν το χρέος τους όλο το προγενέστερο χρονικό διάστημα, προέβησαν σε αυτή την ενέργεια, επειδή βρέθηκαν με ένα σημαντικό κεφάλαιο στη διάθεσή τους, αφού ολοκληρώθηκε με ταχύτητα η μεταβίβαση κάποιου ακινήτου. Άλλωστε, η εξόφληση του χρέους ή έστω η ένταξή του σε καθεστώς ρύθμισης, με απρόσκοπτη καταβολή των μηνιαίων δόσεων, αποτελεί προϋπόθεση ώστε μια μεταβίβαση ακινήτου να ολοκληρωθεί με ταχύτητα, σε περίπτωση που ο ιδιοκτήτης είναι και οφειλέτης προς το ΚΕΑΟ.

Σχετικα αρθρα

Υποθαλάσσια ζεύξη Σαλαμίνας – Περάματος: Άγνωστο το μέλλον για την παραχώρηση των 500 εκατ. ευρώ 

admin

Ξεκλειδώνουν έως 3 δισ. ευρώ για το «πρασίνισμα» των νησιών – Κλείδωσε η συμφωνία με τις Βρυξέλλες

admin

Παγίδα τεκμηρίων στις χωριστές φορολογικές δηλώσεις συζύγων

admin

Εκπνέει η προθεσμία για τη διασύνδεση ταμειακών-POS

admin

ΕΚΠΟΙΖΩ: Περισσότερο φυσικά και λιγότερο επεξεργασμένα τρόφιμα προτιμούν οι καταναλωτές

admin

Ολλανδία: Η κυβέρνηση θα επενδύσει 2,5 δισ. ευρώ σε έργα στο Αϊντχόβεν

admin

ΥΠΟΙΚ: 136.000 e–mails σε επαγγελματίες και επιχειρήσεις για τη διασύνδεση ταμειακών-POS

admin

Λεωνίδας Δημητριάδης – Ευγενίδης: Ανανέωση της θητείας ως «Ναυτιλιακού Πρεσβευτή»

admin

ΙΕΛΚΑ: Συγκράτηση τιμών στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ τον Φεβρουάριο

admin

Ενέργεια: Υπερκαλύπτουν τους στόχους του 2030 οι «πράσινες» επενδύσεις

admin

ΙΕΛΚΑ: Βραδύτερη άνοδος τιμών κατά 2,75% τον Φεβρουάριο – Μεγαλύτερες αυξήσεις και μειώσεις

admin

Πρωτοποριακή συνεργασία BCA College και Brown Hotels για τη δημιουργία ενός νέου Diploma in Resorts and Hotels Operations Management

admin