Image default
Οικονομία Πρώτο Θέμα

Bloomberg: Η ΕΕ έχει νομικό έρεισμα για να χρησιμοποιήσει τα δεσμευμένα assets της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας

Το μπλοκ φέρεται να έχει τη νομική εξουσία να αξιοποιήσει προσωρινά τουλάχιστον 33,8 δισ. ευρώ από τα assets της ρωσικής κεντρικής τράπεζας.

Τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενημερώθηκαν ότι το μπλοκ έχει τη νομική εξουσία να αξιοποιήσει προσωρινά τουλάχιστον 33,8 δισεκατομμύρια ευρώ από τα assets της ρωσικής κεντρικής τράπεζας για να συμβάλει στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, μεταδίδει το -, επικαλούμενο άτομα που γνωρίζουν το θέμα.

Η Νομική Υπηρεσία του Συμβουλίου του μπλοκ είπε στους διπλωμάτες ότι ένα τέτοιο σχέδιο είναι νομικά εφικτό, εφόσον τα assets δεν απαλλοτριωθούν και πληρούνται ορισμένες προϋποθέσεις, ανέφεραν οι πηγές. Οι προϋποθέσεις αφορούν την ημερομηνία λήξης, την εστίαση στα εύκολα ρευστοποιήσιμα assets και το ξεκαθάρισμα ότι το κεφάλαιο και οι τόκοι θα επιστραφούν κάποια στιγμή στη Ρωσία, σημείωσαν οι πηγές.

Η ΕΕ διερευνά επιλογές για τη χρήση των δεσμευμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία, αλλά η πρόταση είναι αμφιλεγόμενη και οι συζητήσεις βρίσκονται σε πολύ προκαταρκτικό στάδιο. Οι αξιωματούχοι της ΕΕ και ορισμένα κράτη μέλη ανησυχούν για τη νομική αιτιολόγηση μιας τέτοιας κίνησης και το προηγούμενο που θα μπορούσε να δημιουργηθεί, ιδίως για τη χρήση δεσμευμένων περιουσιακών στοιχείων της ρωσικής κεντρικής τράπεζας.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen δήλωσε ότι θέλει να κάνει τη Ρωσία να πληρώσει για τις καταστροφές από την εισβολή της «με τα δεσμευμένα κεφάλαια των ολιγαρχών και τα assets της κεντρικής της τράπεζας».

Αξιωματούχοι της Ομάδας των Επτά (G7) και της ΕΕ δήλωσαν ότι δεν φαίνεται να υπάρχει σαφές νομικό έρεισμα για την κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων των ρωσικών τραπεζών και την ανακατεύθυνσή τους στην Ουκρανία.

Αντ’ αυτού, ως πρώτο βήμα, η ΕΕ εξετάζει το ενδεχόμενο να συγκεντρώσει τα assets σε ευρωπαϊκό ή διεθνές επίπεδο προκειμένου να δημιουργήσει αποδόσεις που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση της ανοικοδόμησης της Ουκρανίας – ένα έργο που η Παγκόσμια Τράπεζα έχει εκτιμήσει ότι θα μπορούσε να κοστίσει τουλάχιστον 350 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ενώ ορισμένοι δικηγόροι της ΕΕ βλέπουν μια διέξοδο προς τα εμπρός, η Κομισιόν είναι πιο επιφυλακτική σχετικά με τη νομική σκοπιμότητα της χρήσης δεσμευμένων περιουσιακών στοιχείων, καθώς και τη συνολική πολυπλοκότητα της προσπάθειας, δήλωσαν άτομα που γνωρίζουν τη συζήτηση. Οι αξιωματούχοι πιστεύουν επίσης ότι το όποιο σχέδιο θα πρέπει να πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με την G-7.

Ο εκτελεστικός βραχίονας της ΕΕ προειδοποίησε επίσης ότι θα ήταν δύσκολο να ληφθεί απόφαση έως ότου υπάρξει μεγαλύτερη σαφήνεια σχετικά με τον όγκο των assets που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν και ότι το πρώτο βήμα θα ήταν ο εντοπισμός τους. Ορισμένες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι τα περιουσιακά στοιχεία της ρωσικής κεντρικής τράπεζας που έχουν δεσμευτεί στο εξωτερικό ανέρχονται σε 300 δισεκατομμύρια δολάρια. Αξιωματούχοι της ΕΕ εκτιμούν ότι περίπου 33,8 δισ. ευρώ από αυτά βρίσκονται σε καταθέσεις με έδρα την ΕΕ, αν και το ποσό αυτό δεν έχει ακόμη εκτιμηθεί.

Η διαχείριση των ρωσικών assets θα ενείχε κάποιους κινδύνους. Κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης με πρεσβευτές της ΕΕ την Τετάρτη, οι δικηγόροι της ΕΕ εξήγησαν ότι εάν υπάρξει απώλεια κατά τη διαχείριση των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων από το μπλοκ, η αποζημίωση θα πρέπει να παρέχεται μέσω του προϋπολογισμού της ΕΕ ή από τα κράτη μέλη.

Ορισμένα κράτη μέλη θα συνεχίσουν να πιέζουν τους συμμάχους να κατάσχουν τα περιουσιακά στοιχεία σε συνδυασμό με μια ξεχωριστή προσπάθεια να λογοδοτήσει η Μόσχα για εγκλήματα πολέμου μέσω ενός ειδικού δικαστηρίου.

Σχετικα αρθρα

Νέες τουριστικές διαδρομές στην οροσειρά της Ροδόπης με συνεργασία Βουλγαρίας- Ελλάδας

admin

Ο χρυσός στα… ύψη, το δολάριο σε διολίσθηση και το χρηματιστήριο «τιμολογεί» τις τράπεζες «ξανά» κάτω από την «λογιστική» τους αξία

fastpath

Στουρνάρας: Δεν υπάρχει καμία ανησυχία για το τραπεζικό μας σύστημα

admin

Κ. Σκρέκας: «Με τον αγωγό Αλεξανδρούπολης – Μπουργκάς εδραιώνουμε την Ελλάδα και τη Βουλγαρία ως πόλους σταθερότητας και ασφάλειας»

fastpath

Τι συμβαίνει με την Deutsche Bank: Είναι το επόμενο κομμάτι στο «ντόμινο» της τραπεζικής κρίσης;

fastpath

«AVAX»: Το νεότευκτο Chemical/Product tanker της Capital

admin

Ο “γόρδιος” δεσμός της Deutsche Bank

admin

Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων: Ποιές υπηρεσίες και πότε βγαίνουν «εκτός», λόγω αναβαθμισης

admin

Μητσοτάκης: Μπορούμε να πετύχουμε άνοδο της επενδυτικής βαθμίδας το 2023 εφόσον ο λαός μας εμπιστευθεί

admin

Μαρκ Ρούτε: «Είναι απίθανο η ευρωζώνη να υποστεί νέα τραπεζική κρίση»

admin

Χρηματιστήριο: Έλλειψη εμπιστοσύνης = Διακυμάνσεις + Στρες

admin

ΤτΕ: Αύξηση 72% στις τουριστικές εισπράξεις τον Ιανουάριο

fastpath