Image default
Οικονομία

Πλύσιμο πιάτων: Τι είναι η «διφασική» μέθοδος για οικονομία στο ρεύμα

Το πλύσιμο των πιάτων καταναλώνει τόσο νερό όσο και ρεύμα, ιδίως για τη θέρμανση του νερού, η οποία είναι αναγκαία το χειμώνα όταν πλένουμε τα πιάτα στο χέρι.

Καθώς προηγήθηκε δημοσίευμα για το λάθος που κάνουμε με το πλυντήριο ρούχων που μας κοστίζει σε ενέργεια, σήμερα θα μιλήσουμε για τον πιο οικονομικό τρόπο πλυσίματος των πιάτων για εξοικονόμηση ρεύματος και νερού.

Αρχικά, αξίζει να αναφερθεί ότι, σε γενικές γραμμές, το πλύσιμο των πιάτων γίνεται πιο αποτελεσματικά και οικονομικά με τη βοήθεια του πλυντηρίου, σύμφωνα με τον ενεργειακό οργανισμό «NRDC».

Φυσικά, για να πετύχουμε την εξοικονόμηση πρέπει να πληρούνται ορισμένες προϋποθέσεις: να μη βάζουμε το πλυντήριο πιάτων σε λειτουργεία παρά μόνο όταν είναι εντελώς γεμάτο, να επιλέγουμε τη λειτουργία «ECO» και να εκμεταλλευόμαστε εάν είναι δυνατόν το φθηνότερο νυχτερινό ρεύμα. Φυσικά, μια πολύ καλή ιδέα είναι να επιλέγουμε σύγχρονα πλυντήρια υψηλής ενεργειακής κλάσης με χαμηλή κατανάλωση.

Ωστόσο, σχετική μελέτη που πραγματοποίησε το πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν το 2020, διαπίστωσε ότι ένας ακόμα πιο ενεργειακά αποδοτικός τρόπος περιλαμβάνει το πλύσιμο στο χέρι, αρκεί να εφαρμόζεται μια μέθοδος «2 φάσεων» . Φυσικά, η μέθοδος αυτή συμφέρει ακόμα περισσότερο εάν δε διαθέτετε πλυντήριο πιάτων ή εάν έχετε να πλύνετε λίγα πιάτα.

Μάλιστα, όπως αποκάλυψε η έρευνα, η μέθοδος «2 φάσεων» όχι μόνο είναι ο πιο ενεργειακά αποδοτικός τρόπος πλυσίματος των πιάτων, ποτηριών και κουταλοπίρουνων, αλλά έχει και ως αποτέλεσμα πιο καθαρά πιάτα από αυτά που πλύθηκαν στο πλυντήριο!

Τέλος, σημειώνουμε ότι το συμβατικό πλύσιμο των πιάτων με ανοιχτό το νεροχύτη καταναλώνει έως και 3 φορές περισσότερο νερό και έως και το διπλάσιο ρεύμα συγκριτικά με τη μέθοδο των 2 φάσεων.

Πλύσιμο πιάτων: Η μέθοδος των «2 φάσεων»

Η μέθοδος των 2 φάσεων, γνωστή ως η «μέθοδος με τους δύο νεροχύτες», ουσιαστικά απαιτεί να γεμίσουμε και τους δύο νεροχύτες (γούρνες βρύσης) μας με νερό χρησιμοποιώντας τον έναν για πλύσιμο και τον άλλο για ξέβγαλμα.

Σύμφωνα με τον οργανισμό «Consumer Reports», δε χρειάζεται να έχουμε απαραίτητα διπλό νεροχύτη στην κουζίνα μας, καθώς μπορούμε εύκολα να αξιοποιήσουμε μια πλαστική λεκάνη ή έναν κουβά.

Αυτό που πρέπει να θυμάστε είναι πως αυτή η μέθοδος ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΣΦΑΛΗΣ για κοφτερά μαχαίρια, τα οποία θα πρέπει να πλύνετε παραδοσιακά έτσι ώστε να τα βλέπετε και να αποφύγετε τυχόν ατυχήματα.

Βήμα – βήμα η διαδικασία:

  • Πετάξτε στα σκουπίδια τα υπολείμματα φαγητού, τρίβοντας αν χρειαστεί με ένα σφουγγάρι για να ξεκολλήσουν.
  • Εάν έχετε διπλό νεροχύτη, γεμίστε τη μία γούρνα με ζεστό νερό και λίγο υγρό σαπούνι για τα πιάτα και την άλλη με καθαρό, δροσερό νερό. Σε περίπτωση που ο νεροχύτης σας είναι μονός, τότε γεμίστε με το δροσερό νερό τη λεκάνη ή τον κουβά σας.
  • Τοποθετήστε τα βρώμικα πιάτα στο ζεστό νερό, αφήστε τα να μουλιάσουν για μερικά λεπτά και στη συνέχεια τρίψτε τα με ένα σφουγγάρι μέχρι να καθαρίσουν. Εάν έχετε πολλά άπλυτα πιάτα, τότε καλύτερα να τα χωρίσετε σε ομάδες, έτσι ώστε όταν ολοκληρώσετε τη διαδικασία με τα πιάτα της πρώτης ομάδας, να τοποθετήσετε στο νεροχύτη τα υπόλοιπα. Ιδανικά, η πρώτη ομάδα θα περιλαμβάνει τα λιγότερο βρώμικα πιάτα, ενώ καλό είναι να αφήσετε τα πιο βρώμικα σκεύη (όπως λερωμένα τηγάνια) για το τέλος.
  • Αφού τρίψετε τα πιάτα καλά με το σφουγγάρι, βουτήξτε τα στον άλλο νεροχύτη, που έχετε γεμίσει με δροσερό νερό. Εάν το νερό αυτό βρωμίσει αρκετά κατά τη διάρκεια της διαδικασίας μπορείτε να αδειάσετε τη γούρνα και να την ξαναγεμίζετε με καθαρό νερό.
  • Τοποθετήστε τα σκεύη σε μια πιατοθήκη για να στεγνώσουν ή σκουπίστε τα με μία πετσέτα και βάλτε τα στη θέση τους.

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News

Σχετικα αρθρα

Άδ. Γεωργιάδης: Η Ελλάδα είναι σταθερά πρώτη στην απορρόφηση του ΕΣΠΑ

fastpath

ΕΤΑΑ: Ανοίγει ο δρόμος για τα πρώτα έργα InvestEU – Χρηματοδότηση για για πράσινη κινητικότητα και ενέργεια

admin

Εκτέλεση προϋπολογισμού: Πάνω από τον στόχο κατά 1,245 δισ. τα φορολογικά έσοδα το διάστημα Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2023

admin

Ν. Μηταράκης: Παράταση της διαδικασίας για εισδοχή εργατών γης

admin

ΤτΕ: Νέα μείωση των καταθέσεων τον Φεβρουάριο

admin

Η εφορία ψαλιδίζει το ποσοστό αύξησης του κατώτατου μισθού

admin

Ο οίκος Moody’s αναβάθμισε την οικονομική προοπτική του Δήμου Αθηναίων

fastpath

Προϋπολογισμός: Ποιοι φόροι γέμισαν τα κρατικά ταμεία το πρώτο δίμηνο

admin

ΤτΕ: «Βουτιά» 1,456 δισ. στις καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων τον Φεβρουάριο

admin

Τουρισμός: Ελληνική πρωτιά σε πωλήσεις στη Γαλλία τον Φεβρουάριο

admin

Φθηνό «πράσινο» ρεύμα στις βιομηχανίες: Νέες διαπραγματεύσεις με Κομισιόν για πρεμιέρα στις αρχές 2024

admin

Οι δύο «κρυφοί» θησαυροί που φέρνει η αναβάθμιση

fastpath