Image default
Οικονομία

Goldman Sachs: Πώς θα κινηθεί η ΕΚΤ από εδώ και στο εξής – Οι κίνδυνοι για έναν πιο εκτεταμένο κύκλο αυξήσεων στα επιτόκια

Μετά την «επιθετική» ρητορική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σχετικά με του βραχυπρόθεσμου ορίζοντα πολιτικών προοπτικών και των επίμονων πληθωριστικών πιέσεων, η ομάδα της Goldman Sachs υπό τον επικεφαλής οικονομολόγο του οίκου για την Ευρωζώνη, Sven Jari Stehn, εκτιμά πως μια αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης αποτελεί ένα «done deal» στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της επόμενης εβδομάδας.

Μετά την «επιθετική» ρητορική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σχετικά με τις προοπτικές της νομισματικής πολιτικής βραχυπρόθεσμα και τις επίμονες πληθωριστικές πιέσεις, η ομάδα της Goldman Sachs υπό τον επικεφαλής οικονομολόγο του οίκου για την Ευρωζώνη, Sven Jari Stehn, εκτιμά πως μια αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης είναι δεδομένη («done deal») στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της επόμενης εβδομάδας.

Με τα καλύτερα οικονομικά στοιχεία, τις χαμηλότερες τιμές του φυσικού αερίου και το re-opening της Κίνας, οι προοπτικές ανάπτυξης της Ευρωζώνης έχουν βελτιωθεί σημαντικά, σύμφωνα με τον Stehn. Ως εκ τούτου, ο αμερικανικός οίκος έχει αναβαθμίσει την εκτίμησή του για την ανάπτυξη χωρίς να αναμένει το πέρασμα προς μια υφεσιακή κατάσταση, τη στιγμή που έναν ανάλογο εποικοδομητικό τόνο διατηρούν και κάποια από τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ.

Ωστόσο, τα μηνύματα από την πορεία και τα δεδομένα από τον πληθωρισμό, ήταν πιο μεικτά. Από τη μία πλευρά, οι προοπτικές για τον επίσημο πληθωρισμό έχουν βελτιωθεί ιδιαίτερα υπό το πρίσμα των απότομα χαμηλότερων τιμών του φυσικού αερίου, της πιο αδύναμης από το αναμενόμενο, πορείας του ΕνΔΤΚ το Δεκέμβριο και την υποχώρηση των πιέσεων στις τιμές των ΗΠΑ. Ως αποτέλεσμα, η Goldman Sachs μείωσε την εκτίμησή της για τον επίσημο πληθωρισμό από το 4,5% στο 3,25% για το τέλος του 2023, χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις της ΕΚΤ (Δεκεμβρίου) που βασίστηκαν στις υψηλότερες τιμές του φυσικού αερίου.

Από την άλλη, οι πιέσεις στο σκέλος του δομικού πληθωρισμού, παρέμειναν αρκετά επίμονες. Ο δομικός πληθωρισμός ανήλθε στο 5,2% (επίμονες πιέσεις στο σκέλος των υπηρεσιών), οι αγορές εργασίας παραμένουν ισχυρές (με την ανεργία να παραμένει στο ιστορικό χαμηλό του 6,5%) και η αύξηση των μισθών επιταχύνθηκε περαιτέρω. Παρότι λοιπόν είναι αρκετά πιθανό να υποχωρήσουν οι εκτιμήσεις της ΕΚΤ τον Μάρτιο, εάν οι τιμές της ενέργειας παραμείνουν κοντά στα τρέχοντα επίπεδα, η Goldman Sachs αναμένει από την Κριστίν Λαγκάρντ να επαναλάβει ότι οι υποκείμενες πληθωριστικές πιέσεις είναι πιθανό να παραμείνουν πιο επίμονες.

Επιπλέον, δεν αναμένει από τη Λαγκάρντ να επαναλάβει ότι η τιμολόγηση των αγορών ως προς την τελική γραμμή των επιτοκίων είναι αρκετά χαμηλή, αναζητώντας από την άλλη ένα σημείο στο να αποδώσει ότι το outlook γύρω από τα επιτόκια εξαρτάται από τα οικονομικά δεδομένα.

Παράλληλα, η ΕΚΤ είναι πιθανό να δημοσιοποιήσει πρόσθετες λεπτομέρειες για τη σχεδιαζόμενη μείωση του ισολογισμού της, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου με τον οποίο θα αντιμετωπίζονται τα διάφορα προγράμματα στο πλαίσιο του APP και, πιθανώς, κάποιο guidance για την εξομάλυνση των συμμετοχών μεταξύ των χωρών. Το Διοικητικό Συμβούλιο αναμένεται να επαναλάβει ότι οι επανεπενδύσεις του PEPP θα συνεχιστούν μέχρι το τέλος του 2024 με μια ευελιξία για την αποφυγή του κινδύνου κατακερματισμού, με τη Goldman Sachs να βλέπει ελάχιστα κίνητρα για τους αξιωματούχους της ΕΚΤ ώστε να σηματοδοτήσουν ένα πρώιμο τέλος στις επανεπενδύσεις του PEPP, δεδομένων των συνεχών ζητημάτων που περικλύονται γύρω από την πανδημία του κορονοϊού σε ολόκληρο τον κόσμο και του υποστηρικτικού ρόλου της ευελιξίας των επανεπενδύσεων στον περιορισμό του κινδύνου κατακερματισμού.

Συνεπώς κατά το επόμενο διάστημα η Goldman Sachs διατηρεί τη βασική της γραμμή εκτιμήσεων για μια τρίτη αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης τον Μάρτιο και μια ακόμη κατά 25 μονάδες βάσης τον Μάιο, φτάνοντας έτσι τα επιτόκια στο 3,25%. Παρόλο που είναι ακόμη δυνατή μια πρώιμη υποχώρηση του ρυθμού αυξήσεων στα επιτόκια, εάν ο πληθωρισμός αρχίζει να αποκλιμακώνεται πιο γρήγορα, η Goldman Sachs επισημαίνει πως εξακολουθούν να υφίστανται κίνδυνοι για έναν πιο εκτεταμένο κύκλο αυξήσεων στα επιτόκια ώστε να διασφαλιστεί πλήρως ότι οι πληθωριστικές πιέσεις θα μετριαστούν επαρκώς.

Πιο συγκεκριμένα, οι κίνδυνοι γύρω από το βασικό σενάριο του αμερικανικού οίκου κινούνται και προς τις δύο κατευθύνσεις. Ενώ ένα τρίτο βήμα προς τις 50 μονάδες βάσης τον Μάρτιο φαίνεται πιθανό υπό το πρίσμα των υποκείμενων πληθωριστικών πιέσεων, εξακολουθεί να υφίστανται μια πιθανότητα υποχώρησης στις 25 μονάδες βάσης ήδη από τον Μάρτιο, εάν o επίσημος πληθωρισμός συνεχίσει να επιβραδύνονται τάχιστα και η Fed ακολουθήσει ένα πιο προσεκτικό «βηματισμό». Ταυτόχρονα, η επέκταση του κύκλου προς το 3,5% τον Ιούνιο είναι αρκετά πιθανή εάν η ανάπτυξη και οι αγορές εργασίας παραμείνουν πιο ανθεκτικές από ό,τι αναμένει η Goldman Sachs.

Ως προς το «run off» για το APP, οι οικονομολόγοι του οίκου εκτιμούν πως θα μπορούσε να επέλθει μια επιτάχυνση του ρυθμού μείωσης από τον Ιούνιο, με μια αύξηση της μέσης μηνιαίας μείωσης (για παράδειγμα, στα 20 δισ. ευρώ). Ωστόσο, κάτι τέτοιο είναι πιο πιθανό να προέλθει από την πλήρη διακοπή των επανεπενδύσεων από τον Ιούλιο, κάτι που θα συνεπαγόταν μια παρόμοια μέση τριμηνιαία μείωση.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως η «χαλάρωση» του APP αναμένεται να έχει διαχειρίσιμες επιπτώσεις στις αποδόσεις των ομολόγων, με την ΕΚΤ να είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει την όποια ευελιξία του PEPP και να συνεχίσει να προβάλει μια τυχόν ενεργοποίηση του TPI εάν εμφανιστούν πιο σημαντικές πιέσεις στις αγορές ομολόγων της Νότιας Ευρώπης.

Σχετικα αρθρα

Χρηματιστήριο: Με αξιόλογο τζίρο μια «αιρετική» άνοδος έφερε τον ΓΔ σε νέο υψηλό τελευταίων 8 ετών

admin

ΣΕΒΕ: Με μεγάλη επιτυχία η παρουσίαση του σήματος «Macedonia the Great» στο Ευρωκοινοβούλιο

admin

Προς αναθεώρηση – εξπρές του Ταμείου Ανάκαμψης έως τον Απρίλιο: Επιπλέον επιδοτήσεις 769 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα

fastpath

ΑΑΔΕ: Ποιοι μπαίνουν στο στόχαστρο των νέων ελεγκτικών δομών

admin

Οικονόμου:Τους 400.000 έφτασαν οι δικαιούχοι της ψηφιακής κάρτας του προγράμματος «Τουρισμός για όλους»- Κληρώθηκαν 125.000 νέοι δικαιούχοι

admin

Η «σκιά» της ύφεσης παραμένει πάνω από την Ευρωζώνη – Από την ενεργειακή κρίση, στην ΕΚΤ και τη «διαφορετική» Κίνα

fastpath

Λιμάνια: Το σχέδιο αξιοποίησης για Αλεξανδρούπολη – «Κληρώνει» για Βόλο, αναμονή για Ηράκλειο

fastpath

Στα «ψιλά γράμματα» της Λαγκάρντ η χρηματοδότηση του «Πράσινου Βιομηχανικού Σχεδίου» της Κομισιόν

admin

Αθήνα: 105 επιχειρήσεις, πάνω από 2.500 θέσεις εργασίας στις «Ημέρες Καριέρας ΔΥΠΑ»

admin

Γ. Μασούτης: Σημαντική ενίσχυση του ρόλου των Επιμελητηρίων

admin

Eurobank: Σε πλειστηριασμό εργατικές κατοικίες για 28.000 Ε

admin

Σταϊκούρας: Περισσότεροι από 3.320 έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους προς το δημόσιο και τους χρηματοδοτικούς φορείς

admin