Image default
Ευρώπη

Εσθονία, Λετονία διώχνουν τους Ρώσους πρεσβευτές

Τα μέλη του ΝΑΤΟ και της ΕΕ Εσθονία και Λετονία είπαν στους Ρώσους πρεσβευτές τους να αποχωρήσουν αφού η Μόσχα δήλωσε ότι υποβαθμίζει τις διπλωματικές σχέσεις με την Εσθονία, κατηγορώντας την για «πλήρη ρωσοφοβία».

Η Εσθονία, η Λετονία και η γειτονική τους χώρα της Βαλτικής, η Λιθουανία, ήταν μεταξύ μιας ομάδας συμμάχων του ΝΑΤΟ που υποστήριζαν σθεναρά ότι η Γερμανία πρέπει να παράσχει τα άρματα μάχης Leopard για να ενισχύσει την Ουκρανία στην αντιμετώπιση της ρωσικής εισβολής.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι είπε στον Εσθονό απεσταλμένο ότι πρέπει να φύγει τον επόμενο μήνα και ότι οι δύο χώρες θα εκπροσωπούνται στις πρωτεύουσες της άλλης από έναν προσωρινό επιτετραμμένο αντί για πρέσβη.

Η Εσθονία απάντησε με τον ίδιο τρόπο, λέγοντας στον Ρώσο απεσταλμένο να φύγει μέχρι τις 7 Φεβρουαρίου, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Ούρμας Ρεϊνσάλου.

«Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την Ουκρανία, καθώς η Ρωσία σχεδιάζει επιθέσεις μεγάλης κλίμακας, και καλούμε άλλες ομοϊδεάτισσες χώρες να αυξήσουν τη βοήθειά τους προς την Ουκρανία», ανέφερε ο Ρεϊνσάλου σε δήλωσή του.

Η Λετονία, σε αλληλεγγύη με την Εσθονία, είπε στον απεσταλμένο της στη Μόσχα να φύγει μέχρι τις 27 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με tweet του υπουργού Εξωτερικών Έντγκαρς Ρίνκεβιτς. Και οι δύο χώρες δήλωσαν ότι υποβαθμίζουν τις διπλωματικές τους σχέσεις με τη Ρωσία σε επίπεδο επιτρόπου.

Η Λιθουανία έδιωξε τον Ρώσο απεσταλμένο της τον Απρίλιο και υποβάθμισε τη διπλωματική της εκπροσώπηση, αφού η Ουκρανία κατηγόρησε τις ρωσικές δυνάμεις ότι σκότωσαν αμάχους στην πόλη Μπούτσα.

Η Μόσχα δήλωσε ότι η κίνηση της Δευτέρας ήταν απάντηση στην απόφαση της Εσθονίας να μειώσει το μέγεθος της ρωσικής πρεσβείας στο Ταλίν.

«Τα τελευταία χρόνια, η ηγεσία της Εσθονίας κατέστρεψε σκόπιμα όλο το φάσμα των σχέσεων με τη Ρωσία. Η απόλυτη ρωσοφοβία, η καλλιέργεια εχθρότητας προς τη χώρα μας έχουν αναχθεί από το Ταλίν σε βαθμό κρατικής πολιτικής», ανέφερε.

Σχολιάζοντας την υποβάθμιση των σχέσεων, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε: «Το εσθονικό καθεστώς πήρε αυτό που του άξιζε».

Η Εσθονία είπε στη Ρωσία στις 11 Ιανουαρίου να μειώσει τον αριθμό των διπλωματών στην πρεσβεία της στο Ταλίν σε οκτώ, που αντιστοιχεί στον αριθμό των Εσθονών διπλωματών στη Μόσχα.

Και οι τρεις χώρες της Βαλτικής προσχώρησαν σε ορισμένους άλλους δυτικούς συμμάχους την περασμένη εβδομάδα στην αποστολή περισσότερων δικών της όπλων στην Ουκρανία.

Σχετικα αρθρα

Η Κομισιόν αντιμέτωπη με το περίσσευμα εμβολίων κορονοϊού

admin

Ικανοποίηση στην Τσεχία για τη συμφωνία ΕΕ στα ηλεκτρονικά καύσιμα

admin

BioNTech: Προβλέπει 5 δισ. έσοδα από το εμβόλιο του κορωνοϊού- Από 17 δισ. το 2022

admin

Γερμανία: Απρόσμενη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος, σε υψηλά ενός έτους

admin

ΕΚΤ: Επιβραδύνεται η αύξηση των εταιρικών δανείων στη ευρωζώνη

admin

Φυσικό αέριο: Η επίδραση του καιρού κινεί ανοδικά τις τιμές

admin

Στην First Citizens η Silicon Valley Bank

admin

Mr Zara: Σε… αγώνα δρόμου για να ξοδέψει τα δισεκατομμύριά του

admin

Πέθανε ο βασιλιάς των ντάμπλινγκς: Με 20 δολάρια στην τσέπη έχτισε μία αυτοκρατορία

admin

Γερμανία: Απεργία ιστορικών διαστάσεων -Ζητούν αύξηση τουλάχιστον 500 ευρώ

admin

Νηστεία με… 70.000 ευρώ

admin

Τράπεζες: «Επιφυλακή» απέναντι στην «αυξημένη αβεβαιότητα» συνιστά η Γκεοργκίεβα

admin