Image default
BLOOMBERG

H Unilever επιταχύνει την αλλαγή ηγεσίας: Νέος CEO ο Hein Schumacher

Η Unilever όρισε τον επικεφαλής της ολλανδικής γαλακτοκομικής εταιρείας Royal FrieslandCampina, Hein Schumacher, ως τον επόμενο διευθύνοντα σύμβουλό της, προχωρώντας στην αντικατάσταση του νυν CEO, Alan Jope, μετά από τις αποτυχημένες στρατηγικές κινήσεις που απογοήτευσαν τους επενδυτές της, συμπεριλαμβανομένου του ακτιβιστή μετόχου Nelson Peltz.

Η κατασκευάστρια του σαπουνιού Dove και του παγωτού Ben & Jerry’s επιταχύνει την διαδικασία αλλαγής ηγεσίας και ο νέος Διευθύνων Σύμβουλος θα αναλάβει τη θέση του Jope την 1η Ιουλίου αντί στο τέλος του έτους, μετά από έναν μήνα προσαρμογής και παράδοσης.

Ο Schumacher, 51 ετών, έχει εργαστεί στην H.J. Heinz και στην ολλανδική πολυεθνική εταιρεία λιανικής Royal Ahold NV. Παρά το γεγονός ότι δεν εργάζεται στην εταιρεία, ξεκίνησε την καριέρα του στη Unilever πριν από δεκαετίες.

Ο διορισμός του έρχεται μετά από μια δύσκολη περίοδο για τη Unilever και τον Jope. Ο νυν διευθύνων σύμβουλος εξόργισε τους μετόχους με μια αποτυχημένη προσπάθεια εξαγοράς της μονάδας περίθαλψης της GSK Plc. Η Unilever πρέπει επίσης να αντιμετωπίσει τον υψηλότερο πληθωρισμό των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών, γεγονός που έχει δημιουργήσει τεταμένες σχέσεις μεταξύ των παραγωγών και των πελατών των σούπερ μάρκετ.

Επίσης, η μετοχή της Unilever διαπραγματεύεται στα ίδια επίπεδα με αυτά που βρίσκονταν όταν ο Jope ανέλαβε τα ηνία στις αρχές του 2019.

O ρόλος του Nelson Peltz

Ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Nelson Peltz, ο οποίος ηγείται της επενδυτικής Trian Partners, δήλωσε ότι υποστηρίζει σθεναρά τον Schumacher «ως τον νέο μας CEO και ανυπομονεί να συνεργαστεί στενά μαζί του».

Ο Peltz έγινε μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Unilever τον Ιούλιο, αφού γνωστοποιήθηκε στις αρχές του περασμένου έτους ότι είχε αποκτήσει μερίδιο στην εταιρεία, μέσω της Trian.

Ο Jope ανακοίνωσε τα σχέδια του να αποχωρήσει από την εταιρεία τον Σεπτέμβριο και θα αποχωρήσει μετά από 37 χρόνια.

Ο Schumacher εντάχθηκε στο διοικητικό συμβούλιο της Unilever ως ανεξάρτητος διευθυντής τον Ιούνιο, μόλις ένα μήνα αφότου ο Peltz έλαβε θέση.

Με κύκλο εργασιών 11 δισεκατομμυρίων ευρώ (12 δισεκατομμύρια δολάρια), η FrieslandCampina έχει περίπου το ένα πέμπτο του μεγέθους της Unilever και είναι εκτός χρηματιστηρίου. Ο Schumacher αναδιαρθρώνει την εταιρεία, πουλώντας μέρος των γερμανικών επιχειρήσεών της και κλείνοντας εργοστάσια στην Ολλανδία. Το πρώτο εξάμηνο του 2022, τα λειτουργικά κέρδη της εταιρείας υπερδιπλασιάστηκαν, βοηθούμενα από την ανάκαμψη του τμήματος βρεφικής διατροφής.

Οι αναλυτές χαιρέτησαν τον διορισμό ενός εξωτερικού διευθύνοντος συμβούλου, αν και δεν τον γνώριζαν καλά, καθώς η ολλανδική γαλακτοκομική εταιρεία δεν διαπραγματεύεται στο χρηματιστήριο.

«Η Unilever χρειάζεται μια πολιτιστική και οργανωτική αλλαγή», δήλωσε ο αναλυτής του RBC James Edwardes Jones. «Τούτου λεχθέντος, πιστεύουμε ότι θα περάσει αρκετός καιρός μέχρι να δούμε αποτελέσματα στη Unilever. Συνήθως χρειάζονται περίπου 18 μήνες για να φανούν τα αποτελέσματα της νέα διοίκησης».

Δεδομένου του παρελθόντος του Schumacher στην αγορά τροφίμων, ο διορισμός του είναι πιθανό να αναζωπυρώσει τη συζήτηση σχετικά με το εάν η Unilever θα πρέπει να διαχωρίσει τις επιχειρήσεις τροφίμων από τις γραμμές προσωπικής φροντίδας ή τουλάχιστον να πουλήσει το τμήμα παγωτού της.

Διαβάστε ακόμη:

Unilever: Στο ΔΣ της εταιρείας ο ακτιβιστής επενδυτής Nelson Peltz – Άνοδος της μετοχής

Shell: Ο νέος CEO προχωρά σε αναδιαμόρφωση των τμημάτων του ομίλου

Σχετικα αρθρα

Bloomberg: Οι ΗΠΑ εξετάζουν τρόπους για να δώσουν περισσότερο χρόνο στη First Republic

admin

Microsoft: Θετικά νέα από Βρετανία για τη συμφωνία των 69 δισ. δολαρίων για την εξαγορά της Activision Blizzard

admin

Πάνω από τους μισούς Ελβετούς διαφωνούν με τη συμφωνία UBS – Credit Suisse

admin

Εξάρχου στο Bloomberg: Μετά τη συγχώνευση Attica-Παγκρήτιας θα χρειαστεί και νέα αύξηση κεφαλαίου

admin

Toshiba: Αποδέχθηκε την πρόταση εξαγοράς 15,3 δισ. δολαρίων από την JIP

admin

UBS: Η μετοχή της κάλυψε τις απώλειες της προηγούμενης εβδομάδα – Διακυμάνσεις στη σημερινή συνεδρίαση

admin

Σπάνιο Patek Philippe πουλήθηκε στην τιμή ρεκόρ των 5,8 εκατ. δολαρίων

admin

Οι Ρώσοι ήπιαν πέρυσι 1,9 εκατομμύρια μπουκάλια σαμπάνιας στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

admin

UBS: Προσφέρεται να επαναγοράσει ομόλογα ύψους 2,75 δισ. ευρώ που εξέδωσε λίγο πριν την εξαγορά της Credit Suisse

admin

First Republic Bank: Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις – Πιθανή η κρατική στήριξη

admin

Τουρκία: Με 5,5 δισ. δολάρια θέλει να στηρίξει τις κρατικές τράπεζες ο Ερντογάν ενόψει εκλογών

admin

Μαζική φυγή από το τουρκικό χρηματιστήριο δείχνει η τεχνική ανάλυση

admin