Image default
Οικονομία

Σε επίπεδα ρεκόρ σκαρφάλωσε το έλλειμμα στη Βρετανία – Στο 88% του ΑΕΠ το δημόσιο χρέος (γραφήματα)

Το βρετανικό Δημόσιο βυθίστηκε ακόμη περισσότερο στο χρέος τον Δεκέμβριο, καθώς οι αυξανόμενες υποχρεώσεις για τοκοχρεολύσια και το κόστος της απομάκρυνσης καταναλωτών και επιχειρήσεων από την κατανάλωση επιβάρυναν τα δημόσια οικονομικά της χώρας.

Το δημοσιονομικό έλλειμμα διαμορφώθηκε σε επίπεδο ρεκόρ, ήτοι σε 27,4 δισεκατομμύρια λίρες, σχεδόν τριπλάσιο από το έλλειμμα των 10,7 δισεκατομμυρίων λιρών ένα χρόνο νωρίτερα, όπως ανακοίνωσε την Τρίτη η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία. Οι οικονομολόγοι είχαν προβλέψει ότι το έλλειμμα θα διαμορφωνόταν σε 17,3 δισ. λίρες.

Τα στοιχεία αναδεικνύουν τους κινδύνους για την οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου καθώς ο πρωθυπουργός της χώρας Ρίσι Σούνακ αγωνίζεται να συγκρατήσει τον πληθωρισμό ο οποίος βρίκσεται κοντά σε υψηλό τεσσάρων δεκαετιών ενώ οι δημόσιες υπηρεσίες υπολειτουργούν λόγω των απεργιακών κινητοποιήσεων. Μια ύφεση που πιθανότατα φέτος αναμένεται να περιορίσει περαιτέρω τα φορολογικά έσοδα και να διευρύνει το δημοσιονομικό έλλειμμα.

Η επιδείνωση στα δημόσια οικονομικά διασκεδάζει τις ελπίδες για μείωση του δανεισμού. Το έλλειμμα τους πρώτους εννέα μήνες του έτους ήταν 128,1 δισεκατομμύρια στερλίνες – αυξημένο κατά 5 δισεκατομμύρια στερλίνες σε σχέση με το προηγούμενο έτος, με τους αξιωματούχους να αναμένουν να προστεθούν 10 δισεκατομμύρια το τελευταίο τρίμηνο του 2022-23.

Το χρέος του δημόσιου τομέα ήταν 2,2 τρισεκατομμύρια λίρες, ή περίπου το 88% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος. Το έλλειμμα αφορά σε 17,3 δισεκατομμύρια λίρες στερλίνες για τόκους, το δεύτερο υψηλότερο μηνιαίο ποσό που έχει καταγραφεί.

Περίπου το ένα τέταρτο όλων των κρατικών ομολόγων του Ηνωμένου Βασιλείου συνδέονται με τον δείκτη τιμών λιανικής του πληθωρισμού, ο οποίος έχει εκτιναχθεί στο υψηλότερο επίπεδό του εδώ και δεκαετίες. Σχεδόν 14 δισεκατομμύρια στερλίνες από αυτές τις πληρωμές πήγαν απευθείας σε χρέη που συνδέεται με τον τιμαριθμικό δείκτη.

Ο πληθωρισμός επηρεάζει το κόστος του χρέους με δύο μήνες υστέρηση, που σημαίνει ότι ο Δεκέμβριος επωμίστηκε το βάρος της αύξησης του RPI τον Οκτώβριο στο ανώτατο όριο του 14,2%.

Το κόστος της επιδότησης φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας είναι επίσης επιβαρυντικό, καθώς ανήλθε σε 7 δισεκατομμύρια λίρες μόνο τον Δεκέμβριο.

«Βοηθάμε εκατομμύρια οικογένειες να αντιμετωπίσουν την ακρίβεια, αλλά πρέπει επίσης να διασφαλίσουμε ότι το επίπεδο του χρέους μας είναι δίκαιο για τις μελλοντικές γενιές», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ. «Έχουμε ήδη λάβει κάποιες δύσκολες αποφάσεις για την πτώση του χρέους και είναι ζωτικής σημασίας να μείνουμε προσηλωμένοι σε αυτό το σχέδιο».

Διαβάστε ακόμη

Φάρσα τα e-mail για τοποθέτηση βόμβας που εστάλησαν στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» και σε έξι νοσοκομεία

Η κυβέρνηση εξετάζει επιπλέον μείωση στις ασφαλιστικές εισφορές κατά 2 με 3 μονάδες

Αγορά δύο ταχυτήτων στα δεξαμενόπλοια προκάλεσαν οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας

Σχετικα αρθρα

Εξωδικαστικός: Σε 1,4 δισ. ευρώ έφτασαν οι ρυθμίσεις οφειλών, πλησιάζουν τον στόχο α΄ εξαμήνου 2023

fastpath

Β. Κουτεντάκης (Τράπεζας Πειραιώς): Tο 2023 προσδοκούμε υψηλότερη καθαρή πιστωτική επέκταση

fastpath

To 46% των Γερμανών ανησυχεί για τις καταθέσεις του

admin

Προβλέψεις για συνέχιση της ανόδου των επιτοκίων

fastpath

Κρήτη, Ρόδος, Κέρκυρα: Οι προορισμοί που άνοιξαν πρώτοι τη φετινή σεζόν

admin

Καλάθι του νονού: Σε ισχύ από σήμερα μέχρι τα μέσα Απριλίου

admin

Άρχισε η καταβολή των μπόνους παραγωγικότητας στο Δημόσιο

admin

Γιατί ο ΟΔΔΗΧ επέλεξε να βγει στις αγορές εν μέσω… καταιγίδας

fastpath

Άρθρο 142 ευρωβουλευτών για τη δίκαιη φορολόγηση των υπερπλουσίων

admin

ΙΟΒΕ: «Βασίλισσα» η Γερμανία στις επενδύσεις στην Ελλάδα

fastpath

Γ. Κοντόπουλος: Στον δρόμο προς τις ανεπτυγμένες αγορές το Χρηματιστήριο Αθηνών

fastpath

Τραπεζικός κλάδος: Παραμένει ισχυρός -Καμπανάκι για αύξηση επιτοκίων και κόκκινα δάνεια

admin