Image default
Ευρώπη

Η Fed αναμένεται να «κόψει ταχύτητα» στις αυξήσεις των επιτοκίων

Οι αξιωματούχοι της Fed είχαν πει πως θα «κόψουν ρυθμό» όταν τα επιτόκια βρεθούν πάνω από το 5%, αλλά οι traders της Wall Street στοιχηματίζουν ότι θα σταματήσουν ελαφρώς κάτω από αυτό το επίπεδο. Οι αξιωματούχοι της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ φαίνεται πως θα εξετάσουν τη μείωση του ρυθμού αυξήσεων των επιτοκίων μετά τη συνεδρίασή τους τον Μάρτιο, και πάντα εφόσον ο πληθωρισμός δείξει σημάδια κάμψης.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αναμένεται ευρέως να αυξήσουν τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης στο τέλος μιας διήμερης συνεδρίασης αργότερα την Τετάρτη, σε ένα εύρος από 4,5% έως 4,75%, ρίχοντας ρυθμό από την αύξηση 50 μονάδων βάσης του Δεκεμβρίου μετά από τέσσερις συνεχόμενες αυξήσεις των 75 μονάδων βάσης.

Οι κεντρικοί τραπεζίτες των ΗΠΑ δήλωσαν ότι τα στοιχεία για τον πληθωρισμό του Οκτωβρίου, του Νοεμβρίου και του Δεκεμβρίου, τα οποία έδειξαν σταθερή πτώση στις αυξήσεις των τιμών, ήταν ευπρόσδεκτα νέα, αλλά έπρεπε να δουν περισσότερα στοιχεία.

Ο βασικός δείκτης προσωπικών καταναλωτικών δαπανών αυξήθηκε 2,2% το τρίμηνο έως τον Δεκέμβριο σε ετήσια βάση και 3,7% τους τελευταίους έξι μήνες, σημειώνοντας επιβράδυνση από το ρυθμό του 4,4% τους τελευταίους 12 μήνες, σύμφωνα με έκθεση την Παρασκευή. Από την τελευταία απόφαση της Fed, ο πληθωρισμός έχει επιβραδυνθεί σημαντικά και τα στοιχεία για την οικονομία δείχνουν ότι οι καταναλωτές γίνονται πιο προσεκτικοί και αρχίζουν να ξοδεύουν λιγότερα.

Η Wall Street θα επικεντρωθεί σε μια λέξη συγκεκριμένα στα πρακτικά της Fed: «συνεχιζόμενες». Τους τελευταίους μήνες, οι κεντρικοί τραπεζίτες δήλωσαν ότι «οι συνεχιζόμενες αυξήσεις στο εύρος στόχου θα είναι κατάλληλες».

Το ερώτημα είναι εάν αυτός ο όρος θα παραμείνει επίκαιρος, καθώς οι υπεύθυνοι χάραξης της νομισματικής πολιτικής θα μπορούσαν να σταματήσουν να αυξάνουν τα επιτόκια  τους επόμενους μήνες. Ωστόσο, ορισμένοι οικονομολόγοι πιστεύουν ότι οι αξιωματούχοι της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς που ορίζει την πολιτική θα διατηρήσουν ούτως ή άλλως επιθετική πολιτική.

Σχετικα αρθρα

Βρετανία: Μακρινός στόχος η μείωση των επιτοκίων της BoE

admin

Ευρωζώνη: Στάσιμα τα τραπεζικά δάνεια τον Φεβρουάριο

admin

Βρετανία: Και επίσημα σε ύφεση το 2023

admin

Κίνα: Καταργεί τους επιπλέον δασμούς στα κρασιά από Αυστραλία

admin

Τι είναι οι γεωγραφικές ενδείξεις και σε τι χρησιμεύουν;

admin

ΕΕ: Συμβιβαστική συμφωνία των πρέσβεων της ΕΕ για τις εισαγωγές των ουκρανικών προϊόντων

admin

Περισσότερη ανακύκλωση, λιγότερες εξαγωγές αποβλήτων για την ΕΕ

admin

Γαλλία: Δεν αποκλείονται οι επιτάξεις για την επιτάχυνση της παραγωγής όπλων

admin

Το Συμβούλιο της ΕΕ υποστηρίζει τη χαλάρωση των πράσινων κανόνων της ΚΑΠ

admin

Κατώτατος μισθός άνω των 2.000 ευρώ στο Βέλγιο από την Κυριακή

admin

Ισπανία: «Ανοησίες» οι επικρίσεις του Ισραήλ για την αναγνώριση της Παλαιστίνης

admin

Γερμανία: Τα Ινστιτούτα βλέπουν ανάπτυξη μόνο 0,1% το 2024

admin