Image default
Ευρώπη

Θέση-κλειδί στον Λευκό Οίκο αναμένεται να αναλάβει η Λάελ Μπρέιναρντ της Fed

Η αντιπρόεδρος της Federal Reserve Λάελ Μπρέιναρντ είναι κορυφαίος υποψήφιος για να αναλάβει την πιο σημαντική οικονομική θέση στον Λευκό Οίκο.

Η αξιωματούχος της κεντρικής τράπεζας θεωρείται ένας από τις ισχυρότερες διεκδικήτριες, μεταξύ πολλών άλλων, για να διαδεχθεί τον Μπράιαν Ντις στη διεύθυνση του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου, σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν το θέμα. Η Washington Post ανέφερε αρχικά την ιστορία, επικαλούμενη τρεις πηγές.

Η Μπρέιναρντ, 61 ετών, θεωρούνταν ότι θα αναλάμβανε το υπουργείο Οικονομικών στην κυβέρνηση Μπάιντεν, αλλά η πρώην πρόεδρος της Fed Τζάνετ Γέλεν επιλέχθηκε τελικά για τη θέση. Έτσι διορίστηκε αντιπρόεδρος της Fed το 2022. Θεωρήθηκε επίσης ως πιθανή διάδοχος του προέδρου της Fed Τζερόμ Πάουελ, τον οποίο ο Μπάιντεν διόρισε εκ νέου πέρυσι.

Ο Ντις δεν έχει ορίσει ημερομηνία για την αναχώρησή του, αλλά αναμένεται να φύγει σύντομα.

Από την πλευρά της, η Μπρέιναρντ θα μπορούσε να συγκεντρώσει υποστήριξη από τους προοδευτικούς που είναι υπέρ της ισχυρής τραπεζικής ρύθμισης και της ηπιότερης νομισματικής πολιτικής. Συνέβαλε επίσης στην προσπάθεια στη Fed να ζητήσει από τις τράπεζες να υποβάλουν σχέδια για τη διαχείριση συμβάντων που σχετίζονται με το κλίμα, πίεσε για ένα ψηφιακό νόμισμα της κεντρικής τράπεζας και ήταν μέρος μιας αλλαγής πολιτικής που τροποποίησε την προσέγγιση της κεντρικής τράπεζας για την απασχόληση για να την καταστήσει πλήρη και χωρίς αποκλεισμούς.

Μαζί με όλες αυτές τις προσπάθειες, έχει πρωτοστατήσει στις ενημερώσεις του κοινοτικού νόμου επανεπένδυσης, νομοθεσία που ευνοείται από τους Δημοκρατικούς και ενθαρρύνει τον τραπεζικό δανεισμό σε Αμερικανούς με χαμηλό εισόδημα.

Αν τελικά αναλάβει τη θέση τότε θα δημιουργούσε ένα κενό στη Fed, η οποία αναμένεται να σταματήσει το κύμα αυξήσεων των επιτοκίων στις αρχές του τρέχοντος έτους. Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς για τον καθορισμό των επιτοκίων συνεδριάζει την επόμενη εβδομάδα και αναμένεται σχεδόν καθολικά να θεσπίσει αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης, που αντιστοιχεί στη μικρότερη κίνηση από τότε που ξεκίνησε η τρέχουσα αυστηροποίηση της πολιτικής τον Μάρτιο του 2022.

Στην πιο πρόσφατη ομιλία της, η Μπρέιναρντ είπε ότι ο πληθωρισμός παραμένει πολύ υψηλός και η Fed είναι πιθανό να διατηρήσει τα επιτόκια σε υψηλά επίπεδα μέχρι να υπάρξει μεγαλύτερη πρόοδος στη μείωση των τιμών.

Σχετικα αρθρα

Μετά την ΕΕ, G7 και Αυστραλία επιβάλλουν πλαφόν στα ρωσικά πετρελαϊκά προϊόντα

admin

Wall: Τα στοιχεία για την αγορά εργασίας έφεραν πτώση

admin

Βουλγαρία: Το κόστος της κρίσης μπορεί να μετακυλιστεί στους εργαζόμενους

admin

ΕΕ: Πλαφόν στα ρωσικά πετρελαϊκά προϊόντα – Στα 100 δολάρια το βαρέλι για τα υψηλής ποιότητας

admin

Ουαλία: Ανέστειλαν τις απεργίες οι νοσηλευτές μετά τη νέα πρόταση για αυξήσεις

admin

Ένας χρόνος πολέμου στην Ουκρανία: Οι ενεργειακές επιπτώσεις

admin

ΗΠΑ: 517.000 νέες θέσεις εργασίας τον Ιανουάριο

admin

Πενήντα τόνους ράβδων χρυσού αγόρασαν οι Ρώσοι το 2022

admin

Credit Suisse: Ποινική έρευνα από την Εισαγγελία για τη διαρροή των στοιχείων λογαριασμών πελατών το 2022

admin

ΔΝΤ: Οι κεντρικές τράπεζες να ενημερώσουν ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν ψηλά για μεγάλο χρονικό διάστημα

admin

Μαρκ Ζάκερμπεργκ: Πλουσιότερος κατά 12,4 δισ. δολάρια σε μία ημέρα

admin

Ακροβασία Αυστρίας: Ουδετερότητα και στήριξη Ουκρανίας ταυτόχρονα;

admin