Image default
Αγορές

Με το βλέμμα στις αυξήσεις επιτοκίων οι ευρωαγορές

Με το βλέμμα στις αυξήσεις επιτοκίων οι ευρωαγορές

Με απώλειες έκλεισαν τη Δευτέρα (30/1) οι κυριότεροι ευρωπαϊκοί δείκτες, με τους επενδυτές να προετοιμάζονται για μία σειρά αυξήσεων επιτοκίων από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες εντός της τρέχουσας εβδομάδας.

Την ερχόμενη Τετάρτη (1/2) η αμερικανική κεντρική τράπεζα (Fed) αναμένεται να ανακοινώσει μία νέα αύξηση των επιτοκίων της, κατά πάσα πιθανότητα κατά 25 μονάδες βάσης, ενώ θα ακολουθήσουν η ΕΚΤ και η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE), με τους αναλυτές να προβλέπουν αυξήσεις κατά 50 μονάδες βάσης.

Στο πεδίο των σημερινών συναλλαγών, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε κατά 0,17% και έκλεισε στις 454,40 μονάδες, με τον τεχνολογικό κλάδο να ηγείται των απωλειών κατά 1,7%.

Στη Γερμανία ο DAX κατέγραψε απώλειες 0,16% στις 15.126,08 μονάδες, στη Γαλλία ο CAC 40 σημείωσε πτώση 0,21% στις 7.082,01 μονάδες, στην Ισπανία ο IBEX 35 έχασε 0,12% στις 9.049,30 μονάδες, στην Ιταλία ο FTSE MIB κινήθηκε χαμηλότερα κατά 0,38% στις 26.335,98 μονάδες, ενώ στην Βρετανία ο FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,25% στις 7.784,87 μονάδες.

Στα μάκρο της ημέρας, απρόσμενη άνοδο στο 5,8% κατέγραψε ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ισπανία τον Ιανουάριο, από 5,5% τον Δεκέμβριο και πάνω από τις προβλέψεις για 4,7% των αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters. Παράλληλα, ο δομικός πληθωρισμός που εξαιρεί τις τιμές των τροφίμων και της ενέργειας ανήλθε στο 7,5% σε ετήσια βάση, υψηλότερος από το 7% τον Δεκέμβριο.

Στον αντίποδα, περαιτέρω ανάκαμψη κατέγραψε στην Ε.Ε. και στην ευρωζώνη ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος (ESI) για τον Ιανουάριο, σύμφωνα με ανακοίνωση της Κομισιόν. Ειδικότερα, ο δείκτης ανέκαμψε στην ΕΕ κατά +2,3 μονάδες στις 98 μονάδες, ενώ στην ευρωζώνη ανέκαμψε κατά +2,8 μονάδες στις 99,9 μονάδες. Παράλληλα, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης στην ευρωζώνη ανέκαμψε τον Ιανουάριο, βελτιούμενος κατά 1,4 ποσοστιαίες μονάδες στην ΕΕ και κατά 1,1 ποσοστιαίες μονάδες στην ευρωζώνη. Ο δείκτης έφτασε στο -22,4 σε επίπεδο ΕΕ και στο -20,9 στην ευρωζώνη.

  • ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
  • ΚΕΝΤΡΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ
  • Stoxx 600
  • πληθωρισμός
  • οικονομικό κλίμα

    Σχετικα αρθρα

    Οριακές μεταβολές στη Wall Street- Εκτοξεύθηκαν οι αποδόσεις των ομολόγων

    admin

    Χάνεται το momentum στις Ευρωαγορές- Στο κόκκινο τα κυριότερα χρηματιστήρια

    admin

    Επεκτείνονται τα κέρδη του Nasdaq- Ράλι 12% για την Tesla

    admin

    «Χτίζουν» πάνω στο θετικό μομέντουμ οι ευρωαγορές στο άνοιγμα

    admin

    Τεχνολογικό ράλι στα ασιατικά χρηματιστήρια – Ποιοι δείκτες ξεχώρισαν

    admin

    Wall Street: Συνεχίζεται το ράλι, με οδηγό τις ανακοινώσεις κερδών

    admin

    Υψηλότερα οι Ευρωαγορές- Νέο ρεκόρ για τον βρετανικό FTSE 100

    admin

    Συνεχίζεται η άνοδος στη Wall Street λόγω θετικών ανακοινώσεων αποτελεσμάτων

    admin

    Νέα άνοδος στις ευρωαγορές-Ώθηση από το rebound της Wall Street

    admin

    Μικτή εικόνα στις ασιατικές αγορές- Τεχνολογικό ράλι στο Χονγκ Κονγκ

    admin

    Wall Street: Επιστροφή σε θετικό πρόσημο χάρη στις τεχνολογικές μετοχές

    admin

    NYSE: Εξετάζεται το ενδεχόμενο 24ωρης διαπραγμάτευσης μετοχών

    admin