Image default
Τοις Μετρητοίς

Η μόνη εισηγμένη ναυτιλιακή εταιρεία οδεύει πρός δημόσια πρόταση

Υπάρχει ένας εισηγμένος όμιλος που “σχεδόν” πληροί όλες τις προϋποθέσεις για να εξελιχθεί σε μια νέα περίπτωση δημόσιας πρότασης μετά το παράδειγμα  φυγάδευσης του Πλαισίου. Μιλάμε για τη Τεχνική Ολυμπιακή (ΟΛΥΜΠ)  που είναι η μόνη αυτή τη στιγμή εισηγμένη ναυτιλιακή εταιρεία στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Εδώ λοιπόν οι ιδιοκτήτες έχουν μαζέψει πάνω από το 72% της εταιρείας ενώ υπάρχει πιθανότητα το ποσοστό να είναι ακόμα μεγαλύτερο από φίλα προσκείμενους κωδικούς περιορίζοντας έτσι ασφυκτικά τη διασπορά της μετοχής.

Και γιατί να οδηγηθούν σε μια τέτοια απόφαση;

  • Η νούμερο ένα αιτία είναι η τιμή της μετοχής στο ταμπλό όπου στα 2 ευρώ δίνει μια κεφαλαιοποίηση στα 81 εκατ. ευρώ την ίδια ώρα που η εταιρεία σύμφωνα με τη λογιστική κατάσταση του 6μήνου του 2022  αξίζει 186,065 εκατ. ευρώ ή 4,57 ευρώ (!). Κάπου δηλαδή  η αγορά έχει χάσει 105 εκατ. ευρώ. Παράλληλα τα ταμειακά διαθέσιμα ήταν στα 24,27 εκατ. ευρώ και το κεφάλαιο κίνησης στα 49,91 εκατ. ευρώ ενώ υπάρχουν και τα 18,16  εκατ. ευρώ που είναι δεσμευμένα στον λογαριασμό μεσεγγύησης από τη μεταβίβαση του ξενοδοχειακού συγκροτήματος Πόρτο Καρράς στην Belterra Investments συμφερόντων του ομίλου Σαββίδη.
  • Η νούμερο δύο αιτία είναι η κερδοφορία της Ολυμπιακής Τεχνικής όπου αναμένεται μετά και τις νέες τετραετής συμφωνίες ανακοστολόγησης των ημερήσιων ναύλων να λαμβάνει  διαστάσεις εκτόξευσης. Μόνο και μόνο αν σκεφτεί κανείς ότι στο ένα από τα 7  containerships το  Roma  (9.200 TEUs, 17 ετών), όπου ανήκει κατά 85% στην εταιρεία  ο ημερήσιος ναύλος του πλοίου θα ανέβει από τα 24.000 δολάρια  στα 58.000 δολάρια ή 141% πάνω εύκολα καταλαβαίνει ότι η καθαρή κερδοφορία εκτινάσσεται στα 10 με 12 εκατ. δολάρια ανά έτος. Και όλα αυτά μόνο από το ένα πλοίο το οποίο θα εισφέρει από μόνο του 15 εκατ. δολάρια λειτουργικές ροές ανά έτος. Μιλάμε για ένα πλοίο που κοστολογείται στα 71,4 εκατ. ευρώ ( (84 εκατ. ευρώ το 100% του πλοίου) όταν η κεφαλαιοποίηση της Ολυμπιακής Τεχνικής βρίσκεται στα 81 εκατ. ευρώ. Αν προσθέσουμε και τα μερίσματα των 5 με 6 εκατ. ευρώ ανά έτος από τα άλλα 6 containerships μεσαίας χωρητικότητας τότε η υποτίμηση της μετοχής χρήζει  άμεσης ψυχανάλυσης.
  • Η νούμερο τρία αιτία είναι το στοιχείο που θέλει με τη κατάλληλη διαχείριση τα πλοία να είναι λειτουργικά – αποδοτικά για τουλάχιστον μια 20ετία ακόμη και
  • Η νούμερο τέσσερα αιτία είναι το «περιτύλιγμα» με την  υψηλή ρευστότητα των περίπου 50 εκατ. ευρώ, το αξιόλογο χαρτοφυλάκιο ακινήτων αξίας 13,3 εκατ. ευρώ  μεταξύ των οποίων και η Μαρίνα Σάμου, το 50% στην  εταιρεία διαχείρισης κόκκινων δανείων  η οποία έχει αναλάβει την διαχείριση του πρόσφατου αγορασθέντος δανείου ύψους 12,5 εκατ. ευρώ  το οποίο φέρει ως κάλυμμα σημαντική οικοπεδική έκταση στα Πηγαδάκια Βούλας, όπου και θα ανεγερθούν πολυτελέστατες κατοικίες από τη θυγατρική κατασκευαστική της και τέλος την πρόσφατη απόκτηση έναντι 4,77 εκατ. ευρώ των δανειακών συμβάσεων της Novamore.

Είναι λοιπόν να μην αποφασίζεις  να την πάρεις και να φύγεις από το Χρηματιστήριο Αθηνών; Αυτά δυστυχώς  βλέπουν και οι υπόλοιπες εκτός χρηματιστηρίου ναυτιλιακές  και αλλάζουν δρόμο.

Διαγραμματικά τώρα η κατάσταση έχει αρχίσει και μυρίζει μπαρούτι καθώς η συνεχής «απορρόφηση» μετοχών έχει σπρώξει τη τιμή μετά από ένα διάστημα 1050 ημερών πάνω από το πολύ σημαντικό όριο αντίστασης των 1,95 ευρώ. Μάλιστα όπως αποτυπώνονται οι ενδείξεις στο chart  από τον όγκο συναλλαγών που έχει πραγματοποιηθεί ανά επίπεδο τιμής η περιοχή έως τα 2,14 με 2,18 ευρώ δεν έχει σχεδόν καθόλου τεμάχια προς ρευστοποίηση από τους εν δυνάμει πωλητές μιας  που από ότι φαίνεται τα αποδέσμευσαν σε χαμηλότερες τιμές. Θεωρητικά πάντως μετά την επιβεβαίωση της ανοδικής κατάκτησης των 2 ευρώ το επόμενο σοβαρό επίπεδο αντίστασης εντοπίζεται μέσα στη ζώνη των υψηλών του 2019 στα 2,60 με 2,90 ευρώ.

2 Attachments • Scanned by Gmail

Αποποίηση ευθύνης: Το παρόν ενημερωτικό σημείωμα συνιστά διαφημιστική ανακοίνωση ενημερωτικού περιεχομένου και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση ή προσφορά για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Καμία πληροφορία που εμπεριέχεται σε αυτό, δε θα πρέπει να εκληφθεί, σε καμία περίπτωση, ως προτεινόμενη ως κατάλληλη επένδυση για τον παραλήπτη, ούτε μέσο επίτευξης των συγκεκριμένων επενδυτικών στόχων ή κάλυψης οποιωνδήποτε άλλων αναγκών του παραλήπτη, ούτε υποκατάστατο τυχόν συμβατικών κειμένων που αφορούν τις περιγραφόμενες σε αυτό συναλλαγές. Για τους λόγους αυτούς, κάθε επενδυτής θα πρέπει να προβεί στη δική του αξιολόγηση οποιασδήποτε πληροφορίας παρέχεται στην παρούσα επικοινωνία και δε θα πρέπει να βασίζεται σε οποιαδήποτε τέτοια πληροφορία, ως εάν αυτή να αποτελούσε επενδυτική συμβουλή. Το παρόν δεν συνιστά, επίσης, έρευνα στον τομέα των επενδύσεων και, συνεπώς, δεν καταρτίστηκε από την Εταιρεία σύμφωνα με τις απαιτήσεις του νόμου που αποσκοπούν στη διασφάλιση της ανεξαρτησίας της έρευνας στον τομέα των επενδύσεων. Οι πληροφορίες που διατίθενται στο παρόν βασίζονται σε πληροφορίες που διατίθενται στο κοινό και θεωρούνται αξιόπιστες. Η Εταιρεία δεν φέρει καμία ευθύνη ως προς την ακρίβεια ή πληρότητα των πληροφοριών αυτών. Οι απόψεις και εκτιμήσεις που εκτίθενται στο παρόν αφορούν την τάση της εγχώριας και των διεθνών χρηματοοικονομικών αγορών κατά την αναγραφόμενη ημερομηνία και υπόκεινται σε αλλαγές χωρίς ειδοποίηση. Η Εταιρεία ενδέχεται, ωστόσο, να συμπεριλάβει στο παρόν έρευνες στον τομέα των επενδύσεων, οι οποίες έχουν εκπονηθεί από τρίτα πρόσωπα. Η εταιρεία δεν τροποποιεί τις ως άνω έρευνες, αλλά τις παραθέτει αυτούσιες, και, συνεπώς, δεν αναλαμβάνει οποιαδήποτε ευθύνη για το περιεχόμενο αυτών.

January 25, 2023

Σχετικα αρθρα

Cenergy Holdings: Αξίζει μια θέση στο “Billion Club”

admin

Τρομακτικό το upside της μετοχής του ομίλου FOURLIS

admin

Η αυτοκρατορία της Viohalco και η “hot” θυγατέρα

admin

Το σκιάχτρο της ύφεσης προβληματίζει τη Wall Street

fastpath

Nasdaq – Apple: Κάτι φαίνεται να αλλάζει για τους Bulls

fastpath

Η γκαντεμιά της μαύρης πόρτας των 1000 μονάδων

fastpath

Ο πολιορκητικός κριός και η επίθεση των κατασκευών

admin

ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΕΥΔΑΠ: Σε εξωφρενική υστέρηση σε σχέση με την αγορά

admin

MSCI Emerging Markets: Το «μάνα εξ ουρανού» για το ΧΑΑ.

admin

Wall Street: Θα έρθουν οι Bulls στο προσκήνιο ;

fastpath

ΧΡΥΣΟΣ: Άνοιξε η “επιγραφή” των 2000 δολαρίων

admin

ΕΥΡΩ: Ασυνήθιστα μεγάλα κέρδη σε σχέση με το δολάριο

fastpath