Image default
Ευρώπη

Βούτσιτς: Πίεση μέσω επενδύσεων από Γαλλία – Γερμανία για την είσοδο στην ΕΕ

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε κατά τη διάρκεια ομιλίας του το βράδυ της Δευτέρας ότι δεν υπάρχει πρόοδος για τη Σερβία στην πορεία της προς την ΕΕ, εάν δεν εξετάσει αυτό που αποκάλεσε «γαλλογερμανικό» σχέδιο για τις σχέσεις με το Κοσσυφοπέδιο και ότι ο συμβιβασμός μπορεί να είναι η μόνη επιλογή, αλλιώς θα σταματήσουν οι επενδύσεις της ΕΕ στη χώρα.

Ωστόσο, τα σχόλιά του έχουν μικρή βαρύτητα, καθώς η κοινή γνώμη για την ένταξη στην Ένωση παραμένει σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο, με την πλειοψηφία των Σέρβων να προτιμά να παραμείνει εκτός της Ένωσης.

Η πρόταση της ΕΕ για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ της Σερβίας και της πρώην επαρχίας του Κοσσυφοπεδίου, την οποία υποστηρίζουν η Γερμανία, η Γαλλία και οι ΗΠΑ, παρουσιάστηκε στο Βελιγράδι και την Πρίστινα τον Σεπτέμβριο και τον Δεκέμβριο του 2022. Αν και οι λεπτομέρειες του παρόντος σχεδίου δεν έχουν επιβεβαιωθεί, πιστεύεται ότι απαιτεί από τη Σερβία να αποδεχθεί την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου χωρίς να την αναγνωρίσει και να επιτρέψει στο Κοσσυφοπέδιο να ενταχθεί σε διεθνείς οργανισμούς όπως ο ΟΗΕ και η ΕΕ.

Είπε ότι έχει γίνει ένα de facto σχέδιο και ένα διαπραγματευτικό πλαίσιο, αλλά ότι δεν είναι εύκολο να βρεθεί σε αυτό κάτι που θα ενθουσιάσει τη Σερβία.

«Για να καταλάβουν οι άνθρωποι, δεν υπάρχει πρόοδος για εμάς στην Ευρώπη αν δεν συνεργαστούμε σε αυτό το θέμα», πρόσθεσε.

Ωστόσο, η υποστήριξη για την ένταξη στην ΕΕ είναι χαμηλή στη Σερβία, καθώς η πλειοψηφία του 44% τάσσεται κατά της ένταξης στο μπλοκ. Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση της Ipsos, μόλις το 35% τάσσεται υπέρ, ενώ οι υπόλοιποι παραμένουν αβέβαιοι. Μια άλλη έρευνα από έναν από τους κορυφαίους δημοσκόπους της χώρας διαπίστωσε τον Αύγουστο του 2022 ότι μόνο το 20% των ερωτηθέντων βλέπει θετικά την ΕΕ.

Ο Βούτσιτς δήλωσε επίσης ότι διπλωμάτες της ΕΕ και των ΗΠΑ τον είχαν προειδοποιήσει ότι αν δεν αποδεχόταν την πρόταση, θα σταματούσαν οι διαπραγματεύσεις με την ΕΕ και οι επενδύσεις από τη Δύση.

Όσον αφορά το αν η Σερβία θα υποχωρήσει στις απαιτήσεις, ο Βούτσιτς δήλωσε ότι πρέπει να ξεκινήσει μια συζήτηση εντός της κοινωνίας και να ακουστεί η φωνή του κοινοβουλίου και του σερβικού λαού. Με την υποστήριξη της ΕΕ σε χαμηλό επίπεδο και το θέμα του Κοσσυφοπεδίου εξαιρετικά σημαντικό για τους Σέρβους, είναι απίθανο το αποτρεπτικό μέτρο της παύσης της ένταξης στην ΕΕ να επηρεάσει πολλούς ψηφοφόρους.

Παρ’ όλα αυτά, ανακοίνωσε κοινοβουλευτικές διαβουλεύσεις και δήλωσε ότι μια συζήτηση θα μπορούσε να τεθεί επί τάπητος.

«Εάν η επιλογή είναι να έχουμε απομόνωση και κυρώσεις όπως αυτή ή εκείνη, και δεν υπάρχουν χειρότερες κυρώσεις από την απόσυρση των επενδύσεων, που μου έχουν πει τρεις φορές, ή να πούμε ότι αποδεχόμαστε τα πάντα και αμέσως και το Κοσσυφοπέδιο στα Ηνωμένα Έθνη, είμαι υπέρ ενός δρόμου συμβιβασμού, όσο το δυνατόν περισσότερο να αγωνιστούμε», δήλωσε ο Βούτσιτς. Ωστόσο, πρόσθεσε, ότι αντίθετα, ο συμβιβασμός που είναι απαραίτητος, δεν είναι εφικτός με το «καθεστώς του Κούρτι».

Ο υπουργός Εξωτερικών, Ίβιτσα Ντάτσιτς, δήλωσε ότι η Σερβία είναι αποφασισμένη να συνεχίσει το διάλογο ως το μόνο μέσο για την επίλυση όλων των ανοικτών ζητημάτων, συμπεριλαμβανομένου του ζητήματος του Κοσσυφοπεδίου.

«Θέλω να τονίσω για άλλη μια φορά ότι η Σερβία είναι αποφασισμένη να συνεχίσει τον διάλογο ως τον μόνο τρόπο επίλυσης όλων των ανοικτών ζητημάτων, συμπεριλαμβανομένου του ζητήματος του Κοσσυφοπεδίου. Φυσικά, σε όλα αυτά, πρέπει να ληφθούν υπόψη όλες οι πτυχές, λαμβάνοντας υπόψη τα εθνικά και κρατικά μας συμφέροντα, αλλά και για το μέλλον της χώρας μας, πώς θα επιτευχθεί μια συμβιβαστική λύση με όσο το δυνατόν περισσότερα οφέλη και με όσο το δυνατόν λιγότερη ζημιά», δήλωσε ο Ντάτσιτς στους δημοσιογράφους.

Η Σερβία παραμένει η μόνη χώρα των Δυτικών Βαλκανίων που δεν έχει καταφέρει να ευθυγραμμίσει την εξωτερική της πολιτική με την Ένωση στην περίπτωση της Ρωσίας. Αρνήθηκε να επιβάλει κυρώσεις και αντ’ αυτού ενίσχυσε τους δεσμούς της σε διάφορους τομείς.

Ενώ καταδίκασε τη ρωσική εισβολή και δήλωσε ότι δεν αναγνωρίζει την αρπαγή της Κριμαίας από τη Μόσχα, ο Βούτσιτς δήλωσε ότι δεν θα υποκύψει στις δυτικές πιέσεις.

Μετά από ένα πρόσφατο ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που κάλεσε το Βελιγράδι να ευθυγραμμιστεί με το κεκτημένο της ΕΕ στην εξωτερική πολιτική, ο Βούτσιτς το χαρακτήρισε υποκριτικό και δήλωσε ότι η πίεση στη Σερβία δεν θα αποδώσει.

«Υποστηρίζουν κάθε παράλογη ενέργεια του [πρωθυπουργού του Κοσσυφοπεδίου Άλμπιν] Κούρτι. Χαίρονται για τη δυστυχία της χώρας τους, δεν μπορούν να κάνουν τίποτα για μένα. Μπορούν να με απομακρύνουν με τη βία, αλλά δεν μπορούν να κάνουν τίποτα άλλο. Δεν μπορούν να με εκβιάσουν, να μου επιβάλουν κυρώσεις για κάτι, γιατί δεν έχω τίποτα πουθενά».

Και πρόσθεσε: «Και ας πούμε τι περιμένουν από τη Σερβία σχετικά με το Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια και την επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας», είπε, προσθέτοντας ότι κανείς δεν θέλει να ακούσει ή να δει διαφορετικές απόψεις, αλλά ότι «τους ενδιαφέρουν μόνο οι κυρώσεις και ένα ανεξάρτητο Κοσσυφοπέδιο».

Σχετικα αρθρα

ΕΕ: Πλαφόν στα ρωσικά πετρελαϊκά προϊόντα – Στα 100 δολάρια το βαρέλι για τα υψηλής ποιότητας

admin

Ουαλία: Ανέστειλαν τις απεργίες οι νοσηλευτές μετά τη νέα πρόταση για αυξήσεις

admin

ΗΠΑ: 517.000 νέες θέσεις εργασίας τον Ιανουάριο

admin

Πενήντα τόνους ράβδων χρυσού αγόρασαν οι Ρώσοι το 2022

admin

Credit Suisse: Ποινική έρευνα από την Εισαγγελία για τη διαρροή των στοιχείων λογαριασμών πελατών το 2022

admin

ΔΝΤ: Οι κεντρικές τράπεζες να ενημερώσουν ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν ψηλά για μεγάλο χρονικό διάστημα

admin

Μαρκ Ζάκερμπεργκ: Πλουσιότερος κατά 12,4 δισ. δολάρια σε μία ημέρα

admin

Ένωση ευρωπαϊκών λόμπι: Απαραίτητη η διαφάνεια στους δωρητές των ΜΚΟ

admin

Ακροβασία Αυστρίας: Ουδετερότητα και στήριξη Ουκρανίας ταυτόχρονα;

admin

Amazon: Απογοητευτικό το δ’ τρίμηνο

admin

Επαναδιερεύνηση της υπόθεσης θανάτου στο Σαρλερουά ζητούν Σλοβάκοι Ευρωβουλευτές

admin

Ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για νέο φράχτη με την Τουρκία ζητά η Βουλγαρία

admin