Image default
Οικονομία Πρώτο Θέμα

Bloomberg: Η ΕΕ έχει νομικό έρεισμα για να χρησιμοποιήσει τα δεσμευμένα assets της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας

Το μπλοκ φέρεται να έχει τη νομική εξουσία να αξιοποιήσει προσωρινά τουλάχιστον 33,8 δισ. ευρώ από τα assets της ρωσικής κεντρικής τράπεζας.

Τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενημερώθηκαν ότι το μπλοκ έχει τη νομική εξουσία να αξιοποιήσει προσωρινά τουλάχιστον 33,8 δισεκατομμύρια ευρώ από τα assets της ρωσικής κεντρικής τράπεζας για να συμβάλει στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, μεταδίδει το -, επικαλούμενο άτομα που γνωρίζουν το θέμα.

Η Νομική Υπηρεσία του Συμβουλίου του μπλοκ είπε στους διπλωμάτες ότι ένα τέτοιο σχέδιο είναι νομικά εφικτό, εφόσον τα assets δεν απαλλοτριωθούν και πληρούνται ορισμένες προϋποθέσεις, ανέφεραν οι πηγές. Οι προϋποθέσεις αφορούν την ημερομηνία λήξης, την εστίαση στα εύκολα ρευστοποιήσιμα assets και το ξεκαθάρισμα ότι το κεφάλαιο και οι τόκοι θα επιστραφούν κάποια στιγμή στη Ρωσία, σημείωσαν οι πηγές.

Η ΕΕ διερευνά επιλογές για τη χρήση των δεσμευμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία, αλλά η πρόταση είναι αμφιλεγόμενη και οι συζητήσεις βρίσκονται σε πολύ προκαταρκτικό στάδιο. Οι αξιωματούχοι της ΕΕ και ορισμένα κράτη μέλη ανησυχούν για τη νομική αιτιολόγηση μιας τέτοιας κίνησης και το προηγούμενο που θα μπορούσε να δημιουργηθεί, ιδίως για τη χρήση δεσμευμένων περιουσιακών στοιχείων της ρωσικής κεντρικής τράπεζας.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen δήλωσε ότι θέλει να κάνει τη Ρωσία να πληρώσει για τις καταστροφές από την εισβολή της «με τα δεσμευμένα κεφάλαια των ολιγαρχών και τα assets της κεντρικής της τράπεζας».

Αξιωματούχοι της Ομάδας των Επτά (G7) και της ΕΕ δήλωσαν ότι δεν φαίνεται να υπάρχει σαφές νομικό έρεισμα για την κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων των ρωσικών τραπεζών και την ανακατεύθυνσή τους στην Ουκρανία.

Αντ’ αυτού, ως πρώτο βήμα, η ΕΕ εξετάζει το ενδεχόμενο να συγκεντρώσει τα assets σε ευρωπαϊκό ή διεθνές επίπεδο προκειμένου να δημιουργήσει αποδόσεις που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση της ανοικοδόμησης της Ουκρανίας – ένα έργο που η Παγκόσμια Τράπεζα έχει εκτιμήσει ότι θα μπορούσε να κοστίσει τουλάχιστον 350 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ενώ ορισμένοι δικηγόροι της ΕΕ βλέπουν μια διέξοδο προς τα εμπρός, η Κομισιόν είναι πιο επιφυλακτική σχετικά με τη νομική σκοπιμότητα της χρήσης δεσμευμένων περιουσιακών στοιχείων, καθώς και τη συνολική πολυπλοκότητα της προσπάθειας, δήλωσαν άτομα που γνωρίζουν τη συζήτηση. Οι αξιωματούχοι πιστεύουν επίσης ότι το όποιο σχέδιο θα πρέπει να πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με την G-7.

Ο εκτελεστικός βραχίονας της ΕΕ προειδοποίησε επίσης ότι θα ήταν δύσκολο να ληφθεί απόφαση έως ότου υπάρξει μεγαλύτερη σαφήνεια σχετικά με τον όγκο των assets που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν και ότι το πρώτο βήμα θα ήταν ο εντοπισμός τους. Ορισμένες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι τα περιουσιακά στοιχεία της ρωσικής κεντρικής τράπεζας που έχουν δεσμευτεί στο εξωτερικό ανέρχονται σε 300 δισεκατομμύρια δολάρια. Αξιωματούχοι της ΕΕ εκτιμούν ότι περίπου 33,8 δισ. ευρώ από αυτά βρίσκονται σε καταθέσεις με έδρα την ΕΕ, αν και το ποσό αυτό δεν έχει ακόμη εκτιμηθεί.

Η διαχείριση των ρωσικών assets θα ενείχε κάποιους κινδύνους. Κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης με πρεσβευτές της ΕΕ την Τετάρτη, οι δικηγόροι της ΕΕ εξήγησαν ότι εάν υπάρξει απώλεια κατά τη διαχείριση των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων από το μπλοκ, η αποζημίωση θα πρέπει να παρέχεται μέσω του προϋπολογισμού της ΕΕ ή από τα κράτη μέλη.

Ορισμένα κράτη μέλη θα συνεχίσουν να πιέζουν τους συμμάχους να κατάσχουν τα περιουσιακά στοιχεία σε συνδυασμό με μια ξεχωριστή προσπάθεια να λογοδοτήσει η Μόσχα για εγκλήματα πολέμου μέσω ενός ειδικού δικαστηρίου.

Σχετικα αρθρα

Σκρέκας: Αποδίδουν τα μέτρα – Μηδενικές ανατιμήσεις Μάρτιο και Απρίλιο

admin

POS – ταμειακές: Ξεπέρασαν τις 250.000 οι διασυνδέσεις, 17.000 επιχειρήσεις δεν έχουν ανταποκριθεί – Τα πρόστιμα

admin

Πράσινα τιμολόγια ρεύματος: Αναλυτικά οι τιμές ανά προμηθευτή

admin

ΟΟΣΑ: Ανθεκτική η ελληνική οικονομία – Ανάπτυξη 2% φέτος και 2,5% το 2025

admin

Στην Υπουργική Σύνοδο του ΟΟΣΑ στο Παρίσι συμμετέχει ο Κ. Χατζηδάκης

admin

ΤτΕ: Τα οφέλη της επενδυτικής βαθμίδας σε ελληνικά ομόλογα και μετοχές

admin

Κίνα: Ετήσια αύξηση 11,3% κατέγραψε το εξωτερικό εμπόριο με τις BRICS στο α’ τρίμηνο

admin

Δυσκολεύονται να πληρώσουν το ρεύμα τρεις στους 10 βιοτέχνες στη Θεσσαλονίκη

admin

ΟΟΣΑ: Ανάπτυξη 2% εφέτος και 2,5% το 2025 για την Ελλάδα

admin

ICAP CRIF: Σε ανοδική τροχιά οι πωλήσεις προϊόντων ομορφιάς και περιποίησης

admin

Στο Παρίσι ο Κ. Χατζηδάκης για την Υπουργική Σύνοδο του ΟΟΣΑ – Η ατζέντα

admin

Πότε θα κλείσουν οι τράπεζες για το Πάσχα

admin