Image default
Ευρώπη

ΗΠΑ: Οδεύοντας προς την ημέρα “X” – Οι ημερομηνίες κλειδιά

Με τις  ΗΠΑ να έχουν αγγίξει  το ανώτατο όριο του χρέους της (31,4 τρισ. δολάρια) το αμερικανικό Κογκρέσο έρχεται αντιμέτωπο με το πιο κρίσιμο ίσως  πρόβλημα για το 2023, δηλαδή την αύξησή του, προκειμένου να μην πέσει σε δίνη μιας δημοσιονομικής κρίσης.

Ήδη, σε επιστολή που έστειλε στον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Κέβιν Μακάρθι, η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν, ανέφερε ότι το υπουργείο της θα αναστείλει κάθε νέα χρηματοδότηση στο Ταμείο Συντάξεων και Αναπηρίας για τους Δημοσίους Υπαλλήλους και στο Ταμείο Συντάξεων και Ασφάλισης για τους υπαλλήλους της Ταχυδρομικής Υπηρεσίας έως τις 5 Ιουνίου του 2023. Προειδοποίησε ωστόσο ότι η κίνηση αυτή ενέχει «τεράστια αβεβαιότητα» εάν το Κογκρέσο δεν ψηφίσει νομοσχέδιο για την αύξηση του ανώτατου ορίου του χρέους

Ποιες όμως είναι οι ημερομηνίες κλειδιά που, σύμφωνα με το Reuters, οδηγούν στην ημέρα X, την ημέρα δηλαδή κατά την οποία η κυβέρνηση θα κηρύξει στάση πληρωμών.

1 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

Το Υπουργείο Οικονομικών θα δημοσιεύσει την επόμενη εβδομάδα έγγραφο που θα περιγράφει πώς σχεδιάζει να χρηματοδοτήσει την κυβέρνηση κατά τους επόμενους τρεις μήνες.

Οι αναλυτές προειδοποιούν, ωστόσο, ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για να καθοριστεί μια ακριβής ημερομηνία, η οποία θα εξαρτηθεί από διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των φορολογικών εσόδων.

ΜΑΡΤΙΟΣ/ΑΠΡΙΛΙΟΣ

Τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο, το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου θα εκδώσει νέες δημοσιονομικές προβλέψεις για το 2023 και το 2024, με βάση τα εκτιμώμενα φορολογικά έσοδα, και τις προγραμματισμένες δαπάνες.

Η έκθεση θα αποτελέσει την βάση για διαπραγματεύσεις με τους Ρεπουμπλικάνους, οι οποίοι πιθανότατα θα απαιτήσουν σημαντικές περικοπές για να εγκρίνουν την αύξηση του ορίου του χρέους.

18 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

Στις 18 Απριλίου λήγει η προθεσμία για την υποβολή δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος σε ομοσπονδιακό επίπεδο. Τα δεδομένα σχετικά με τα έσοδα που θα εισρεύσουν αποτελούν σημαντικό παράγοντα για τον καθορισμό της “ημερομηνίας Χ”.

5 ΙΟΥΝΙΟΥ

Η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν προσδιόρισε την 5η Ιουνίου ως την πιθανότερη ημερομηνία Χ, την οποία ορίζει ως το τέλος της “περιόδου αναστολής των εκδόσεων ομόλογων ” ώστε να θεσπιστούν επιπλέον έκτακτα μέτρα

Οι αναλυτές συμφωνούν ωστόσο, ότι πρόκειται για το χειρότερο δυνατό σενάριο.

30 ΙΟΥΝΙΟΥ

Σε περίπτωση που το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών καταφέρει να φτάσει μέχρι τις 30 Ιουνίου χωρίς να παραλείψει πληρωμές, θα μπορέσει να αντλήσει περίπου 145 δισεκατομμύρια δολάρια, με την ωρίμανση των επενδύσεων του Ταμείου Συντάξεων και Αναπηρίας για τους δημοσίους υπαλλήλους (Civil Service Retirement and Disability Fund).

Κανονικά, τα κεφάλαια αυτά θα επαναεπενδύονταν, αλλά το Υπουργείο Οικονομικών δήλωσε ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τα έσοδα για να βοηθήσει στην πραγματοποίηση των αναγκαίων πληρωμών.

ΙΟΥΛΙΟΣ-ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ

Οι περισσότεροι αναλυτές βλέπουν την  ημερομηνία Χ κάπου μεταξύ Ιουλίου και Οκτωβρίου.

Εκτός από το να ταρακουνήσει τις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές, η λήξη της ημερομηνίας Χ χωρίς συμφωνία θα μπορούσε να προκαλέσει τη στάση πληρωμών για μισθούς, παροχές κοινωνικής ασφάλισης και ομόλογα.

Σχετικα αρθρα

Όχι άλλο ντίζελ από τη Ρωσία

admin

Μετά την ΕΕ, G7 και Αυστραλία επιβάλλουν πλαφόν στα ρωσικά πετρελαϊκά προϊόντα

admin

Wall: Τα στοιχεία για την αγορά εργασίας έφεραν πτώση

admin

Βουλγαρία: Το κόστος της κρίσης μπορεί να μετακυλιστεί στους εργαζόμενους

admin

ΕΕ: Πλαφόν στα ρωσικά πετρελαϊκά προϊόντα – Στα 100 δολάρια το βαρέλι για τα υψηλής ποιότητας

admin

Ουαλία: Ανέστειλαν τις απεργίες οι νοσηλευτές μετά τη νέα πρόταση για αυξήσεις

admin

Ένας χρόνος πολέμου στην Ουκρανία: Οι ενεργειακές επιπτώσεις

admin

ΗΠΑ: 517.000 νέες θέσεις εργασίας τον Ιανουάριο

admin

Πενήντα τόνους ράβδων χρυσού αγόρασαν οι Ρώσοι το 2022

admin

Credit Suisse: Ποινική έρευνα από την Εισαγγελία για τη διαρροή των στοιχείων λογαριασμών πελατών το 2022

admin

ΔΝΤ: Οι κεντρικές τράπεζες να ενημερώσουν ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν ψηλά για μεγάλο χρονικό διάστημα

admin

Μαρκ Ζάκερμπεργκ: Πλουσιότερος κατά 12,4 δισ. δολάρια σε μία ημέρα

admin