Image default
BLOOMBERG

Οι καλύτερες μετοχές του 2022 είναι οι μεγάλοι χαμένοι του Ιανουαρίου διεθνώς

Οι τουρκικές μετοχές μετατράπηκαν γρήγορα από τις καλύτερες σε επιδόσεις παγκοσμίως, στις χειρότερες, με τον δείκτη του χρηματιστηρίου της χώρας να πραγματοποιεί το πιο αδύναμο ξεκίνημα έτους από την παγκόσμια οικονομική κρίση.

Ο δείκτης Borsa Istanbul 100 σημείωσε πτώση 9% αυτό τον μήνα στην Κωνσταντινούπολη – με βάση την πορεία του στο μέσον της συνεδρίασης- και βαδίζει στο χειρότερο Ιανουάριο από το 2008 και τη μεγαλύτερη μηναία πτώση από την έναρξη της πανδημίας.

Η πολιτική αβεβαιότητα ήταν ο βασικός μοχλός για την ρευστοποίηση των κερδών μετά την άνοδο κατά σχεδόν 200% που κατέγραψε πέρυσι ο δείκτης, καθώς οι προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές πλησιάζουν.

Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αντιμετωπίζει μια δύσκολη κούρσα που θα μπορούσε να απειλήσει την 20ετή διακυβέρνησή του, τη μεγαλύτερη στην ιστορία της Τουρκίας.

Οι εκλογές, που ήταν αρχικά προγραμματισμένες για τις 18 Ιουνίου, αλλά θα γίνουν γρηγορότερα σύμφωνα με τον Ερντογάν, είναι μια κομβική στιγμή για τις αγορές και τους ξένους επενδυτές εν μέσω ανησυχιών μετά από χρόνια αντισυμβατικών νομισματικών πολιτικών.

Αυτό συμβαίνει καθώς η Τουρκία αντιμετωπίζει τη χειρότερη κρίση κόστους ζωής των τελευταίων δεκαετιών εν μέσω του ανεξέλεγκτου πληθωρισμού, ο οποίος έφθασε στο 85% το 2022 πριν επιβραδυνθεί προς το τέλος του έτους.

Turkish Stocks Have a Choppy Start | BIST 100 Index has had its worst January performance since 2008
Ο χειρότερος Ιανουάριος για τον δείκτη BIST 100 από το 2008

«Η πολιτική αβεβαιότητα ενόψει των φετινών εκλογών, -συμπεριλαμβανομένης της ημερομηνίας της ψηφοφορίας- και η αύξηση των επιτοκίων καταθέσεων οδήγησαν τους επενδυτές στη ρευστοποίηση των κερδών του περασμένου έτους», δήλωσε ο Burak Isyar της ICBC Turkey Investment.

Τα επιτόκια των καταθέσεων έχουν αυξηθεί πρόσφατα, καθώς οι τράπεζες εντείνουν τις προσπάθειες να προσελκύσουν περισσότερες αποταμιεύσεις σε λίρες για να ανταποκριθούν στις ρυθμιστικές απαιτήσεις. Το μέσο σταθμικό επιτόκιο για καταθέσεις σε λίρες διάρκειας έως τριμήνου ήταν 24,6% την εβδομάδα της 20ης Ιανουαρίου, το υψηλότερο από τον Οκτ. 2018, σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία.

Αυτό πιθανότατα βοήθησε στην εκτροπή ορισμένων κεφαλαίων από τις αγορές μετοχών, με τους λογαριασμούς καταθέσεων να εξακολουθούν να είναι ένα από τα πιο ευνοημένα επενδυτικά εργαλεία που προτιμούν οι εγχώριοι επενδυτές.

Ενώ οι τουρκικές μετοχές παραμένουν ένα μέσο αντιστάθμισης έναντι του “καυτού” πληθωρισμού για τους ντόπιους επενδυτές, τα κέρδη του περασμένου έτους φαίνεται να παρέχουν ένα “μαξιλάρι” ασφαλείας για την αποκόμιση κερδών όταν αλλάζει το κλίμα.

«Με υψηλά επίπεδα μοχλευμένων θέσεων, ακόμη και σχετικά μικρότερες  πτώσεις οδηγούν σε αυξημένα margin calls και μεγεθύνουν τις απώλειες, καθιστώντας δύσκολο να πειστούν οι ντόπιοι για μια πιο μακροχρόνια ανάκαμψη. Όλα αυτά τελικά οδηγούν σε ακόμη μεγαλύτερη αστάθεια», είπε ο Isyar.

Διαβάστε ακόμη:

Ερντογάν: Ποντάρει προεκλογικά σε ένα ισχυρότερο νόμισμα και περισσότερη κατανάλωση

UBS: Οι προβλέψεις για μετοχές, επιτόκια, ομόλογα και νομίσματα στις αρχές του 2023

Σχετικα αρθρα

Bloomberg: Οι ΗΠΑ εξετάζουν τρόπους για να δώσουν περισσότερο χρόνο στη First Republic

admin

Microsoft: Θετικά νέα από Βρετανία για τη συμφωνία των 69 δισ. δολαρίων για την εξαγορά της Activision Blizzard

admin

Πάνω από τους μισούς Ελβετούς διαφωνούν με τη συμφωνία UBS – Credit Suisse

admin

Εξάρχου στο Bloomberg: Μετά τη συγχώνευση Attica-Παγκρήτιας θα χρειαστεί και νέα αύξηση κεφαλαίου

admin

Toshiba: Αποδέχθηκε την πρόταση εξαγοράς 15,3 δισ. δολαρίων από την JIP

admin

UBS: Η μετοχή της κάλυψε τις απώλειες της προηγούμενης εβδομάδα – Διακυμάνσεις στη σημερινή συνεδρίαση

admin

Σπάνιο Patek Philippe πουλήθηκε στην τιμή ρεκόρ των 5,8 εκατ. δολαρίων

admin

Οι Ρώσοι ήπιαν πέρυσι 1,9 εκατομμύρια μπουκάλια σαμπάνιας στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

admin

UBS: Προσφέρεται να επαναγοράσει ομόλογα ύψους 2,75 δισ. ευρώ που εξέδωσε λίγο πριν την εξαγορά της Credit Suisse

admin

First Republic Bank: Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις – Πιθανή η κρατική στήριξη

admin

Τουρκία: Με 5,5 δισ. δολάρια θέλει να στηρίξει τις κρατικές τράπεζες ο Ερντογάν ενόψει εκλογών

admin

Μαζική φυγή από το τουρκικό χρηματιστήριο δείχνει η τεχνική ανάλυση

admin