Image default
PIRAEUS BANK

Τράπεζα Πειραιώς: Έτος προκλήσεων για τον αγροδιατροφικό τομέα και το 2023

Η διεθνής αγορά αγροτικών προϊόντων συνέχισε να καταγράφει σημαντικές αποδόσεις και το 2022, ωστόσο σε πιο μέτριο επίπεδο (ο δείκτης των αγροτικών προϊόντων ενισχύθηκε 9,87%), με τις αντίξοες συνθήκες να παραμένουν στο οικονομικό περιβάλλον (πόλεμος στην Ουκρανία, δυσμενείς καιρικές συνθήκες, ενισχυμένο δολάριο, πληθωριστικές πιέσεις), αναφέρει η Τράπεζα Πειραιώς στο μηνιαία δελτίο της για τις τιμές των αγροτικών προϊόντων.

Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω ήταν η ενίσχυση των τιμών των Συμβολαίων Μελλοντικής Εκπλήρωσης (ΣΜΕ) στον χυμό πορτοκαλιού (+41,08%), στο ρύζι (+23,38%), στο καλαμπόκι (+14,37%), στη σόγια (+14,34%) και στα βοοειδή (+10,83%). Λιγότερα κέρδη κατέγραψαν οι τιμές στη ζάχαρη και στο σιτάρι (+6,14% και 2,76%, αντίστοιχα), ενώ σημαντικές απώλειες κατέγραψε η τιμή του βαμβακιού (-25,96%) ένεκα των ανησυχιών για πιθανή επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας.

Η τράπεζα προσθέτει επίσης ότι το 2023 θα είναι ένα ακόμη έτος προκλήσεων για τον αγροδιατροφικό τομέα, καθώς πέρα από τον αυξημένο γεωπολιτικό κίνδυνο που υπάρχει, η επανεκκίνηση της κινεζικής οικονομίας, η συνέχιση της αναταραχής στις αγορές λιπασμάτων, οι καιρικές συνθήκες και μια πιθανή υποχώρηση του δολαρίου αναμένεται να ενισχύσουν τις τιμές.

Ο αντίκτυπος της αύξησης των τιμών των λιπασμάτων, ένεκα των μειωμένων ρωσικών εξαγωγών, δημιουργεί αβεβαιότητα, τόσο για τις αποδόσεις των καλλιεργειών όσο και για την επάρκεια προσφοράς λιπασμάτων στην αγορά. Επιπλέον, το “άνοιγμα” της Κίνας, ταυτόχρονα με την ενίσχυση της παγκόσμιας κατανάλωσης, δύναται να ενισχύσουν και τις πληθωριστικές πιέσεις, καθιστώντας τα προϊόντα ακόμη ακριβότερα. Παράλληλα, η συνέχιση του φαινομένου La-Ninia δύναται να επιδεινώσει τις προοπτικές παραγωγής, ωστόσο σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις του ΝΟΑΑ (National Oceanic and Atmospheric Administration), το φαινόμενο αυτό δύναται να υποχωρήσει από την άνοιξη του 2023 και μετά, βελτιώνοντας τις καλλιέργειες και ενισχύοντας την προσφορά. Τέλος, το δολάριο θα μπορούσε να αποδυναμωθεί, με την αγορά να εκτιμά ότι η Fed θα επιβραδύνει τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων, εν μέσω ενδείξεων ότι ο πληθωρισμός έχει κορυφωθεί, καθώς και μιας πιθανής ύφεσης στην αμερικανική οικονομία.

Λαμβάνοντας υπόψη το παραπάνω οικονομικό περιβάλλον, η Τράπεζα Πειραιώς σημειώνει ότι θεμελιώδες στοιχείο πιθανά να αποτελέσει ο λόγος αποθέματα/κατανάλωση το 2023, καθώς, σύμφωνα με εκτιμήσεις των αναλυτών, στις περισσότερες αγορές, τα αποθέματα βρίσκονται ήδη στα χαμηλά 10ετίας ή κοντά σε αυτά, αντανακλώντας στενότητα, τόσο στις παγκόσμιες εξαγώγιμες ποσότητες, στο πλαίσιο διασφάλισης της εγχώριας οικονομικής αυτάρκειας των χωρών, όσο και στις παραγόμενες, με την παγκόσμια κατανάλωση να ενισχύεται διαρκώς. Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω παραγόντων είναι η πιθανότητα ενίσχυσης των τιμών των αγροτικών προϊόντων στο τρέχον τρίμηνο του έτους.

Παρά τη σημαντική ενίσχυση του δείκτη των εμπορευμάτων (+3,63%) σε μηνιαίο επίπεδο, ο δείκτης των αγροτικών προϊόντων ενισχύθηκε οριακά κατά 0,31%. Η αιτία της διαφοράς πιθανά να οφείλεται στο γεγονός της υπερβάλλουσας ζήτησης σε σχέση με την προσφορά, ένεκα, τόσο της επανεκκίνησης της κινεζικής οικονομίας όσο και της σημαντικής υποχώρησης του αμερικανικού νομίσματος, κάτι που δεν αποτυπώθηκε στον εν λόγω δείκτη.

Όμως, η πρόσφατη υποχώρηση των τιμών των αγροτικών προϊόντων αποτυπώνει τόσο την ομαλοποίηση των προβλημάτων στις εφοδιαστικές αλυσίδες όσο και την αποκλιμάκωση των υψηλών πληθωριστικών πιέσεων (διατήρηση της τεχνικής εικόνας του δείκτη σε σχετικά αρνητική), με τις ανησυχίες για πιθανή επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας να παραμένουν στο επενδυτικό επίκεντρο.

Το Δελτίο Τιμών Αγροτικών Προϊόντων, το οποίο υλοποιείται, για τον Αγροτικό Τομέα της Τράπεζας Πειραιώς από τη Μονάδα Οικονομικής Ανάλυσης & Επενδυτικής Στρατηγικής, απευθύνεται σε εξαιρετικά ευρύ κοινό, που δραστηριοποιείται στον αγροδιατροφικό τομέα.

Σχετικα αρθρα

MIG: Στο 56,9455% το ποσοστό της Τράπεζας Πειραιώς μετά την αγορά 6.694.063 μετοχών

admin

MIG: Στο 55,9428% το ποσοστό της Τράπεζας Πειραιώς μετά την αγορά 3.125.906 μετοχών

admin

MIG: Αναμονή στο deal για Attica Group έως την απόφαση της Επ. Ανταγωνισμού ζήτησε η Τρ. Πειραιώς

admin

Trastor: Έκδοση ΚΟΔ έως 250 εκατ. ευρώ – Θα καλυφθεί πλήρως από την Τράπεζα Πειραιώς

admin

Τράπεζα Πειραιώς: Κέρδη ανά μετοχή €0,42 το 2022 – Στο 6,8% υποχώρησε ο δείκτης NPE

admin

Τράπεζα Πειραιώς: Αγόρασε 1,638 εκατ. μετοχές της MIG

admin

Τράπεζα Πειραιώς: Δημόσια πρόταση για Attica Group – Στα 1,855 ευρώ

admin

Η Τράπεζα Πειραιώς ανανεώνει τη συνεργασία της με το YΠΕΘΑ

admin

Τράπεζα Πειραιώς: Ξεπέρασαν τα 400 εκατ. ευρώ οι χρηματοδοτήσεις στον πρωτογενή τομέα το 2022

admin

Στο 52,81% το ποσοστό της Τράπεζας Πειραιώς στη MIG

admin

Ναυτιλιακά δάνεια από την HSBC εξαγοράζει η Τράπεζα Πειραιώς

admin

Fitch: Αναβάθμισε σε “Β” από “Β-” την Τράπεζα Πειραιώς

admin