Image default
Οικονομία

BNP Paribas: Πράσινη στροφή με μείωση κατά 80% της χρηματοδότησης σε project πετρελαίου

Ο γαλλικός τραπεζικός όμιλος είχε ήδη θέσει στόχο να μειώσει τα χρήματα που θα διαθέτει για τη χρηματοδότηση έργων εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου κατά 25% μέχρι το 2025. Όμως, σήμερα αναθέωρησε τον στόχο αυτό ανεβάζοντας το ποσοστό αυτό για τα έργα πετρελαίου στο 80% μέχρι το 2030

Newsroom
- AP

Σε δραστική περικοπή της χρηματοδότησης προς νέα project πετρελαίου ανακοίνωσε πως προχωρά η γαλλική τράπεζα BNP Paribas, αυξάνοντας παράλληλα τα κονδύλια για έργα ΑΠΕ, αναβαθμίζοντας έτσι τους στόχους της πράσινης στρατηγικής της. 

Ο γαλλικός τραπεζικός όμιλος είχε ήδη θέσει στόχο να μειώσει τα χρήματα που θα διαθέτει για τη χρηματοδότηση έργων εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου κατά 25% μέχρι το 2025. Όμως, σήμερα αναθέωρησε τον στόχο αυτό ανεβάζοντας το ποσοστό αυτό για τα έργα πετρελαίου στο 80% μέχρι το 2030. 

Μέχρι και τα τέλη του περασμένου Σεπτεμβρίου η τράπεζα είχε εγκρίνει χρηματοδοτήσεις ύψους 5,3 δισ. ευρώ για project εξόρυξης πετρελαίου, ένα ποσό που πλέον θα κατέβει κάτω από το 1 δισ. ευρώ μέχρι τα τέλη της δεκαετίας. Επίσης είχε δρομολογήσει 12,1 δισ. ευρώ για τον κλάδο διύλισης, 5 δισ. ευρώ για φυσικό αέριο και 1,3 δισ. για project άνθρακα. 

Συνολικά μιλάμε για χρηματοδοτήσεις ύψους 23,7 δισ. ευρώ προς τα ορυκτά καύσιμα, ήτοι χαμηλότερα από τα 28,2 δισ. που έχουν δρομολογηθεί για έργα ΑΠΕ και καθαρής ενέργειας. 

Κάθετη αύξηση των χρημάτων για ΑΠΕ

Το τελευταίο ποσό, εξάλλου, θα αυξηθεί περαιτέρω στο πλαίσιο του αναθεωρημένου σχεδίου της τράπεζας. Συγκεκριμένα, ο στόχος είναι πάνω από το 80% των συνολικών κονδυλίων για τον κλάδο παραγωγής ενέργειας να διατίθεται μελλοντικά μόνο σε έργα καθαρής ενέργειας. Μάλιστα, μέχρι το 2030 ο στόχος είναι η δρομολόγηση 40 δισ. ευρώ για τη στήριξη προγραμμάτων και έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. 

Η ανακοίνωση, πάντως, της γαλλικής τράπεζας δεν είναι στο χρονικό αυτό σημείο τυχαία, καθώς τρεις ακτιβιστικές οργανώσεις είχαν ανακοινώσει την πρόθεση τους να κινηθούν νομικά εναντίον της, καταθέτοντας αγωγή για παραβίαση των δεσμεύσεων που είχε κάνει για την ενίσχυση της πράσινης στρατηγικής της. Μάλιστα, είχαν δώσει περιθώριο στην τράπεζα μέχρι την Πέμπτη να αλλάξει ρότα, όπως και έκανε.. 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Σχετικα αρθρα

Χρηματιστήριο: Με αξιόλογο τζίρο μια «αιρετική» άνοδος έφερε τον ΓΔ σε νέο υψηλό τελευταίων 8 ετών

admin

ΣΕΒΕ: Με μεγάλη επιτυχία η παρουσίαση του σήματος «Macedonia the Great» στο Ευρωκοινοβούλιο

admin

Η Navios Partners παρέλαβε νεότευκτο bulk carrier

admin

Προς αναθεώρηση – εξπρές του Ταμείου Ανάκαμψης έως τον Απρίλιο: Επιπλέον επιδοτήσεις 769 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα

fastpath

ΑΑΔΕ: Ποιοι μπαίνουν στο στόχαστρο των νέων ελεγκτικών δομών

admin

Οικονόμου:Τους 400.000 έφτασαν οι δικαιούχοι της ψηφιακής κάρτας του προγράμματος «Τουρισμός για όλους»- Κληρώθηκαν 125.000 νέοι δικαιούχοι

admin

Η «σκιά» της ύφεσης παραμένει πάνω από την Ευρωζώνη – Από την ενεργειακή κρίση, στην ΕΚΤ και τη «διαφορετική» Κίνα

fastpath

Λιμάνια: Το σχέδιο αξιοποίησης για Αλεξανδρούπολη – «Κληρώνει» για Βόλο, αναμονή για Ηράκλειο

fastpath

Στα «ψιλά γράμματα» της Λαγκάρντ η χρηματοδότηση του «Πράσινου Βιομηχανικού Σχεδίου» της Κομισιόν

admin

Αθήνα: 105 επιχειρήσεις, πάνω από 2.500 θέσεις εργασίας στις «Ημέρες Καριέρας ΔΥΠΑ»

admin

Γ. Μασούτης: Σημαντική ενίσχυση του ρόλου των Επιμελητηρίων

admin

Eurobank: Σε πλειστηριασμό εργατικές κατοικίες για 28.000 Ε

admin