Image default
Αγορές

Απώλειες στις ασιατικές αγορές, με τα μάκρο στο επίκεντρο

Απώλειες στις ασιατικές αγορές, με τα μάκρο στο επίκεντρο

Στα «κόκκινα« ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση της Τρίτης (31/1) οι κυριότεροι δείκτες στα χρηματιστήρια Ασίας και Ωκεανίας, με τους επενδυτές να αφομοιώνουν μια σειρά από οικονομικά στοιχεία και μια πιθανή αύξηση των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ.

Ο επίσημος δείκτης υπευθύνων αγορών της Κίνας (PMI) παρουσίασε επέκταση για πρώτη φορά από τον Οκτώβριο του 2022, σύμφωνα με το Εθνικό Γραφείο Στατιστικής.

Η μεταποιητική δραστηριότητα της Κίνας τον Ιανουάριο ανήλθε στο 50,1, πάνω από το όριο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση.

Η μέτρηση ξεπερνά τις προβλέψεις του Reuters για 49,8 και είναι υψηλότερη από την τιμή του Δεκεμβρίου στο 47.

Ομοίως, ο μη μεταποιητικός PMI της Κίνας, ο οποίος αποτελείται από τον τομέα των υπηρεσιών, της εστίασης και των κατασκευών, αυξήθηκε στο 54,5 από 41,6 τον Δεκέμβριο.

Η Ιαπωνία ανέφερε ποσοστό ανεργίας 2,5% τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με τις προσδοκίες, ενώ η Νότια Κορέα κατέγραψε πτώση 7,3% στη βιομηχανική παραγωγή του Δεκεμβρίου, πιο απότομη από τις προσδοκίες του Reuters για πτώση 5,1%.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναθεώρησε επίσης προς τα πάνω τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ανάπτυξη για το 2023, αλλά προειδοποίησε ότι τα υψηλότερα επιτόκια και η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πιθανότατα θα εξακολουθούσαν να επηρεάζουν τη δραστηριότητα.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας στις ΗΠΑ, οι κύριοι δείκτες υποχώρησαν, καθώς οι επενδυτές προετοιμάζονται για την πιο πολυσύχναστη εβδομάδα της σεζόν κερδών και τη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς την Τρίτη και την Τετάρτη, όπου η Fed αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια κατά ένα τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδας.

Στο επίκεντρο παραμένουν και οι εξελίξεις στην Adani, με την καθαρή περιουσία του ιδρυτή και προέδρου του Ομίλου Gautam Adani να μειώνεται κατά 36 δισεκατομμύρια δολάρια από το ξεκίνημα της χρονιάς μέχρι το κλείσιμο της αγοράς τη Δευτέρα, σύμφωνα με τον Δείκτη Δισεκατομμυριούχων του -.

Ο Adani, ο πλουσιότερος άνθρωπος στην Ασία και κάποτε δεύτερος μόνο μετά τον Elon Musk, έπεσε από τους 10 πλουσιότερους στον κόσμο στην 11η θέση του -’s Billionaire Index.

Η καθαρή περιουσία του κορυφώθηκε στα 150 δισεκατομμύρια δολάρια στις 20 Σεπτεμβρίου 2022, πριν πέσει στα 84,4 δισεκατομμύρια δολάρια στο κλείσιμο της Δευτέρας, σύμφωνα με τον δείκτη.

Η τιμή της μετοχής της Adani Enterprises παραμένει πάνω από 25% χαμηλότερη από την αρχή του μήνα μέχρι σήμερα, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv.

Στο πλαίσιο αυτό, ο ιαπωνικός Nikkei υποχώρησε 0,39%, κλείνοντας στις 27.327,11 μονάδες, ενώ ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ έπεσε 0,98% στις 21.854 μονάδες.

Στην ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite διολίσθησε 0,42% στις 3.255,67 μονάδες, με τον Shenzhen Component να κινείται πτωτικά 0,80% στις 12.001,26 μονάδες.

Ο Taiwan Weighted υποχώρησε 1,48% και έκλεισε στις 15.265,20 μονάδες, ενώ ο Kospi κατέγραψε απώλειες 1% στις 2.425,08 μονάδες.

Ο S&P/ASX 200 στην Αυστραλία έκλεισε στις 7.476,70 μονάδες, χάνοντας 0,07%.

  • ασιατικές αγορές
  • ΑΣΙΑ
  • Ωκεανία
  • Αυστραλία
  • Nikkei
  • Kospi
  • ιαπωνία
  • Κίνα
  • Χονγκ Κονγκ

    Σχετικα αρθρα

    Απώλειες στο άνοιγμα των ευρωαγορών- Τα βλέμματα στη Μέση Ανατολή

    admin

    Πτώση στις ασιατικές αγορές μετά το χτύπημα Ισραήλ στο Ιράν

    admin

    Ενισχύεται ο Dow- 5ήμερο σερί απωλειών για τον S&P

    admin

    Άνοδος στις Ευρωαγορές εν μέσω αυξανόμενης αισιοδοξίας για τα επιτόκια

    admin

    Νέα προσπάθεια ανάκαμψης στη Wall Street- Αμφιταλαντεύεται ο S&P

    admin

    Ευρωαγορές: Ανοδικό ξεκίνημα με το βλέμμα σε Ισραήλ-Ιράν

    admin

    Σε τροχιά ανάκαμψης τα ασιατικά χρηματιστήρια, με τεχνολογική ώθηση

    admin

    Στο «κόκκινο» η Wall Street με «βαρίδι» τον τεχνολογικό κλάδο

    admin

    Rebound στις ευρωαγορές, παρά τα σχόλια Πάουελ για τα επιτόκια

    admin

    Ανάκαμψη στη Wall Street, καθώς η περίοδος ανακοίνωσης αποτελεσμάτων κορυφώνεται

    admin

    Δειλά ανοδική η έναρξη των συναλλαγών στις ευρωαγορές

    admin

    Ασιατικές αγορές: Χλιαρή αντίδραση μετά τις δηλώσεις Πάουελ-Άλμα στην Κίνα

    admin