Image default
Αγορές

Ισχυρό profit taking στη Wall Street εν αναμονή της Fed

Ισχυρό profit taking στη Wall Street εν αναμονή της Fed

Έντονες διορθωτικές κινήσεις παρατηρήθηκαν σήμερα (30/1) στη Wall Street, με τις απώλειες του τεχνολογικού κλάδου να «αγγίζουν» το 2% και με τους επενδυτές να προετοιμάζουν το έδαφος για την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Fed), η οποία ανακοινώνει την ερχόμενη Τετάρτη (1/2) τη νέα αύξηση των επιτοκίων της.

Ειδικότερα, η Fed αναμένεται να προβεί σε αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης, κατεβάζοντας ταχύτητα σε σύγκριση με τις προηγούμενες αυξήσεις της τάξεως των 50 ή των 75 μονάδων βάσης. Σε περίπτωση, ωστόσο, που δεν επικρατήσει το βασικό σενάριο και ανακοινωθεί μία νέα ισχυρή αύξηση, θα επανέλθουν στο προσκήνιο και οι επενδυτικοί φόβοι για ύφεση. Παράλληλα, οι επενδυτές θα αναζητήσουν ενδείξεις σχετικά με το μέχρι πότε θα αυξάνει η τράπεζα τα επιτόκια. Το 2022 η Fed αύξησε το επιτόκιό της κατά συνολικά 425 μονάδες βάσης στο 4,25% – 4.50%, που είναι το υψηλότερο από τα τέλη του 2007.

Οι επενδυτές εστιάζουν και στα εταιρικά αποτελέσματα, καθώς διανύουμε την πιο γεμάτη από ανακοινώσεις εβδομάδα. Σημειώνεται ότι περίπου το 20% των εταιρειών του S&P 500 θα ανακοινώσει κέρδη αυτή την εβδομάδα, συμπεριλαμβανομένης της McDonald’s και της General Motors την Τρίτη, ενώ ακολουθούν τεχνολογικοί κολοσσοί όπως η Apple, η Meta Platforms, η Amazon και η Alphabet αργότερα μέσα στην εβδομάδα.

Στις συναλλαγές της Δευτέρας στη Wall Street, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 0,77% στις 33.717,09 μονάδες, ο ευρύτερος S&P 500 κινήθηκε χαμηλότερα κατά 1,30% στις 4.017,77 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq διολίσθησε 1,96% στις 11.393,81 μονάδες. Με τη σημερινή πτώση του, ο Dow Jones έβαλε τέλος στο 6ήμερο ανοδικό σερί του.

Στο «κόκκινο» το πετρέλαιο και ο χρυσός

Με βαριές απώλειες έκλεισαν σήμερα οι τιμές του πετρελαίου, με τα βλέμματα των επενδυτών να είναι στραμμένα στη συνεδρίαση της Μικτής Υπουργικής Επιτροπής Παρακολούθησης του OPEC+ την ερχόμενη Τετάρτη. Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, δεν πρόκειται να πραγματοποιηθούν αλλαγές σχετικά με το ρυθμό παραγωγής πετρελαίου που έχει αποφασιστεί από τον Οκτώβριο του 2022, όπου οι χώρες του OPEC+ είχαν αποφασίσει να μειώσουν την παραγωγή πετρελαίου κατά 2 εκατ. βαρέλια ημερησίως, με έναρξη από τον περασμένο Νοέμβριο και μέχρι το τέλος του 2023.

Το συμβόλαιο του αργού παραδόσεως Μαρτίου υποχώρησε σήμερα κατά 1,78 δολάρια ή 2,2% στα 77,98 δολάρια το βαρέλι στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, κλείνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 11 Ιανουαρίου. Αντίστοιχα, το Brent Μαρτίου έχασε 1,76 δολάρια ή 2% στα 84,90 δολάρια το βαρέλι στο ICE Futures. Στο μεταξύ, το φυσικό αέριο Μαρτίου σημείωσε βουτιά 6% στα 2,677 δολάρια ανά εκατ. βρετανικές θερμικές μονάδες, υποχωρώντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2021.

Πτωτικά κινήθηκε και ο χρυσός, κλείνοντας στο «κόκκινο» για τρίτη διαδοχική μέρα λόγω της ανησυχίας των επενδυτών για τις επερχόμενες αυξήσεις επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες. Σημειώνεται ότι το πολύτιμο μέταλλο προέρχεται από έξι σερί εβδομάδες κερδών, στο μεγαλύτερο σερί του από τον Αύγουστο του 2020.

Στη συνεδρίαση της Δευτέρας, το συμβόλαιο του χρυσού παραδόσεως Απριλίου έχασε 6,40 δολάρια ή 0,3% και έκλεισε στα 1.939,20 δολάρια ανά ουγγιά στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Το ασήμι παραδόσεως Μαρτίου κέρδισε 11 cents ή 0,5% στα 23,733 δολάρια ανά ουγγιά και ο χαλκός του ίδιου μήνα έχασε 2 cents ή 0,5% στα 4,202 δολάρια η λίβρα.

 • WALL STREET ΗΠΑ
 • FEDERAL RESERVE
 • ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΕΠΙΤΟΚΙΩΝ
 • ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
 • ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ
 • χρυσός
 • Dow Jones

  Σχετικα αρθρα

  Τα αμερικανικά ομόλογα «πλήγωσαν» την Wall Street

  admin

  Νευρικότητα στις ευρωαγορές: Παραμένει εύθραυστο το κλίμα στις τράπεζες

  admin

  Διορθωτικές κινήσεις στη Wall Street μετά το τριήμερο ανοδικό σερί

  admin

  Δείχνουν να… συνέρχονται οι ευρωαγορές- Κέρδη στο άνοιγμα

  admin

  Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές, εν μέσω ευρύτερης αβεβαιότητας

  admin

  Κερδισμένη η Wall Street όσο «χαλαρώνουν» οι τραπεζικές ανησυχίες

  admin

  Ανοδικό rebound στις ευρωαγορές με τραπεζικά «καύσιμα»

  admin

  Το deal της SVB δίνει ώθηση στη Wall Street

  admin

  Προσπάθεια ανάκαμψης στις ευρωαγορές- Κέρδη στο άνοιγμα

  admin

  Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές με φόντο τράπεζες και μάκρο

  admin

  Αντιστάθηκε στους τραπεζικούς κλυδωνισμούς η Wall Street- Σημαντικά εβδομαδιαία κέρδη

  admin

  Η Deutsche Bank «κοκκίνισε» τις ευρωαγορές-Βαριές τραπεζικές απώλειες

  admin