Image default
Οικονομία

Προς δημοπράτηση το ΣΔΙΤ ύδρευσης της Κέρκυρας των 206 εκατ. ευρώ

Πώς προχωρούν οι διαδικασίες για τη σύναψη σύμβασης με τίτλο «ΥΔΡΕΥΣΗ ΝΗΣΟΥ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΜΕΣΩ ΣΔΙΤ». Το αντικείμενο του έργο. Τι αναλαμβάνει ο ιδιώτης επενδυτής.

Προς δημοπράτηση οδεύει το έργο για την ύδρευση της Κέρκυρας με τη μέθοδο της ΣΔΙΤ, άνω των 206 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ). Το υπουργείο Υποδομών & Μεταφορών προχώρησε σε νέες διεργασίες καθώς η αρμόδια διεύθυνση του υπουργείο υπέβαλε και επισήμως πρωτογενές αίτημα σύναψης σύμβασης με τίτλο «ΥΔΡΕΥΣΗ ΝΗΣΟΥ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΜΕΣΩ ΣΔΙΤ», εκτιμώμενου κόστους 206.150.000 ευρώ.

Τι θα κάνει ο ιδιώτης

Στο πλαίσιο της προτεινόμενης Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα ο Ιδιωτικός Φορέας Σύμπραξης (ΙΦΣ) Θα υλοποιήσει τη μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση, λειτουργία και συντήρηση των έργων που αποτελούν αντικείμενο αυτής. Συνοπτικά ο ΙΦΣ Θα αναλάβει: την εκπόνηση μελετών που είναι απαραίτητες για την κατασκευή του έργου, με βάση τις διατιθέμενες από την αναθέτουσα αρχή μελέτες και τις προβλέψεις της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων, την κατασκευή του Έργου, τη χρηματοδότηση του Έργου (σε συνδυασμό με την χρηματοδοτική συμβολή του Δημοσίου), όπως θα προκύψει βάσει οριστικού σχεδιασμού, τη λειτουργία και συντήρηση του Έργου, την επιστροφή του Έργου στο Ελληνικό Δημόσιο σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στη σύμβαση σύμπραξης στο τέλος της συμβατικής περιόδου, με αντάλλαγμα την καταβολή αμοιβών διαθεσιμότητας κατά την περίοδο λειτουργίας του Έργου.

Η χρηματοδότηση του Έργου θα γίνει καταρχήν με ίδια ή/και δανειακά κεφάλαια του Υποψηφίου. Το έργο έχει ενταχθεί στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, με προϋπολογισμό 181.226.000 ευρώ. Το Ελληνικό Δημόσιο θα συμμετάσχει στη χρηματοδότηση της κατασκευής του Έργου με το ποσό των 60.000.000 κατά μέγιστο, μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και το οποίο υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Όπως είχε αναφέρει το insider.gr στις αρχές του έτους το υπουργείο ενέταξε την πράξη στο «ΤΠΑ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ 2021-2025» και στον Άξονα Προτεραιότητας «Ανάπτυξη υποδομών και προστασία περιβάλλοντος (μικρά φράγματα, αρδευτικά δίκτυα, ύδρευση – αποχέτευση, αντιπλημμυρικά κ.λπ.)

Τα οφέλη

Το έργο είναι εξαιρετικής σημασίας για την Κέρκυρα καθώς θα αντιμετωπιστεί το υδρευτικό πρόβλημα στο σύνολο του νησιού, ώστε να αποδίδεται επαρκές πόσιμο νερό, εγγυημένα καλής ποιότητας. Η Πράξη χρηματοδοτείται από το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης (ΕΠΑ) και η δημόσια δαπάνη υπολογίζεται σε άνω των 181,2 εκατ. ευρώ. Με την κατασκευή των έργων, Δημόσιου έργου και ΣΔΙΤ, θα καλυφθούν οι υδρευτικές ανάγκες του νησιού για τις επόμενες δεκαετίες.

Παράλληλα, επιτυγχάνεται:

 • Η κατάργηση 75 γεωτρήσεων που διαθέτουν σήμερα νερό κακής ποιότητας,
 • Η αξιοποίηση μεγάλων ποσοτήτων επιφανειακών απορροών που σήμερα καταλήγουν στη θάλασσα
 • Η βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων και η αύξηση της τουριστικής κίνησης.

Ποιο είναι το αντικείμενο της σύμβασης

Όπως αναφέρονταν στη σχετική απόφαση, το αντικείμενο της Σύμπραξης είναι η Μελέτη (μελέτες που είναι απαραίτητες για την κατασκευή του έργου, με βάση τις διατιθέμενες από την αναθέτουσα αρχή μελέτες), Χρηματοδότηση, Κατασκευή, Συντήρηση και Λειτουργία του έργου: ΥΔΡΕΥΣΗ ΝΗΣΟΥ ΚΕΡΚΥΡΑΣ μέσω ΣΔΙΤ.

Το Έργο περιλαμβάνει:

 • Την κατασκευή, λειτουργία και συντήρηση των φραγμάτων Μελισσουδίου, εκτροπής Κυπριανάδων και Καλαμιώτισσας με τα έργα προσαγωγής νερού από τα φράγματα στην κεφαλή των έργων διανομής και τα λοιπά συνοδά τεχνικά έργα.
 • Την κατασκευή, λειτουργία και συντήρηση των Εγκαταστάσεων Καθαρισμού Νερού (ΕΚΝ) Μελισσουδίου και Καλαμιώτισσας.
 • Τη λειτουργία και συντήρηση της Εγκατάστασης Αποσκλήρυνσης Νερού (ΕΑΝ) Χρυσηίδας.
 • Την κατασκευή, λειτουργία και συντήρηση εξωτερικών δικτύων συνολικού μήκους περί τα 220 χλμ.
 • Την κατασκευή, λειτουργία και συντήρηση 4 δεξαμενών (Χωροεπισκόπων, Τρουμπέτας, Στρογγύλης, Νέα Δεξαμενή Μελιτειέων) και τη λειτουργία και συντήρηση της δεξαμενής Ποταμού.
 • Την κατασκευή, λειτουργία και συντήρηση 4 αντλιοστασίων (Μελισσούδι Α, Μελισσούδι Δ, Λατομείων, Καλαμιώτισσας), τη λειτουργία και συντήρηση του αντλιοστασίου Ποταμού Β-ΠΟ και την κατασκευή, λειτουργία και συντήρηση 4 προωθητικών αντλιοστασίων (boosters).
 • Τη λειτουργία και συντήρηση 3 αντλιοστασίων γεωτρήσεων (Χρυσηίδας, Ραρτούρου, Ζούγρα).
 • Την εγκατάσταση του συστήματος SCADA για τον έλεγχο και την τηλεδιοίκηση του έργου.
 • Σχετικά έργα οδοποιίας και ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις.

Η διάρκεια της Σύμπραξης προβλέπεται 30 έτη, εκ των οποίων 2,5 έτη για την κατασκευή των τεχνικών έργων και των φραγμάτων, 1,5 έτος για την πλήρωση των φραγμάτων και τη θέση σε λειτουργία και 26 έτη για τη συντήρηση και λειτουργία του συνολικού έργου από τον ιδιώτη.

Σχετικα αρθρα

Έρχονται χιλιάδες ξένοι εργαζόμενοι στον τουρισμό

admin

Ρεύμα: Το φράγμα των 3 δισ. ευρώ έσπασε η ανάκτηση υπερεσόδων από τους παραγωγούς

admin

Οι 3 παγίδες που κρύβουν τα τεκμήρια στις φετινές δηλώσεις (παραδείγματα)

admin

Aνακαλείται η άδεια της Συνεταιριστικής Ολυμπος – Στην ΕΤΕ οι καταθέσεις της τράπεζας

admin

Στεγαστικά δάνεια: «Στο κόκκινο» οι νέες δόσεις

admin

Έκρηξη κερδών για την Capital Product Partners το 2022

admin

Λιμένας Βόλου: Ποιοι είναι οι 8 «μονομάχοι» – Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ο ΟΛΘ, η συνεργασία Intrakat – ΤΕΚΑΛ και τα διεθνή σχήματα

fastpath

Εξωδικαστικός: Οφειλές 1,6 – 2 δισ. ευρώ θα ρυθμιστούν το επόμενο 5μηνο – «Κούρεμα» άνω του 30% έγινε στο 40% των ρυθμίσεων

admin

Επιστροφή στην Επενδυτική Βαθμίδα: Οικονομική Μεγέθυνση, Πληθωρισμός και Δημοσιονομική Διαχείριση – Alpha Bank

admin

Δάνεια: Η αύξηση των επιτοκίων φέρνει μεγάλες επιβαρύνσεις στις δόσεις – Παράδειγμα

admin

«Κλείδωσαν» οι όροι του ΣΔΙΤ για το Κέντρο Καινοτομίας

admin

Γιατί οι αγορές «γιορτάζουν», παρά την αύξηση των επιτοκίων

fastpath