Image default
Ευρώπη

Γερμανία: Ενίσχυση του επιχειρηματικού κλίματος τον Ιανουάριο

Ενισχύθηκε περαιτέρω το επιχειρηματικό κλίμα στη Γερμανία καθώς η ύφεση που πολλοί φοβόντουσαν μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία φαίνεται όλο και πιο πιθανό να αποφευχθεί.

Ο δείκτης προσδοκιών του ινστιτούτου Ifo αυξήθηκε στο 86,4 τον Ιανουάριο από 83,2 τον προηγούμενο μήνα. Αυτή είναι η τέταρτη συνεχόμενη βελτίωση και μεγαλύτερη αύξηση από ό,τι ανέμεναν οι οικονομολόγοι.

«Οι εταιρείες μας λένε ότι είναι αισιόδοξες για τους επόμενους έξι μήνες και αυτό υποδηλώνει συνολικά ότι θα αποφύγουμε μια τεχνική ύφεση», δήλωσε ο πρόεδρος του Ifo, Κλέμενς Φουεστ, στο - την Τετάρτη. Πάντως ο ίδιος αναμένει συρρίκνωση της οικονομίας το πρώτο τρίμηνο, ακολουθούμενη από βελτίωση προς το καλοκαίρι.

«Ο πιο σημαντικός κίνδυνος για τη γερμανική οικονομία ήταν ένα σενάριο περιορισμού των ροών του φυσικού αερίου», είπε. «Αυτός ο κίνδυνος είναι πλέον εκτός συζήτησης λόγω του ήπιου καιρού και των αποθηκών αερίου που είναι γεμάτες».

Η έρευνα προστίθεται στα πιο πρόσφατα στοιχεία που δείχνουν καλύτερες βραχυπρόθεσμες προοπτικές για τη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης. Οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν υποχωρήσει από επίπεδα ρεκόρ, αυξάνοντας την ελπίδα ότι ο υψηλότερος πληθωρισμός των τελευταίων δεκαετιών μπορεί να υποχωρήσει νωρίτερα από το αναμενόμενο.

Η γερμανική κυβέρνηση βλέπει τώρα το ΑΕΠ να αυξάνεται κατά 0,2% φέτος, αντί της συρρίκνωσης 0,4% που προβλεπόταν τον Οκτώβριο, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν τις προβλέψεις που θα παρουσιαστούν αργότερα την Τετάρτη.

Η Bundesbank είπε επίσης ότι η παραγωγή παρέμεινε λίγο-πολύ στάσιμη, και δεν συρρικνώθηκε, τους τελευταίους τρεις μήνες του 2022. Τα στοιχεία για το δ’ τριμήνου αναμένονται στις 31 Ιανουαρίου.

– - -

Σχετικα αρθρα

Γερμανία: Αναθεώρησε την εκτίμηση ανάπτυξης από το 0,2% στο 0,3%

admin

Η Επιτροπή παραπέμπει την Ελλάδα στο Δικαστήριο για καθυστερήσεις πληρωμών

admin

Η αναγκαιότητα της Ταϊβάν στην προετοιμασία για μελλοντικές πανδημίες

admin

Πώς η Bolt σκανδαλωδώς προσπάθησε να μπλοκάρει τους κανόνες για την εργασία σε πλατφόρμες

admin

Επιστημονική δυσπιστία απέναντι στον στόχο του Μακρόν για ένα δισ. νέα δέντρα

admin

Πρόσθετη βοήθεια για την Ουκρανία ανακοίνωσε ο Βρετανός Σουνάκ από τη Βαρσοβία

admin

Στις κάλπες η Βόρεια Μακεδονία εν μέσω αδιέξοδων συνομιλιών με την ΕΕ

admin

Κέλεχερ (UBS): Δεν ισχύει ότι η τράπεζα είναι «πολύ μεγάλη για να πτωχεύσει»

admin

Η Tesla υπόσχεται «πιο προσιτά» αυτοκίνητα μετά την πρώτη πτώση εσόδων από το 2020

admin

Μήπως είστε ALICE; Η ανησυχητική αύξησή τους

admin

ΕΕ: Απαγόρευση διάθεσης προϊόντων καταναγκαστικής εργασίας

admin

Γερμανία: Δεν είναι όλα ρόδινα για τους γιατρούς που μεταναστεύουν στην χώρα

admin