Image default
Οικονομία

Από τη νέα χρονιά οι μεγάλες αλλαγές στις ασφαλιστικές εισφορές

Κατ’ αρχάς, αν και ο διαφαινόμενος δημοσιονομικός χώρος θα επέτρεπε παρεμβάσεις και με έντονα αναπτυξιακό πρόσημο, όπως η περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,6%, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το “πακέτο” που θα “κλειδώσει” ως το τέλος Φεβρουαρίου, θα περιλαμβάνει μόνο μέτρα έκτακτου χαρακτήρα. Έτσι, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών- όχι μόνο κατά 0,6%- θα εμπλουτίσει την ατζέντα της επόμενης τετραετίας και θα λειτουργήσει ως αντίβαρο στις μισθολογικές αυξήσεις που ήδη “τρέχουν” αλλά κι ως επενδυτικό κίνητρο.  

Η άλλη ασφαλιστική εκκρεμότητα, που τελικά θα συμπεριληφθεί στο σχεδιασμό της επόμενης κυβερνητικής θητείας, είναι η κατάργηση της εισφοράς των 10 ευρώ, υπέρ ανεργίας των αυταπασχολούμενων. Η αλήθεια είναι ότι οι πληροφορίες επέμεναν ότι η κατάργηση θα ισχύσει από φέτος, έτσι ώστε να περιορίσει τον αντίκτυπο από την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών σύμφωνα με τα όσα προβλέπει ο νόμος Βρούτση. Σε αυτήν την περίπτωση, η αύξηση των 20 ευρώ στην χαμηλότερη κλίμακα, θα “ψαλιδιζόταν” κατά το ήμισυ.  

Η ουσία είναι ότι περίπου 1,3 εκατ ελεύθεροι επαγγελματίες κι αυταπασχολούμενοι έχουν προθεσμία να επιλέξουν ως τις 12 Φεβρουαρίου, την ασφαλιστική κατηγορία στην οποία θέλουν να υπαχθούν, με φόντο την Απόφαση του υπουργείου Εργασίας, η οποία ορίζει σε 9,6% το ποσοστό της αύξησης, αρχής γενομένης από τον Ιανουάριο.  

2023-01-31_08_59_03-window.jpg

Οι διαφορές με τις εισφορές που ίσχυσαν από 1/1/2020 έως 31/12/2022 

2023-01-31_08_59_49-window.jpg

Σημειωτέον ότι η τιμαριθμική αναπροσαρμογή δεν αφορά μόνο στις φετινές εισφορές. Σύμφωνα με το νόμο του 2020, από την 1/1/2023 έως την 31/12/2024 τα ποσά των ασφαλιστικών κατηγοριών προσαυξάνονται κατ’ έτος με διαπιστωτική πράξη του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κατά το ποσοστό μεταβολής του μέσου ετήσιου γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή του προηγούμενου έτους. Αν όλα πάνε όπως τα έχει προβλέψει το υπουργείο Οικονομικών για το φετινό πληθωρισμό, το 2024 οι εισφορές των μη μισθωτών θα πρέπει να αυξηθούν κατά 5%.  

Από την 1/1/2025 και εφεξής τα ποσά των ασφαλιστικών κατηγοριών θα προσαυξάνονται κατ’ έτος κατά τον δείκτη μεταβολής μισθών, που υπολογίζεται από την ΕΛΣΤΑΤ.  

Σχετικα αρθρα

Βουλή: «Πολεοδομία» για τουριστικές επενδύσεις – Διευκολύνεται η παραχώρηση τουριστικών λιμένων

admin

Παράγωγα: Περαιτέρω υποχώρηση στο ενδιαφέρον για τα ΣΜΕ του 25αρη τρέχουσας σειράς

admin

Αύξηση εσόδων από φόρους & εισφορές αλλά και πιέσεις σε ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις φορολογουμένων και ασφαλισμένων

fastpath

Πιθανή η επιστροφή από το 2022 σε πρωτογενές πλεόνασμα σύμφωνα με το Γραφείο Προϋπολογισμού Βουλής – Καμπανάκι για εξωτερικό έλλειμμα

admin

Ολοταχώς για διασύνδεση ταμειακών- POS

admin

Έρχεται νέος γύρος αυξήσεων τιμών στα σούπερ μάρκετ

admin

Παραγγελίες πλοίων: Στους Έλληνες η μερίδα του λέοντος

fastpath

Α. Γεωργιάδης: Η Ελλάδα μπορεί να γίνει κυρίαρχη στον χώρο του real estate

admin

UniCredit για Ελλάδα: Ανάπτυξη 1,4% για το 2023  – «Μάλλον απίθανη» μονοκομματική κυβέρνηση μετά τις εκλογές

admin

ΤΑΙΠΕΔ: D Marinas Hellas – ΤΕΜΕΣ προτιμητέος επενδυτής για τη Mαρίνα Πύλου

admin

ΔΕΗ: «Πράσινο φως» στην επιστροφή πρώην λιγνιτικών εκτάσεων στο Δημόσιο

admin

Έρευνα ΕΒΕΑ: «Αισιόδοξη για το μέλλον μία στις δυο επιχειρήσεις»

fastpath