Image default
Πολιτική

Καλαφάτης: Πιο δυνατές από ποτέ οι σχέσεις Ελλάδας – ΗΠΑ

Σταύρος Καλαφάτης

Ο υφυπουργός Εσωτερικών, Μακεδονίας – Θράκης, Στ.Καλαφάτης παραβρέθηκε στην κοπή πίτας του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου

Οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας – ΗΠΑ είναι πιο δυνατές από ποτέ και οι δύο χώρες ενισχύουν τη διακρατική συνεργασία τους σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος, τόνισε ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης), Στ.Καλαφάτης απόψε, στην κοπή πίτας του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου.

“Είναι χαρά και τιμή που βρίσκομαι μαζί σας σήμερα. Το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο υπηρετεί με συνέπεια τη συνεργασία και τις συνέργειες μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής στη βάση των παραδοσιακών σχέσεων φιλίας και συνεργασίας. Στη βάση κοινών αρχών και αξιών που αποτελούν τη «γέφυρα» που φέρνει πιο κοντά τις δύο χώρες στο εμπόριο και τις επενδύσεις, τον τουρισμό και την ενέργεια” ανέφερε ο κ. Καλαφάτης και πρόσθεσε: “Είναι κοινή πεποίθηση ότι σήμερα οι στρατηγικές σχέσεις μεταξύ των δύο φίλων και συμμάχων χωρών, είναι πιο δυνατές από ποτέ. Το πετύχαμε στο τελευταίο διάστημα και προσδοκούμε να γίνονται διαρκώς ακόμη στενότερες.

Το αποδείξαμε με την υπογραφή και έγκριση από το ελληνικό Κοινοβούλιο, της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας. Και είναι ισχυρή η πεποίθησή μας ότι η Βόρεια Ελλάδα και ειδικότερα η Αλεξανδρούπολη, ως νέος πόλος διμερούς στρατηγικής συνεργασίας, αλλά και ως πύλη εισόδου φυσικού αερίου από τη Μέση Ανατολή στην Ευρώπη, μπορεί να διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο στην περαιτέρω ενδυνάμωση των διμερών σχέσεων”.

Ο κ. Καλαφάτης πρόσθεσε ότι οι καλές σχέσεις των δύο χωρών επιβεβαιώθηκαν και με την υποδοχή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και τα αποτελέσματα των συνομιλιών τους, καθώς και με την “ένθερμη επικρότηση της ιστορικής ομιλίας του” στο Κογκρέσο και συνέχισε: “Η Ελλάδα αλλάζει. Μπροστά στην αβεβαιότητα και τους κινδύνους, που επιφυλάσσει η νέα χρονιά, η χώρα μας, τα τελευταία χρόνια, γίνεται ολοένα και πιο ισχυρή, οικονομικά, γεωπολιτικά και αμυντικά. Μπορεί έτσι να εξασφαλίζει ρυθμούς ανάπτυξης τριπλάσιους του μέσου ευρωπαϊκού όρου, να μειώνει δραστικά την ανεργία, να παράγει νέο πλούτο και να στηρίζει τους οικονομικά αδύναμους”.

Ο κ. Καλαφάτης αναφέρθηκε ιδιαίτερα στη Θεσσαλονίκη και την ευρύτερη περιοχή της Β. Ελλάδας, η οποία όπως είπε γίνεται “μεταφορικός και ενεργειακός κόμβος”, καθώς και στο ρόλο της κυβέρνησης και του ΥΜΑΘ σε αυτή την προοπτική περαιτέρω αναβάθμισης της συνεργασίας με τις χώρες των Βαλκανίων και της Ν. Ευρωπης και υπογράμμισε: “Η Θεσσαλονίκη μετατρέπεται ήδη σε ελκυστικό HUB επενδύσεων στις ψηφιακές τεχνολογίες με την εμπιστοσύνη που δείχνουν παγκόσμιοι κολοσσοί, όπως η Cisco, η Pfizer, η Deloitte, η Deutsche Telekom και πρόσφατα η Google”.

Ο κ. Καλαφάτης αναφέρθηκε επίσης στην Ατζέντα για τη Θεσσαλονίκη του 2030, με τριάντα και πλέον έργα υποδομών, αλλά και στις δράσεις του αναπτυξιακού νόμου και πρόσθεσε: “Ενισχύσουμε και διευρύνουμε ακόμη περισσότερο τις εξαιρετικές διακρατικές μας σχέσεις σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος. Ελλάδα και Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής προχωρούμε με αισιοδοξία στο κοινό μας μέλλον. Καλή χρονιά σε όλες και όλους”.

- -

Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.

Ακολουθήστε το sofokleous10.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Σχετικα αρθρα

ΣΥΡΙΖΑ:  Το «δεν θα συγκυβερνήσω με κανένα παράκεντρο» του Κ. Μητσοτάκη, είναι το πιο σύντομο ανέκδοτο της μεταπολίτευσης

admin

Καταψηφίστηκε από 159 βουλευτές η πρόταση δυσπιστίας για τα Τέμπη

admin

Φάμελλος: Όλα τα σκάνδαλα δείχνουν τον κ. Μητσοτάκη – Οργανωμένος μηχανισμός της ΝΔ παραβιάζει το κράτος δικαίου

admin

Μητσοτάκης: «Ο κ. Ανδρουλάκης ταυτίζεται με εκδοτικό συγκρότημα – Εγώ δεν θα συγκυβερνήσω με κανένα παράκεντρο»

admin

Ελληνική Λύση για παραιτήσεις Μπρατάκου-Παπασταύρου: Πλανώνται κυβέρνηση και πρωθυπουργός εάν νομίζουν ότι θα διασωθούν

admin

Αύριο στις 11:00 η συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου με αντικείμενο την αύξηση του κατώτατου μισθού

admin

Ανδρουλάκης: Ο πυρήνας του προβλήματος της διαφθοράς είναι το Μέγαρο Μαξίμου

admin

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για παραιτήσεις Παπασταύρου και Μπρατάκου: Πιάστηκαν με τη γίδα στην πλάτη

admin

Παραιτήθηκαν από την κυβέρνηση Σταύρος Παπασταύρου και Γιάννης Μπρατάκος – Όλο το παρασκήνιο

admin

Χαρίτσης: Δεσμευτείτε για σύσταση προανακριτικής – Να παραιτηθεί ο Φλωρίδης

admin

Νατσιός: Η κοινωνία υπέστη εξαθλίωση – Βλέπουμε τις συνέπειες μέρα με τη μέρα

admin

Καταψηφίστηκε η πρόταση δυσπιστίας για τα Τέμπη από 159 βουλευτές

admin