Image default
Οικονομία

Καύσιμα: Συνεχίζονται οι υψηλές τιμές – Σημαντική πτώση στη ζήτηση για πετρέλαιο θέρμανση

Παράγοντες της ελληνικής αγοράς σημειώνουν ότι ο φόβος ενός νέου ράλι το οποίο θα ωθήσει τις τιμές πάνω από τα 2 ευρώ παραμένει. Αισιοδοξία στη διεθνή αγορά για την πορεία της ζήτησης.

Οι υψηλότερες τιμές του Brent, το οποίο διαπραγματευόταν την Παρασκευή στα 86 δολάρια, ωθούν ανοδικά τα καύσιμα στην εγχώρια αγορά παρά το γεγονός ότι η ισοτιμία του ευρώ με το δολάριο παραμένει σε θετικό πρόσημο υπέρ του πρώτου. Το ευρώ βρίσκεται κοντά στην περιοχή του 1,09 αλλά αυτό δεν είναι αρκετό ώστε να συγκρατήσει την άνοδο των τιμών, αλλά συνδυαστικά με μια μικρή πτώση που κατέγραψε το Brent θα μπορούσε να οδηγήσει μια απειροελάχιστη πτώση στη λιανική το Σαββατοκύριακο.

Όπως δείχνουν τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης, η τιμή της απλής αμόλυβδης διαμορφώνεται στα 1,913 από τα 1,881 που ήταν την προηγούμενη εβδομάδα, του πετρελαίου κίνησης στα 1,818 από 1,796 και του πετρελαίου θέρμανσης στα 1,301 από τα 1,276. Παράγοντες της αγοράς αναμένουν ότι οι διεθνείς τιμές θα παρουσιάσουν αστάθεια το επόμενο διάστημα. Από τη μία πλευρά, διεθνείς αναλυτές και οργανισμοί αποκλείουν ένα ράλι άνω των 100 δολαρίων για το Brent αλλά από την άλλη το ευρωπαϊκό εμπάργκο που τίθεται σε ισχύ το Φεβρουάριο για τα διυλισμένα πετρελαϊκά προϊόντα που εισάγονται από τη Ρωσία αναμένεται ότι σε πρώτη φάση θα ωθήσει ανοδικά τις τιμές.

Πώς κινείται η αγορά των καυσίμων – Πόσο πρόθυμοι είναι οι Έλληνες να αγοράσουν καύσιμα

Σύμφωνα με πηγές της αγοράς για το πρώτο 20ημερο του Ιανουαρίου, η ζήτηση για τη βενζίνη κατέγραψε άνοδο κατά 5% και για το diesel κίνησης κατά 2%, γεγονός που οφείλεται στις αυξημένες μετακινήσεις των καταναλωτών λόγω εορτών. Από την άλλη, το πετρέλαιο θέρμανσης κατέγραψε πτώση κατά 60% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα λόγω της καλοκαιρίας, της προηγούμενης αποθεματοποίησης και της επίδρασης που είχε ο πληθωρισμός στην πρόθεση αγοράς των καταναλωτών.

Σε επίπεδο 12μηνου, ο χρόνος έκλεισε οριακά θετικά για τις βενζίνες (+1%) σε σχέση με το 2021, το πετρέλαιο κίνησης κατέγραψε άνοδο 5% και το πετρέλαιο θέρμανσης άνοδο 12%. Η ζήτηση για τα καύσιμα κίνησης ήταν πιο ενισχυμένη κατά το πρώτο πεντάμηνο του έτους και αυτός είναι ο βασικός λόγος που η χρονιά έκλεισε με θετικά πρόσημα.

Παράγοντες της ελληνικής αγοράς σημειώνουν ότι ο φόβος ενός νέου ράλι το οποίο θα ωθήσει τις τιμές πάνω από τα 2 ευρώ παραμένει και για το λόγο αυτό συνεχίζονται οι εκκλήσεις προς τα αρμόδια υπουργεία για παράταση των επιδοτήσεων και μείωση της φορολογίας.

Γιατί το Brent δεν αναμένεται να σπάσει το φράγμα των 100 δολαρίων

Τις τελευταίες ημέρες, το Brent διαπραγματεύεται στα 86-87 δολάρια το βαρέλι με τους αναλυτές εμπορευμάτων της Standard Chartered να υποστηρίζουν ότι το θετικό κλίμα στις αγορές πετρελαίου μπορεί να υποστηρίξει και τιμές άνω των 90 δολαρίων το βαρέλι.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την StanChart, η βελτίωση του κλίματος αποδεικνύεται από το γεγονός ότι οι έμποροι δείχνουν να ανησυχούν λιγότερο για την ύφεση στις χώρες του ΟΟΣΑ και τείνουν περισσότερο προς την ιδέα ότι οι αγορές πετρελαίου θα δουν σημαντική αύξηση της ζήτησης, ιδίως από την Κίνα και την Ινδία. Οι αναλυτές λένε ότι το ράλι είναι πιθανό να οδηγήσει τις τιμές του Brent πάνω από τα 90 δολάρια το βαρέλι, αν και δεν είναι αισιόδοξοι ότι τα θεμελιώδη μεγέθη είναι αρκετά ισχυρά για να διατηρήσουν τις τιμές πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι.

Σχετικα αρθρα

Νέες τουριστικές διαδρομές στην οροσειρά της Ροδόπης με συνεργασία Βουλγαρίας- Ελλάδας

admin

Ο χρυσός στα… ύψη, το δολάριο σε διολίσθηση και το χρηματιστήριο «τιμολογεί» τις τράπεζες «ξανά» κάτω από την «λογιστική» τους αξία

fastpath

Στουρνάρας: Δεν υπάρχει καμία ανησυχία για το τραπεζικό μας σύστημα

admin

Κ. Σκρέκας: «Με τον αγωγό Αλεξανδρούπολης – Μπουργκάς εδραιώνουμε την Ελλάδα και τη Βουλγαρία ως πόλους σταθερότητας και ασφάλειας»

fastpath

Τι συμβαίνει με την Deutsche Bank: Είναι το επόμενο κομμάτι στο «ντόμινο» της τραπεζικής κρίσης;

fastpath

«AVAX»: Το νεότευκτο Chemical/Product tanker της Capital

admin

Ο “γόρδιος” δεσμός της Deutsche Bank

admin

Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων: Ποιές υπηρεσίες και πότε βγαίνουν «εκτός», λόγω αναβαθμισης

admin

Μητσοτάκης: Μπορούμε να πετύχουμε άνοδο της επενδυτικής βαθμίδας το 2023 εφόσον ο λαός μας εμπιστευθεί

admin

Μαρκ Ρούτε: «Είναι απίθανο η ευρωζώνη να υποστεί νέα τραπεζική κρίση»

admin

ΤτΕ: Αύξηση 72% στις τουριστικές εισπράξεις τον Ιανουάριο

fastpath

Σύνοδος Κορυφής : «Ο τραπεζικός τομέας της ΕΕ είναι ανθεκτικός»

fastpath