Image default
Αγορές

Ο καλύτερος Ιανουάριος σε βάθος 22 ετών για τον Nasdaq

Ο καλύτερος Ιανουάριος σε βάθος 22 ετών για τον Nasdaq

Με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ολοκληρώθηκε ο Ιανουάριος για τους τρεις βασικούς δείκτες της Wall Street, με τον ευρύτερο S&P 500 να ολοκληρώνει τον καλύτερο πρώτο μήνα από το 2019, ενώ για τον τεχνολογικό Nasdaq ήταν ο καλύτερος Ιανουάριος από το 2001.

Στη συνεδρίαση της Τρίτης (31/1), ο Dow Jones ενισχύθηκε κατά 1,09% στις 34.086,04 μονάδες, ο S&P 500 κέρδισε 1,46% στις 4.076,60 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα κατά 1,67% στις 11.584,55 μονάδες.

Ο S&P 500 και ο Dow Jones ενισχύθηκαν κατά 6,2% και 2,8% αντίστοιχα τον Ιανουάριο, στον τρίτο θετικό μήνα τους κατά τους τελευταίους τέσσερις. Από την πλευρά του, ο Nasdaq σημείωσε άνοδο 10,7% στην καλύτερη μηνιαία απόδοσή του από τον περασμένο Ιούλιο.

Η αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά έχει στραμμένη την προσοχή της αφενός στις αυριανές (1/2) ανακοινώσεις της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve), αφετέρου στα αποτελέσματα των κολοσσών της τεχνολογίας που ακολουθούν τις επόμενες ημέρες. Αναφορικά με τη Fed, το πιο πιθανό σενάριο είναι μία νέα αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδων βάσης, μετά από την αύξηση 50 μονάδων βάσης τον προηγούμενο μήνα. Οι επενδυτές θα εστιάσουν και στις δηλώσεις του προέδρου της Fed, Τζερόμ Πάουελ στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου για νέα στοιχεία όσον αφορά τις προθέσεις της κεντρικής τράπεζας τους επόμενους μήνες.

Στα μάκρο της ημέρας, ο δείκτης για το κόστος εργασίας στις ΗΠΑ, που αποτελεί σημαντική παράμετρο για την πορεία των μισθών και παρακολουθείται στενά από την Fed, έδειξε αύξηση 1% στο τέταρτο τρίμηνο, χαμηλότερα από το 1,1% που προέβλεπαν αναλυτές. Ήταν επίσης χαμηλότερη από την αύξηση 1,2% το τρίτο τρίμηνο. Σε δωδεκάμηνη βάση, ο ECI αυξήθηκε κατά 5,1%, ελαφρώς υψηλότερα από την αύξηση 5% το τρίτο τρίμηνο.

Χαμηλότερα κινήθηκαν οι τιμές των κατοικιών στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο. Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών κατοικιών S&P CoreLogic Case-Shiller υποχώρησε 0,5% τον Νοέμβριο, σε σχέση με τον Οκτώβριο. Ήταν η πέμπτη διαδοχική μηνιαία πτώση. Σε ετήσια βάση ο δείκτης ενισχύθηκε 6,8%.

Νέες μηνιαίες απώλειες για το πετρέλαιο

Σε ανοδικό έδαφος έκλεισαν σήμερα οι τιμές του πετρελαίου, καταγράφοντας ωστόσο απώλειες τον Ιανουάριο για τρίτο διαδοχικό μήνα. Στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος βρίσκεται η συνεδρίαση του OPEC+ για την πορεία της παραγωγής πετρελαίου.

Το συμβόλαιο του αργού παραδόσεως Μαρτίου πρόσθεσε 97 cents ή σχεδόν 1,3% και έκλεισε στα 78,87 δολάρια το βαρέλι στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Με βάση το πιο κοντινό συμβόλαιο, οι τιμές έχασαν 1,7% για τον μήνα. Το Brent Μαρτίου υποχώρησε 41 cents ή 0,5% στα 84,49 δολάρια το βαρέλι στο ICE Futures, διαμορφώνοντας τις συνολικές απώλειες του για τον Ιανουάριο στο -1,7%.

Το φυσικό αέριο του Μαρτίου ενισχύθηκε κατά 0,3% στα 2,684 δολάρια ανά εκατ. βρετανικές θερμικές μονάδες. Το πιο κοντινό συμβόλαιο κατρακύλησε 40% τον Ιανουάριο σημειώνοντας τις μεγαλύτερες μηνιαίες απώλειες από τον Ιανουάριο του 2001.

Ισχυρή η άνοδος του χρυσού τον Ιανουάριο

Με κέρδη σε ημερήσια και μηνιαία βάση έκλεισε η τιμή του χρυσού, με τα βλέμματα να είναι στραμμένα στην αυριανή (1/2) ετυμηγορία της Fed για τα επιτόκια. Το πολύτιμο μέταλλο συμπλήρωσε τρεις διαδοχικούς ανοδικούς μήνες.

Το συμβόλαιο του χρυσού παραδόσεως Απριλίου κέρδισε σήμερα 6,10 δολάρια ή 0,3% και έκλεισε στα 1.945,30 δολάρια ανά ουγγιά στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Σε μηνιαία βάση το πολύτιμο μέταλλο κέρδισε 6,5%.

Το ασήμι Μαρτίου ενισχύθηκε κατά 10 cents ή 0,4% στα 23,836 δολάρια ανά ουγγιά, κλείνοντας τον Ιανουάριο με συνολικές απώλειες σχεδόν 0,9%. Ο χαλκός του ίδιου μήνα πρόσθεσε 2 cents ή 0,6% και έκλεισε στα 4,226 δολάρια η λίβρα, με το κόκκινο μέταλλο να κερδίζει στο μήνα 10,8%.

 • WALL STREET ΗΠΑ
 • FED
 • αύξηση επιτοκίων
 • ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ
 • χρυσός
 • ΚΟΣΤΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
 • τιμές κατοικιών
 • OPEC+

  Σχετικα αρθρα

  Αντιστάθηκε στους τραπεζικούς κλυδωνισμούς η Wall Street- Σημαντικά εβδομαδιαία κέρδη

  admin

  Η Deutsche Bank «κοκκίνισε» τις ευρωαγορές-Βαριές τραπεζικές απώλειες

  admin

  Οι τράπεζες ταλανίζουν εκ νέου τη Wall Street

  admin

  Οι τράπεζες… βυθίζουν τις ευρωαγορές- Πτώση άνω του 2%

  admin

  Πτώση άνω του 1% στο άνοιγμα των ευρωαγορών ελέω τραπεζών

  admin

  Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές- «Βαρίδια» μάκρο και… Γέλεν

  admin

  Η αλλαγή «πλεύσης» της Γέλεν ενίσχυσε τη Wall Street

  admin

  Τέλος στο ανοδικό σερί των ευρωαγορών- Πιέσεις λόγω επιτοκίων

  admin

  Φεύγουν σταδιακά τα «σύννεφα» πάνω από τη Wall Street

  admin

  Αρνητικό κλίμα στο άνοιγμα των ευρωαγορών- Τα επιτόκια στο επίκεντρο

  admin

  Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές μετά την… καθησυχαστική Fed

  admin

  Αμερικανίδα ΥΠΟΙΚ: Δεν εξετάζεται πρόσθετη προστασία των καταθέσεων

  admin