Image default
Ευρώπη

Microsoft: Νέα επένδυση πολλών δισεκ. δολαρίων στην ChatGPT

Η Microsoft ανακοίνωσε τη Δευτέρα μια νέα πολυετή επένδυση πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων με την OpenAI, κατασκευάστρια εταιρεία του ChatGPT. Η Microsoft αρνήθηκε να γνωστοποιήσει ένα συγκεκριμένο ποσό σε δολάρια, αλλά η Semafor ανέφερε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι η εταιρεία βρισκόταν σε συζητήσεις για να επενδύσει έως και 10 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η συμφωνία σηματοδοτεί την τρίτη φάση της συνεργασίας μεταξύ των δύο εταιρειών, μετά τις προηγούμενες επενδύσεις της Microsoft το 2019 και το 2021. Η Microsoft δήλωσε ότι η ανανεωμένη συνεργασία θα επιταχύνει τις ανακαλύψεις στην τεχνητή νοημοσύνη και θα βοηθήσει και τις δύο εταιρείες να προωθήσουν εμπορικά προηγμένες τεχνολογίες στο μέλλον.

«Διαμορφώσαμε τη συνεργασία μας με την OpenAI γύρω από μια κοινή φιλοδοξία να προωθήσουμε με υπευθυνότητα την πρωτοποριακή έρευνα για την τεχνητή νοημοσύνη και να εκδημοκρατίσουμε την τεχνητή νοημοσύνη ως μια νέα τεχνολογική πλατφόρμα», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Microsoft Satya Nadella σε ανάρτηση στο blog.

Η OpenAI συνεργάζεται στενά με την υπηρεσία cloud της Microsoft Azure. Τον Ιούλιο του 2019, η Microsoft υποστήριξε την OpenAI με 1 δισεκατομμύριο δολάρια και η επένδυση κατέστησε τη Microsoft «αποκλειστικό» πάροχο υπηρεσιών cloud computing στην OpenAI. Η Microsoft δήλωσε τη Δευτέρα ότι το Azure θα συνεχίσει να αποτελεί τον αποκλειστικό πάροχο του OpenAI.

Η επένδυση της Microsoft θα βοηθήσει επίσης τις δύο εταιρείες να ασχοληθούν με την υπερεπεξεργασία σε κλίμακα και να δημιουργήσουν νέες εμπειρίες που βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η OpenAI κατατάσσεται από τους ερευνητές τεχνητής νοημοσύνης ως ένα από τα τρία κορυφαία εργαστήρια AI παγκοσμίως και η εταιρεία έχει αναπτύξει λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης που παίζει παιχνίδια και μπορεί να νικήσει τους ανθρώπους σε βιντεοπαιχνίδια όπως το Dota 2. Ωστόσο, έχει αναμφισβήτητα λάβει μεγαλύτερη προσοχή για τη γεννήτρια κειμένου AI GPT-3 και την ιδιόρρυθμη γεννήτρια εικόνων AI Dall-E.

Τι είναι το ChatGPT;

Το ChatGPT παράγει αυτόματα κείμενο με βάση γραπτές οδηγίες με τρόπο πολύ πιο προηγμένο και δημιουργικό από τα chatbots του παρελθόντος της Silicon Valley. Το λογισμικό έκανε το ντεμπούτο του στα τέλη Νοεμβρίου και γρήγορα μετατράπηκε σε μια viral αίσθηση, καθώς στελέχη της τεχνολογίας και κεφαλαιούχοι επιχειρηματικών συμμετοχών το αποθέωσαν στο Twitter, συγκρίνοντάς το ακόμη και με το ντεμπούτο του iPhone της Apple το 2007.

Η τεχνολογία τράβηξε επίσης την προσοχή των στελεχών της Google, τα οποία δήλωσαν σε μια πρόσφατη συνάντηση όλων των εργαζομένων ότι, ενώ η Google διαθέτει παρόμοιες δυνατότητες τεχνητής νοημοσύνης, η φήμη της θα μπορούσε να υποφέρει αν κινηθεί πολύ γρήγορα στην τεχνολογία συνομιλιών AI.

Στους ιδρυτές του OpenAI περιλαμβάνονται ο Sam Altman, ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla και της SpaceX Elon Musk, ο Greg Brockman, ο Ilya Sutskever, ο Wojciech Zaremba και ο John Schulman. Η ομάδα δεσμεύτηκε να επενδύσει πάνω από 1 δισεκατομμύριο δολάρια στο εγχείρημα όταν αυτό ξεκίνησε. Ο Μασκ παραιτήθηκε από το διοικητικό συμβούλιο τον Φεβρουάριο του 2018, αλλά παρέμεινε δωρητής.

Διαβάστε ακόμη: ChatGPT, πότε θα γίνουν εκλογές στην Ελλάδα; Συνέντευξη με ένα chatbot

– - CNBC

Σχετικα αρθρα

Μπάιντεν: Η τραπεζική κρίση δεν έχει τελειώσει ακόμη

admin

Ρωσία: Φόρος…υπέρ πίστεως και πατρίδας στις επιχειρήσεις που θέλουν να φύγουν

admin

Δίωξη στον Sam Bankman Fried για δωροδοκία Κινέζων αξιωματούχων

admin

Binance: «Απροσδόκητη και απογοητευτική η μήνυση από την CFTC»

admin

To 46% των Γερμανών ανησυχεί για τις καταθέσεις του

admin

Goldman Sachs: Η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να επηρεάσει 300 εκατ. θέσεις εργασίας

admin

ΕΕ: Συμφωνία για επέκταση του εθελοντικού στόχου μείωσης της ζήτησης αερίου κατά 15%

admin

FTX: Πάνω από 40 εκατ. δολάρια έδωσε ο Bankman-Fried για να δωροδοκήσει Κινέζο αξιωματούχο

admin

Ταξίδι στην Ταϊβάν για υποστήριξη της δημοκρατίας, ενίσχυση της συνεργασίας: Πρόεδρος της Τσεχικής Βουλής

admin

Ο Μακρόν επιδιώκει την επανασύνδεση με τα συνδικάτα, ενώ επιτίθεται στην Αριστερά

admin

Ουγγαρία: Ναι στη Φινλανδία, «στο περίμενε» η Σουηδία για την ένταξη στο ΝΑΤΟ

admin

Συμφωνία για συντονισμένη αεράμυνα στα σκανδιναβικά κράτη

admin