Image default
Ευρώπη

Θέση-κλειδί στον Λευκό Οίκο αναμένεται να αναλάβει η Λάελ Μπρέιναρντ της Fed

Η αντιπρόεδρος της Federal Reserve Λάελ Μπρέιναρντ είναι κορυφαίος υποψήφιος για να αναλάβει την πιο σημαντική οικονομική θέση στον Λευκό Οίκο.

Η αξιωματούχος της κεντρικής τράπεζας θεωρείται ένας από τις ισχυρότερες διεκδικήτριες, μεταξύ πολλών άλλων, για να διαδεχθεί τον Μπράιαν Ντις στη διεύθυνση του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου, σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν το θέμα. Η Washington Post ανέφερε αρχικά την ιστορία, επικαλούμενη τρεις πηγές.

Η Μπρέιναρντ, 61 ετών, θεωρούνταν ότι θα αναλάμβανε το υπουργείο Οικονομικών στην κυβέρνηση Μπάιντεν, αλλά η πρώην πρόεδρος της Fed Τζάνετ Γέλεν επιλέχθηκε τελικά για τη θέση. Έτσι διορίστηκε αντιπρόεδρος της Fed το 2022. Θεωρήθηκε επίσης ως πιθανή διάδοχος του προέδρου της Fed Τζερόμ Πάουελ, τον οποίο ο Μπάιντεν διόρισε εκ νέου πέρυσι.

Ο Ντις δεν έχει ορίσει ημερομηνία για την αναχώρησή του, αλλά αναμένεται να φύγει σύντομα.

Από την πλευρά της, η Μπρέιναρντ θα μπορούσε να συγκεντρώσει υποστήριξη από τους προοδευτικούς που είναι υπέρ της ισχυρής τραπεζικής ρύθμισης και της ηπιότερης νομισματικής πολιτικής. Συνέβαλε επίσης στην προσπάθεια στη Fed να ζητήσει από τις τράπεζες να υποβάλουν σχέδια για τη διαχείριση συμβάντων που σχετίζονται με το κλίμα, πίεσε για ένα ψηφιακό νόμισμα της κεντρικής τράπεζας και ήταν μέρος μιας αλλαγής πολιτικής που τροποποίησε την προσέγγιση της κεντρικής τράπεζας για την απασχόληση για να την καταστήσει πλήρη και χωρίς αποκλεισμούς.

Μαζί με όλες αυτές τις προσπάθειες, έχει πρωτοστατήσει στις ενημερώσεις του κοινοτικού νόμου επανεπένδυσης, νομοθεσία που ευνοείται από τους Δημοκρατικούς και ενθαρρύνει τον τραπεζικό δανεισμό σε Αμερικανούς με χαμηλό εισόδημα.

Αν τελικά αναλάβει τη θέση τότε θα δημιουργούσε ένα κενό στη Fed, η οποία αναμένεται να σταματήσει το κύμα αυξήσεων των επιτοκίων στις αρχές του τρέχοντος έτους. Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς για τον καθορισμό των επιτοκίων συνεδριάζει την επόμενη εβδομάδα και αναμένεται σχεδόν καθολικά να θεσπίσει αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης, που αντιστοιχεί στη μικρότερη κίνηση από τότε που ξεκίνησε η τρέχουσα αυστηροποίηση της πολιτικής τον Μάρτιο του 2022.

Στην πιο πρόσφατη ομιλία της, η Μπρέιναρντ είπε ότι ο πληθωρισμός παραμένει πολύ υψηλός και η Fed είναι πιθανό να διατηρήσει τα επιτόκια σε υψηλά επίπεδα μέχρι να υπάρξει μεγαλύτερη πρόοδος στη μείωση των τιμών.

Σχετικα αρθρα

Σύνοδος Κορυφής: Η έκθεση Λέττα για να μην χάσει η ΕΕ το τρένο της ανταγωνιστικότητας

admin

Συγκέντρωση αναπτυξιακών δυνάμεων στην «οικονομία χαμηλού υψομέτρου» της Κίνας

admin

Κίνα: Η εποχή του 5.5G έφτασε – Είστε έτοιμοι;

admin

Η ακροδεξιά παλεύει να παραμείνει επίκαιρη ενόψει Ευρωεκλογών

admin

Δύο Ρώσοι ύποπτοι για κατασκοπεία συνελήφθησαν στη Γερμανία

admin

Ο S&P υποβάθμισε το Ισραήλ

admin

Γερμανός ακροδεξιός ενώπιον της δικαιοσύνης για ναζιστικά σύμβολα

admin

Στενότερη συνεργασία Ιταλίας-Τυνησίας για την αντιμετώπιση της μετανάστευσης

admin

Ο Πορτογάλος πρόεδρος δίνει Kόστα για επικεφαλής του Συμβουλίου της ΕΕ

admin

Η συνάντηση Ντούντα-Τραμπ εγείρει ερωτηματικά στην Πολωνία

admin

Google: Απέλυσε 28 υπαλλήλους μετά από συμμετοχή σε διαδηλώσεις

admin

Ένας «πράσινος» κεντρικός τραπεζίτης που βλέπει πολύ πιο μακριά

admin