Image default
Ευρώπη

Microsoft: Νέα επένδυση πολλών δισεκ. δολαρίων στην ChatGPT

Η Microsoft ανακοίνωσε τη Δευτέρα μια νέα πολυετή επένδυση πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων με την OpenAI, κατασκευάστρια εταιρεία του ChatGPT. Η Microsoft αρνήθηκε να γνωστοποιήσει ένα συγκεκριμένο ποσό σε δολάρια, αλλά η Semafor ανέφερε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι η εταιρεία βρισκόταν σε συζητήσεις για να επενδύσει έως και 10 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η συμφωνία σηματοδοτεί την τρίτη φάση της συνεργασίας μεταξύ των δύο εταιρειών, μετά τις προηγούμενες επενδύσεις της Microsoft το 2019 και το 2021. Η Microsoft δήλωσε ότι η ανανεωμένη συνεργασία θα επιταχύνει τις ανακαλύψεις στην τεχνητή νοημοσύνη και θα βοηθήσει και τις δύο εταιρείες να προωθήσουν εμπορικά προηγμένες τεχνολογίες στο μέλλον.

«Διαμορφώσαμε τη συνεργασία μας με την OpenAI γύρω από μια κοινή φιλοδοξία να προωθήσουμε με υπευθυνότητα την πρωτοποριακή έρευνα για την τεχνητή νοημοσύνη και να εκδημοκρατίσουμε την τεχνητή νοημοσύνη ως μια νέα τεχνολογική πλατφόρμα», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Microsoft Satya Nadella σε ανάρτηση στο blog.

Η OpenAI συνεργάζεται στενά με την υπηρεσία cloud της Microsoft Azure. Τον Ιούλιο του 2019, η Microsoft υποστήριξε την OpenAI με 1 δισεκατομμύριο δολάρια και η επένδυση κατέστησε τη Microsoft «αποκλειστικό» πάροχο υπηρεσιών cloud computing στην OpenAI. Η Microsoft δήλωσε τη Δευτέρα ότι το Azure θα συνεχίσει να αποτελεί τον αποκλειστικό πάροχο του OpenAI.

Η επένδυση της Microsoft θα βοηθήσει επίσης τις δύο εταιρείες να ασχοληθούν με την υπερεπεξεργασία σε κλίμακα και να δημιουργήσουν νέες εμπειρίες που βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η OpenAI κατατάσσεται από τους ερευνητές τεχνητής νοημοσύνης ως ένα από τα τρία κορυφαία εργαστήρια AI παγκοσμίως και η εταιρεία έχει αναπτύξει λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης που παίζει παιχνίδια και μπορεί να νικήσει τους ανθρώπους σε βιντεοπαιχνίδια όπως το Dota 2. Ωστόσο, έχει αναμφισβήτητα λάβει μεγαλύτερη προσοχή για τη γεννήτρια κειμένου AI GPT-3 και την ιδιόρρυθμη γεννήτρια εικόνων AI Dall-E.

Τι είναι το ChatGPT;

Το ChatGPT παράγει αυτόματα κείμενο με βάση γραπτές οδηγίες με τρόπο πολύ πιο προηγμένο και δημιουργικό από τα chatbots του παρελθόντος της Silicon Valley. Το λογισμικό έκανε το ντεμπούτο του στα τέλη Νοεμβρίου και γρήγορα μετατράπηκε σε μια viral αίσθηση, καθώς στελέχη της τεχνολογίας και κεφαλαιούχοι επιχειρηματικών συμμετοχών το αποθέωσαν στο Twitter, συγκρίνοντάς το ακόμη και με το ντεμπούτο του iPhone της Apple το 2007.

Η τεχνολογία τράβηξε επίσης την προσοχή των στελεχών της Google, τα οποία δήλωσαν σε μια πρόσφατη συνάντηση όλων των εργαζομένων ότι, ενώ η Google διαθέτει παρόμοιες δυνατότητες τεχνητής νοημοσύνης, η φήμη της θα μπορούσε να υποφέρει αν κινηθεί πολύ γρήγορα στην τεχνολογία συνομιλιών AI.

Στους ιδρυτές του OpenAI περιλαμβάνονται ο Sam Altman, ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla και της SpaceX Elon Musk, ο Greg Brockman, ο Ilya Sutskever, ο Wojciech Zaremba και ο John Schulman. Η ομάδα δεσμεύτηκε να επενδύσει πάνω από 1 δισεκατομμύριο δολάρια στο εγχείρημα όταν αυτό ξεκίνησε. Ο Μασκ παραιτήθηκε από το διοικητικό συμβούλιο τον Φεβρουάριο του 2018, αλλά παρέμεινε δωρητής.

Διαβάστε ακόμη: ChatGPT, πότε θα γίνουν εκλογές στην Ελλάδα; Συνέντευξη με ένα chatbot

– - CNBC

Σχετικα αρθρα

Γιατί το πετρέλαιο δεν «φοβάται» και τόσο τη σύγκρουση Ιράν-Ισραήλ

admin

Χαλκό μεταμφιεσμένο σε παλιοσίδερα εμπορεύονται Κίνα – Ρωσία

admin

Προσπαθεί η Μελόνι να κουκουλώσει το αυξανόμενο ιταλικό χρέος;

admin

Πρώτη στάση της θητείας του η Μαδρίτη για τον νέο Πορτογάλο πρωθυπουργό

admin

Μετανιωμένος για την απαγόρευση των αμβλώσεων ο Μοραβιέτσκι, αλλά για τους λάθος λόγους

admin

Κροατία: Πρόεδρος εναντίον Πρωθυπουργού με φόντο τις βουλευτικές εκλογές

admin

Τσεχία: Η Ουκρανία να λάβει την ίδια στήριξη που έλαβε το Ισραήλ

admin

Η σύγκρουση Ιράν – Ισραήλ έφερε τη μεγαλύτερη αναστάτωση στις αερομεταφορές από την 11η Σεπτεμβρίου του 2001

admin

Έκθεση Oxfam: Οι εισοδηματικές ανισότητες αυξάνονται στις χώρες που δανείζει το ΔΝΤ

admin

Ιράν: Το «μήνυμα» για τις ροές πετρελαίου

admin

Μελέτη: Ένας ευρωπαϊκός φόρος πλούτου θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει τον προϋπολογισμό της ΕΕ

admin

Διεθνής Αμνηστία: Tο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση «αποβαίνει εις βάρος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων»

admin