Image default
Ευρώπη

Microsoft: Αύξηση εσόδων και κέρδη 16,5 δισ. δολαρίων στη σκιά των μαζικών απολύσεων

Λίγα 24ωρα μετά την ανακοίνωση της Microsoft ότι θα προχωρήσει το προσεχές χρονικό διάστημα σε απολύσεις 12 χιλιάδων εργαζομένων έγιναν γνωστά τα αποτελέσματα του τελευταίου οικονομικού τριμήνου του 2022 για τον αμερικανικό τεχνολογικό κολοσσό. Τα οικονομικά μεγέθη είναι καλύτερα ακόμη και από τις προβλέψεις των αναλυτών με τα έσοδα να ανέρχονται σε 52,7 δισ. δολάρια για το δεύτερο τρίμηνο χρήσης, αυξημένα κατά 2% σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα.

Αν και οι πωλήσεις στον τομέα των υπολογιστών μειώθηκαν παγκοσμίως προκαλώντας μείωση των μεγεθών της Microsoft σε αυτόν τον τομέα, υπήρξε μεγάλη αύξηση εσόδων από τον τομέα του cloud computing της εταιρείας που ανέβασε έτσι τους οικονομικούς της δείκτες. Τα κέρδη της εταιρείας υποχώρησαν μεν κατά 12% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο, αλλά έφτασαν τα 16,43 δισ. δολάρια. Να σημειωθεί ότι η εταιρεία ήρθε στο τρίμηνο αντιμέτωπη με έκτακτη επιβάρυνση 1,2 δισ. δολαρίων, που συνδέεται με την απόφασή της για τις μαζικές απολύσεις.

Η εξέλιξη αυτή επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις ότι οι μαζικές απολύσεις που ανακοίνωσε η εταιρεία έχουν… προληπτικό χαρακτήρα και δεν έγιναν εξαιτίας της δραματικής μείωσης των οικονομικών μεγεθών, που παρουσιάζουν τον τελευταίο ένα χρόνο άλλοι γίγαντες της βιομηχανίας της τεχνολογίας όπως η Metα (Facebook) που προχώρησαν σε απολύσεις πολλών χιλιάδων εργαζομένων.

Προβληματισμός για το τρέχον τρίμηνο

Παρόλα αυτά θα πρέπει να επισημάνουμε ότι η εκτίμησή της για τα έσοδα του τρίτου τριμήνου χρήσης ήταν κατώτερη των προσδοκιών. Έτσι το αρχικό ράλι της μετοχής γρήγορα έχασε την ορμή του και τελικά ο τίτλος βρέθηκε σε πτώση. Η Microsoft «βλέπει» έοσδα 50,5 δισ. δολαρίων έως 51,5 δισ. δολαρίων για το τρίτο τρίμηνο χρήσης, κάτι που σημαίνει ότι θα είναι αυξημένα έως και 3%. Αναλυτές που είχαν συμμετάσχει σε poll της Refinitiv είχαν θέσει τον πήχυ στα 52,43 δισ. δολάρια.

Να θυμίσουμε ότι η εταιρεία πρόσφατα ανακοίνωσε ένα μεγάλο «στοίχημα» στην τεχνητή νοημοσύνη. Σκοπεύει να επενδύσει πολλά δισεκατομμύρια στο chatbot, ChatGPT. Δεν έχει αποκαλύψει το ακριβές ποσό, ωστόσο οι πληροφορίες κάνουν λόγο για 10 δισ. δολάρια.

1ο9

Σχετικα αρθρα

Bitcoin Halving: «Πέτα… τα μισά απ’το τρένο» – Τι είναι και πώς θα επηρρεάσει την τιμή του

admin

Σύνοδος Κορυφής: Η έκθεση Λέττα για να μην χάσει η ΕΕ το τρένο της ανταγωνιστικότητας

admin

Συγκέντρωση αναπτυξιακών δυνάμεων στην «οικονομία χαμηλού υψομέτρου» της Κίνας

admin

Κίνα: Η εποχή του 5.5G έφτασε – Είστε έτοιμοι;

admin

Η ακροδεξιά παλεύει να παραμείνει επίκαιρη ενόψει Ευρωεκλογών

admin

Δύο Ρώσοι ύποπτοι για κατασκοπεία συνελήφθησαν στη Γερμανία

admin

Η ψυχική υγεία στην εργασία εντάσσεται στους επιδημιολογικούς δείκτες της Ισπανίας

admin

Γαλλία: 55 τοποθεσίες για να υποδεχτούν την καθαρή βιομηχανία

admin

Ο S&P υποβάθμισε το Ισραήλ

admin

Γερμανός ακροδεξιός ενώπιον της δικαιοσύνης για ναζιστικά σύμβολα

admin

Στενότερη συνεργασία Ιταλίας-Τυνησίας για την αντιμετώπιση της μετανάστευσης

admin

Ο Πορτογάλος πρόεδρος δίνει Kόστα για επικεφαλής του Συμβουλίου της ΕΕ

admin