Image default
Ευρώπη

Κοινή βάση δεδομένων ογκολογικής απεικόνισης θα δημιουργήσει η Κομισιόν

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εγκαινίασε τη Δευτέρα (23 Ιανουαρίου) την Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Απεικόνισης Καρκίνου, η οποία αποσκοπεί στη δημιουργία μιας κοινής ψηφιακής υποδομής σε ολόκληρη την ΕΕ για τη διευκόλυνση της ανταλλαγής δεδομένων σχετικά με την ασθένεια.

«Οι ψηφιακές τεχνολογίες και η τεχνητή νοημοσύνη διαδραματίζουν ολοένα και πιο σημαντικό ρόλο στη μάχη κατά του καρκίνου», δήλωσε ο Τιερί Μπρετόν, Ευρωπαίος Επίτροπος για την εσωτερική αγορά, στην εκδήλωση για την έναρξη της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Απεικόνισης Καρκίνου που διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Στόχος της πρωτοβουλίας είναι να βοηθήσει τους επαγγελματίες του τομέα της υγειονομικής περίθαλψης να ενσωματώσουν τεχνολογίες απεικόνισης αιχμής για τη βελτίωση της ανίχνευσης και της θεραπείας του καρκίνου μέσω ψηφιακών υποδομών.

«Η τεχνητή νοημοσύνη εξακολουθεί να προσφέρει τεράστιες, ανεκμετάλλευτες δυνατότητες για να συνεχίσει να προσφέρει τεράστια οφέλη στην υγεία – ιδίως όταν πρόκειται για την ανίχνευση, τη θεραπεία και τη φροντίδα του καρκίνου», δήλωσε στην εκδήλωση η Επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδη.

Ενώ η Ευρώπη διαθέτει ήδη τεχνολογίες αιχμής στην ογκολογική απεικόνιση και τη διαχείριση του καρκίνου, από την πρόληψη έως τη θεραπεία της νόσου, οι προκλήσεις παραμένουν.

«Πρώτον, τα δεδομένα είναι κατακερματισμένα και διασκορπισμένα σε διαφορετικές βάσεις δεδομένων και κλινικά κέντρα. Και δεύτερον, τα δεδομένα συχνά δεν είναι εύκολα προσβάσιμα», δήλωσε ο Μπρετόν.

Η νέα πρωτοβουλία της Επιτροπής αποσκοπεί στην αντιμετώπιση αυτής της πρόκλησης, ξεκινώντας με τη διάθεση μιας κοινής βάσης δεδομένων εκατομμυρίων εικόνων στους Ευρωπαίους ερευνητές και γιατρούς.

Με τον τρόπο αυτό θα αποφευχθεί το χάσμα δεδομένων μεταξύ εθνικών και ευρωπαϊκών πρωτοβουλιών.

Η διευκόλυνση της πρόσβασης σε αυτά τα δεδομένα θα αποτελούσε επίσης μια ευκαιρία για να σημειωθεί πρόοδος στη θεραπεία του καρκίνου.

Εν ολίγοις, η πρωτοβουλία αποσκοπεί «στη χρήση αυτών των δεδομένων για την ανάπτυξη καινοτόμων ψηφιακών λύσεων που μπορούν να φέρουν επανάσταση στη φροντίδα του καρκίνου», δήλωσε ο Μπρετόν.

Το σχέδιο της Ευρώπης για την καταπολέμηση του καρκίνου

Η ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για την απεικόνιση του καρκίνου αποτελεί μέρος του ευρύτερου ευρωπαϊκού σχεδίου για τον καρκίνο που παρουσιάστηκε τον Φεβρουάριο του 2021 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το σχέδιο για τον καρκίνο έχει προϋπολογισμό 4 δισ. ευρώ, ο οποίος κατανέμεται σε τέσσερις συγκεκριμένους τομείς δράσης: πρόληψη, έγκαιρη διάγνωση, καλύτερη πρόσβαση στη θεραπεία και βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών και των επιζώντων.

Όσον αφορά την πρόληψη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει θέσει φιλόδοξους στόχους: να παρέχει πρόσβαση στον προσυμπτωματικό έλεγχο για τον καρκίνο του μαστού, του τραχήλου της μήτρας και του παχέος εντέρου στο 90% των επιλέξιμων Ευρωπαίων.

Το σχέδιο δίνει επίσης έμφαση στον αυξημένο προσυμπτωματικό έλεγχο για τον καρκίνο του πνεύμονα, του στομάχου και του προστάτη.

Αυτοί οι έξι τύποι καρκίνου είναι οι πιο συνηθισμένοι, αντιπροσωπεύοντας περισσότερο από το ήμισυ όλων των καρκίνων στην ΕΕ.

Η Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Απεικόνισης Καρκίνου θα βελτιώσει όχι μόνο την ποιότητα του προσυμπτωματικού ελέγχου του καρκίνου σε ολόκληρη την Ευρώπη, αλλά και τη θεραπεία της νόσου.

Πράγματι, η πρωτοβουλία «θα παρέχει πολύτιμους πόρους και βιβλιοθήκες εικόνων στους ενδιαφερόμενους από τον κλινικό τομέα, από την έρευνα και την καινοτομία», δήλωσε ο Κυριακίδης.

Σύμφωνα με την ίδια, η καλύτερη πρόσβαση στις πληροφορίες μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη της επόμενης γενιάς διαγνωστικών και θεραπειών για τον καρκίνο.

«Αν και η τεχνολογία από μόνη της δεν μπορεί να ξεπεράσει τις απαράδεκτες ανισότητες που εξακολουθούν να υπάρχουν στην ΕΕ όσον αφορά τον προληπτικό έλεγχο, θα μπορούσε να καταστήσει τον προληπτικό έλεγχο πιο ακριβή, έγκαιρο και προσβάσιμο», κατέληξε η Επίτροπος Υγείας.

Προστασία των δεδομένων των ασθενών

Η πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα αυξήσει την ανταλλαγή ψηφιακών δεδομένων σε ευρωπαϊκή κλίμακα, δεδομένων που περιέχουν, μεταξύ άλλων, μερικές φορές εμπιστευτικές – ή ευαίσθητες – πληροφορίες για τους ασθενείς.

Για την προστασία των δεδομένων των ασθενών, αλλά και των ερευνητών, και για να προσπαθήσει να τους καθησυχάσει, η Επιτροπή επιθυμεί να δημιουργήσει ένα «πλαίσιο εμπιστοσύνης».

«Η υποδομή δεδομένων που δημιουργούμε θα είναι ανοικτή, αλλά -και αυτό είναι σημαντικό- ανοικτή με τους ευρωπαϊκούς μας όρους», δήλωσε ο Μπρετόν.

Με άλλα λόγια, σε περίπτωση που ένα άτομο συμφωνήσει να μοιραστεί τα δεδομένα υγείας του, αυτό θα γίνεται σύμφωνα με τον Γενικό Κανονισμό για την Προστασία Δεδομένων (ΓΚΠΔ).

Η ψηφιακή υποδομή «θα συμμορφώνεται με τις αξίες και τους κανόνες της ΕΕ» και «θα εγγυάται υψηλό επίπεδο ασφάλειας και προστασίας των προσωπικών δεδομένων», υποσχέθηκε ο Μπρετόν.

Το 2020, ο καρκίνος προκάλεσε τον θάνατο 1,3 εκατομμυρίων Ευρωπαίων, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Εάν δεν ληφθούν αποτελεσματικά μέτρα, ο καρκίνος αναμένεται να αυξηθεί κατά 25% έως το 2035 και να καταστεί η κύρια αιτία θανάτου στην ΕΕ, εκτιμά το Ευρωπαϊκό Σχέδιο Δράσης για τον Καρκίνο το 2021.

«Ενθαρρύνω ολόκληρο το οικοσύστημα υγείας να συνεργαστεί στενά. Μαζί, μπορείτε να αξιοποιήσετε στο έπακρο το τεράστιο δυναμικό των δεδομένων υγείας που θα ξεκλειδώσει η ευρωπαϊκή πρωτοβουλία απεικόνισης του καρκίνου», κατέληξε ο Μπρετόν.

Σχετικα αρθρα

Σιτηρά: «Ευνοημένος» σιτοβολώνας η Ουκρανία, κρατάει ψηλά τις εξαγωγές της, αλλά εξοργίζει

admin

Το Euribor αυξήθηκε ξανά τον Μάρτιο

admin

Στρατηγική σχέση μεταξύ ΕΕ και Αυστραλίας για τις κρίσιμες πρώτες ύλες

admin

Διασφαλίσεις έναντι των ουκρανικών εισαγωγών ζητούν τα κράτη-μέλη

admin

Η Ρωσία δε θα επιτεθεί στο ΝΑΤΟ αλλά τα F-16 θα καταρριφθούν τονίζει ο Πούτιν

admin

Bruegel: Η ΕΚΤ μπορεί να πυροδοτήσει στασιμότητα για όλη την Ευρωζώνη

admin

Βρετανία: Μακρινός στόχος η μείωση των επιτοκίων της BoE

admin

Ευρωζώνη: Στάσιμα τα τραπεζικά δάνεια τον Φεβρουάριο

admin

Βρετανία: Και επίσημα σε ύφεση το 2023

admin

Κίνα: Καταργεί τους επιπλέον δασμούς στα κρασιά από Αυστραλία

admin

Τι είναι οι γεωγραφικές ενδείξεις και σε τι χρησιμεύουν;

admin

ΕΕ: Συμβιβαστική συμφωνία των πρέσβεων της ΕΕ για τις εισαγωγές των ουκρανικών προϊόντων

admin