Image default
Τοις Μετρητοίς

Η αυτοκρατορία της Viohalco και η “hot” θυγατέρα

Η αυτοκρατορία της Viohalco και η “hot” θυγατέρα

Ακόμα και τώρα, παρά την ανοδική κίνηση που έχουν πραγματοποιήσει τις τελευταίες εβδομάδες τόσο ο όμιλος Viohalco (ΒΙΟ) όσο και οι θυγατρικές του, Cenergy Holdings (CENER) και ElvalHalcor (ΕΛΧΑ), παραμένουν σε υπερβολική υστέρηση σε σχέση με τον Γενικό Δείκτη του Ελληνικού Χρηματιστηρίου.

Ο δείκτης, λοιπόν, εντοπίζεται στο συγκριτικό διάγραμμα να έχει μια άνοδο της τάξεως του +4,38% σε σχέση με τις τιμές που κατέγραφε τον Φλεβάρη του 2022, λίγο πριν ξεσπάσει δηλαδή ο πόλεμος στην Ουκρανία. Όμως την ίδια ώρα που ο δείκτης έχει πάρει πίσω ό,τι έχει χάσει και βγήκε και από πάνω, η μετοχή του ομίλου Viohalco βρίσκεται ακόμη με ένα αδιανόητο discount της τάξεως του -16,4%, με τις θυγατρικές ElvalHalcor και Cenergy Holdings να υστερούν επίσης κατά -12,77% και -9,89% αντίστοιχα, υποδηλώνοντας εμμέσως πλην σαφώς το ποσοστό ανόδου που μπορούν εύκολα να αρπάξουν για να μη “χρωστάνε” στα τεφτέρια της αγοράς.

Για να το πάμε και από την πλευρά των θεμελιωδών, το πολύ υψηλό επίπεδο κερδοφορίας που έχουν πετύχει, αν συνδυαστεί με τις τοποθετήσεις στρατηγικής ισχύος που έχουν πραγματοποιήσει σε κλάδους και προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας, που ευνοούνται από τα τεράστια επενδυτικά πακέτα εκατοντάδων δισεκατομμυρίων ευρώ των mega-trends της νέας παγκόσμιας τάξης, όπως η ενεργειακή μετάβαση, οι μεταφορές, ο ψηφιακός μετασχηματισμός, η βιωσιμότητα, η κλιματική αλλαγή και η κυκλική οικονομία, δικαιολογούν υψηλότερες ποσοστιαίες αποδόσεις σε σχέση με τον Γενικό Δείκτη και τη συνολική πορεία της αγοράς.

Είναι ηλίου φαεινότερο, λοιπόν, ότι ο παγκόσμιας εμβέλειας βιομηχανικός γίγαντας της Viohalco μαζί με τις δύο θυγατέρες του θα εμφανίσουν στα επόμενα χρόνια μια τέτοια ισχυρότατη ανάπτυξη στα οικονομικά τους μεγέθη, που οι τωρινές τιμές μόνο ως μεγάλη επενδυτική ευκαιρία θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν σε όσους έχουν την ικανότητα να δουν το… δάσος.

Ξεκινάμε διαγραμματικά από τη Viohalco, που έχει περάσει μέσα στο εύρος διακύμανσης των 4,32 με 4 ευρώ, προετοιμάζοντας το έδαφος για την επόμενη ανοδική επίθεση μέσα στην περιοχή των 4,70 με 5 ευρώ. Η διπλή τοπική κορυφή που έχει αποτυπωθεί στο σημείο αντίστασης των 4,32 ευρώ μάλλον δεν πρέπει να μας προβληματίζει, καθώς δεν έχει συνοδευτεί μέχρι τώρα με όγκους διανομής. Ο στόχος της μεσομακροπρόθεσμης ανοδικής κίνησης δίνει ως αρχικό σημείο επαφής τη ζώνη των 5,14 με 5,25 ευρώ ή ένα +25%.

Προχωράμε στην πιο “hot” θυγατέρα της Viohalco, τη Cenergy Holdings, που έχει βάλει τις μονάδες της να δουλεύουν ένα κλικ πριν το επίπεδο της πλήρους παραγωγικής τους δυναμικότητας, διαθέτοντας έτσι στα τέλη του περασμένου Σεπτεμβρίου το απίστευτο για τα ιστορικά της ανεκτέλεστο υπόλοιπο συμβάσεων που ξεπερνά τα 1,75 δισ. ευρώ, από τα 800 εκατ. ευρώ που ήταν προηγουμένως. Πρόσφατα η Ambrosia Capital στην έκθεσή της ανέβασε τη καθαρή κερδοφορία της Cenergy για το 2022 στα 65,8 εκατ. ευρώ (44,1 εκατ. ευρώ ήταν στο 9μηνο), ενώ για το 2023 καταλήγει στα 76,4 εκατ. ευρώ, όταν η κεφαλαιοποίηση του ομίλου στο ταμπλό είναι μόλις 640 εκατ. ευρώ. Ως τιμή-στόχο εμφανίζει τα 4,30 ευρώ ή ένα +28%.

Το οικονομικό “story” που μπορεί να παιχτεί τα επόμενα χρόνια για τη Cenergy είναι τεράστιο. Μόνο και μόνο αν σκεφτείτε ότι για τη χώρα μας τα ποσά που έχουν δρομολογηθεί έως το 2030 για την πράσινη ενέργεια ξεπερνούν το ποσό-μαμούθ των 200 δισ. ευρώ, εύκολα καταλαβαίνετε σε τι τεράστιο βάζο με μέλι έχει απλώσει το χέρι της η Cenergy. Η αύξηση του εξηλεκτρισμού σημαίνει, φυσικά, περισσότερα δίκτυα διανομής, νέες υποδομές φόρτισης, μιας που το υπάρχον δεν μπορεί να αντέξει τον στόλο των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, υπεράκτια αιολικά πάρκα, αλλά και συνολικές συνδέσεις των ΑΠΕ με υπέργεια, υπόγεια αλλά και υποθαλάσσια καλώδια, όπως επίσης και δίκτυο σωλήνων μεταφοράς υδρογόνου. Και όλα αυτά μόνο στην Ελλάδα, όταν η Cenergy έχει εξελιχθεί σε παγκόσμιο leader στον τομέα των καλωδίων και των σωλήνων, αναλαμβάνοντας έργα σε όλο τον κόσμο. Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο που η Cenergy μέσω της Hellenic Cables επενδύει 80 εκατ. ευρώ για την επέκταση του εργοστασίου υποβρυχίων καλωδίων στην Κόρινθο, διπλασιάζοντας έτσι την παραγωγική της δυναμικότητα.

Πραγματικά, ο όμιλος δεν έχει “limit” στις προσδοκίες.

Διαγραμματικά, η μετοχή έχει διασπάσει ανοδικά την αντίσταση των 3,30 ευρώ και κοιτάζει τα 3,65 ευρώ. Πάνω από εκεί όλος ο δρόμος είναι ανοιχτός έως τα 4 με 4,08 ευρώ που είχε γράψει το 2022 όταν τα μεγέθη της εταιρείας δεν ήταν ούτε το 32% των τωρινών.

Κλείνω με την ElvalHalcor, που έχει διασπάσει τεχνικά τον Ichimoku Cloud, ανοίγοντας την ένταση στο σήμα της ανόδου έπειτα από μια περίοδο 500 ημερών (!) Εδώ το πρώτο εμπόδιο στη μετοχή εντοπίζεται στα 1,80 ευρώ, ενώ το αμέσως επόμενο αποτυπώνεται στα 2,10 ευρώ.

Ό,τι και να πούμε εδώ για τη βαθιά υποτίμηση που έχει στο ταμπλό είναι λίγο. Το μόνο που μπορούμε να αναφέρουμε για το μέλλον της ελληνικής βιομηχανίας, την ElvalHalcor, είναι ότι το 2019 έδινε ως κέρδη ανά μετοχή 0,11 ευρώ και τώρα μόνο στο 9μηνο δίνει το τετραπλάσιο ποσό των 0,4337 ευρώ ανά μετοχή, έχοντας ένα book value στα 2,76 ευρώ ή ένα ακόμα +62% από την τιμή που έχει στο ταμπλό.

Το άρθρο γράφτηκε το πρωί της περασμένης Πέμπτης  για την εφημερίδα “Κεφάλαιο” όπου και αναδημοσιεύεται

Αποποίηση ευθύνης: Το παρόν ενημερωτικό σημείωμα συνιστά διαφημιστική ανακοίνωση ενημερωτικού περιεχομένου και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση ή προσφορά για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Καμία πληροφορία που εμπεριέχεται σε αυτό, δε θα πρέπει να εκληφθεί, σε καμία περίπτωση, ως προτεινόμενη ως κατάλληλη επένδυση για τον παραλήπτη, ούτε μέσο επίτευξης των συγκεκριμένων επενδυτικών στόχων ή κάλυψης οποιωνδήποτε άλλων αναγκών του παραλήπτη, ούτε υποκατάστατο τυχόν συμβατικών κειμένων που αφορούν τις περιγραφόμενες σε αυτό συναλλαγές. Για τους λόγους αυτούς, κάθε επενδυτής θα πρέπει να προβεί στη δική του αξιολόγηση οποιασδήποτε πληροφορίας παρέχεται στην παρούσα επικοινωνία και δε θα πρέπει να βασίζεται σε οποιαδήποτε τέτοια πληροφορία, ως εάν αυτή να αποτελούσε επενδυτική συμβουλή. Το παρόν δεν συνιστά, επίσης, έρευνα στον τομέα των επενδύσεων και, συνεπώς, δεν καταρτίστηκε από την Εταιρεία σύμφωνα με τις απαιτήσεις του νόμου που αποσκοπούν στη διασφάλιση της ανεξαρτησίας της έρευνας στον τομέα των επενδύσεων. Οι πληροφορίες που διατίθενται στο παρόν βασίζονται σε πληροφορίες που διατίθενται στο κοινό και θεωρούνται αξιόπιστες. Η Εταιρεία δεν φέρει καμία ευθύνη ως προς την ακρίβεια ή πληρότητα των πληροφοριών αυτών. Οι απόψεις και εκτιμήσεις που εκτίθενται στο παρόν αφορούν την τάση της εγχώριας και των διεθνών χρηματοοικονομικών αγορών κατά την αναγραφόμενη ημερομηνία και υπόκεινται σε αλλαγές χωρίς ειδοποίηση. Η Εταιρεία ενδέχεται, ωστόσο, να συμπεριλάβει στο παρόν έρευνες στον τομέα των επενδύσεων, οι οποίες έχουν εκπονηθεί από τρίτα πρόσωπα. Η εταιρεία δεν τροποποιεί τις ως άνω έρευνες, αλλά τις παραθέτει αυτούσιες, και, συνεπώς, δεν αναλαμβάνει οποιαδήποτε ευθύνη για το περιεχόμενο αυτών.

January 23, 2023

Σχετικα αρθρα

Σε περιπέτειες το Ελληνικό Χρηματιστήριο λόγω Μέσης Ανατολής

admin

Ευρωσύμβουλοι: Ο τεχνολογικός όμιλος που ετοιμάζει ισχυρό deal

admin

Fourlis Group: Έτοιμος να υλοποιήσει στο μέγιστο το αναπτυξιακό του πλάνο

admin

Η ΔΕΗ μετατρέπεται σε ηγετικό παίκτη καθαρής ενέργειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη

admin

“Φθηνότερη” τράπεζα στην Ευρώπη η Alpha Bank

admin

Όταν οι ΑΕΕΑΠ πωλούνται σε τιμή ευκαιρίας

admin

Πιθανό καμπανάκι το έντονο κατέβασμα της Wall Street

admin

Το πετρέλαιο ξυπνάει το πληθωριστικό φόβο

admin

ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: Οι αγοραστές “κάτι” ετοιμάζουν

admin

Γενικός Δείκτης: Ψάχνοντας τον επόμενο χάρτη τάσης

admin

Εβροφάρμα: Με εκρηκτική άνοδο +78% στη κερδοφορία

admin

Intralot: Σπριντάροντας στην ευθεία της ανάπτυξης

admin