Image default
Τοις Μετρητοίς

Το σκιάχτρο της ύφεσης προβληματίζει τη Wall Street

Με την  Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) να προειδοποιεί επισημαίνοντας ότι η πιθανότητα ύφεσης της αμερικανικής οικονομίας τους επόμενους 12 μήνες  έχει σκαρφαλώσει στο 45%, το υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί, και με τους εν δυνάμει επενδυτές να φοβούνται τις πιθανές αναθεωρήσεις κερδών προς τα κάτω από τις αμερικανικές εταιρείες ο δείκτης S&P 500 δε μπορεί να βάλει πόδι στο ψυχολογικό όριο των 4000 μονάδων. Τα ίδια που τραβάμε και εμείς δηλαδή με το επίπεδο των 1000 μονάδων στο Γενικό Δείκτη του ΧΑΑ.

Μέσα σε όλα αυτά έχουν βγει στον αέρα και διάφορες εκθέσεις επενδυτικών οίκων, όπως για παράδειγμα της Deutsche Bank όπου προβλέπει ότι η ύφεση στις Ηνωμένες Πολιτείες θα οδηγήσει σε μια υποχώρηση έως και -25% στο δείκτη προκαλώντας έτσι ακόμα πιο εμφανή αντίλαλο σε όσους έχουν αρχίσει και μιλάνε προς κάθε κατεύθυνση ότι οι Bears είναι εδώ και ετοιμάζουν τη τελική τους επίθεση.

 Στη διαγραμματική ανάλυση του S&P 500 παρατηρούμε την  αδυναμία του δείκτη να διαπεράσει με δύναμη τόσο τον απλό κινητό μέσο των 200 ημερών, στις 4003 μονάδες, όσο και την άνω πλευρά του μακροπρόθεσμου καθοδικού καναλιού “C”, στις 4018 μονάδες περίπου. Η δυσπραγία αυτή του δείκτη τον έχει υποχρεώσει σε ένα καθοδικό pullback προς ανάκτηση δυνάμεων πάνω στη ζώνη στήριξης των 3910 με 3880 μονάδων δίχως να φαίνεται να υπάρχει η αναμενόμενη καθοδική συνέχεια καθοδικής διαφυγής.

Όμως εν μέσω των εταιρικών βομβαρδισμών των οικονομικών αποτελεσμάτων του 4ου τριμήνου για το 2022 ο δείκτης θα πρέπει να αποφασίσει αν έχει όντως τις δυνάμεις να  διαπεράσει τον πολλά βαρύ  200άρη δίνοντας μια διαγραμματική εκτίναξη προς το εύρος των 4100 με 4200 μονάδων ή θα  πετάξει λευκή πετσέτα  για πέμπτη φορά μέσα στις τελευταίες 350 μέρες παραδίνοντας χώρο στους πωλητές για ένα βίαιο κατέβασμα προς το επίπεδο στήριξης των 3730 μονάδων. Κοντοζυγώνει και η ώρα της Fed, όπου την 1η του Φλεβάρη θα μας ανακοινώσει τις αποφάσεις της για τη νομισματική  της πολιτική.

Την ίδια ώρα που ο S&P 500 προσπαθεί να διασπάσει ανοδικά το 200άρη του ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones έχει το ακριβώς αντίθετο διαγραμματικό πρόβλημα. Παλεύει να μη τον διασπάσει καθοδικά χάνοντας το έδαφος κάτω από τα πόδια του. Ένας κινητός μέσος όρος που περνάει μέσα από τη σημαντική ζώνη στήριξης των 33000 με 32500 μονάδων και εντοπίζεται στις 32690 μονάδες.

Στην περίπτωση που τελικά ο δείκτης ενδώσει στις καθοδικές πιέσεις πραγματοποιώντας επιβεβαιωμένη καθοδική τμήση τότε θα πρέπει να αναμένουμε την εκδήλωση ενός καθοδικού κύματος αρχικά προς τις 31700 μονάδες και μετά προς τις 31000 μονάδες. Από την άλλη όμως αν η εν λόγω ζώνη μείνει στο απυρόβλητο τότε η κίνηση θα βγάλει για τέταρτη φορά πάνω στην περιοχή των 34500 μονάδων ανανεώνοντας τις δυνάμεις των αγοραστών. Βαρίδια στην προσπάθεια διακράτησης του 200άρη έχουν αποδειχθεί την εβδομάδα που πέρασε η Procter & Gamble (PG) με ένα -4,55%, η Home Depot (HD) με -3,52% , η Walmart (WMT) με -3,43% και η Goldman Sachs (GS) με ένα -6%, ενώ από την άλλη πλευρά της ζυγαριάς έχει κάτσει η Apple (AAPL) με +4,42% και η Chevron (CVX) με +2,15%.

Αποποίηση ευθύνης: Το παρόν ενημερωτικό σημείωμα συνιστά διαφημιστική ανακοίνωση ενημερωτικού περιεχομένου και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση ή προσφορά για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Καμία πληροφορία που εμπεριέχεται σε αυτό, δε θα πρέπει να εκληφθεί, σε καμία περίπτωση, ως προτεινόμενη ως κατάλληλη επένδυση για τον παραλήπτη, ούτε μέσο επίτευξης των συγκεκριμένων επενδυτικών στόχων ή κάλυψης οποιωνδήποτε άλλων αναγκών του παραλήπτη, ούτε υποκατάστατο τυχόν συμβατικών κειμένων που αφορούν τις περιγραφόμενες σε αυτό συναλλαγές. Για τους λόγους αυτούς, κάθε επενδυτής θα πρέπει να προβεί στη δική του αξιολόγηση οποιασδήποτε πληροφορίας παρέχεται στην παρούσα επικοινωνία και δε θα πρέπει να βασίζεται σε οποιαδήποτε τέτοια πληροφορία, ως εάν αυτή να αποτελούσε επενδυτική συμβουλή. Το παρόν δεν συνιστά, επίσης, έρευνα στον τομέα των επενδύσεων και, συνεπώς, δεν καταρτίστηκε από την Εταιρεία σύμφωνα με τις απαιτήσεις του νόμου που αποσκοπούν στη διασφάλιση της ανεξαρτησίας της έρευνας στον τομέα των επενδύσεων. Οι πληροφορίες που διατίθενται στο παρόν βασίζονται σε πληροφορίες που διατίθενται στο κοινό και θεωρούνται αξιόπιστες. Η Εταιρεία δεν φέρει καμία ευθύνη ως προς την ακρίβεια ή πληρότητα των πληροφοριών αυτών. Οι απόψεις και εκτιμήσεις που εκτίθενται στο παρόν αφορούν την τάση της εγχώριας και των διεθνών χρηματοοικονομικών αγορών κατά την αναγραφόμενη ημερομηνία και υπόκεινται σε αλλαγές χωρίς ειδοποίηση. Η Εταιρεία ενδέχεται, ωστόσο, να συμπεριλάβει στο παρόν έρευνες στον τομέα των επενδύσεων, οι οποίες έχουν εκπονηθεί από τρίτα πρόσωπα. Η εταιρεία δεν τροποποιεί τις ως άνω έρευνες, αλλά τις παραθέτει αυτούσιες, και, συνεπώς, δεν αναλαμβάνει οποιαδήποτε ευθύνη για το περιεχόμενο αυτών.

January 22, 2023

Σχετικα αρθρα

Cenergy Holdings: Αξίζει μια θέση στο “Billion Club”

admin

Τρομακτικό το upside της μετοχής του ομίλου FOURLIS

admin

Η μόνη εισηγμένη ναυτιλιακή εταιρεία οδεύει πρός δημόσια πρόταση

fastpath

Η αυτοκρατορία της Viohalco και η “hot” θυγατέρα

admin

Nasdaq – Apple: Κάτι φαίνεται να αλλάζει για τους Bulls

fastpath

Η γκαντεμιά της μαύρης πόρτας των 1000 μονάδων

fastpath

Ο πολιορκητικός κριός και η επίθεση των κατασκευών

admin

ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΕΥΔΑΠ: Σε εξωφρενική υστέρηση σε σχέση με την αγορά

admin

MSCI Emerging Markets: Το «μάνα εξ ουρανού» για το ΧΑΑ.

admin

Wall Street: Θα έρθουν οι Bulls στο προσκήνιο ;

fastpath

ΧΡΥΣΟΣ: Άνοιξε η “επιγραφή” των 2000 δολαρίων

admin

ΕΥΡΩ: Ασυνήθιστα μεγάλα κέρδη σε σχέση με το δολάριο

fastpath