Image default
Αγορές

Ο καλύτερος Ιανουάριος των τελευταίων 8 ετών για τις ευρωαγορές

Ο καλύτερος Ιανουάριος των τελευταίων 8 ετών για τις ευρωαγορές

Ήπια πτωτικά κινήθηκαν σήμερα (31/1) οι περισσότεροι ευρωπαϊκοί δείκτες, ολοκληρώνοντας έναν κατά τα άλλα εξαιρετικό μήνα, ο οποίος ήταν ο καλύτερος Ιανουάριος εδώ και 8 χρόνια (από το 2015). Η σημερινή υποχώρηση οφείλεται στο γεγονός ότι οι επενδυτές προετοιμάζονται για έναν νέο γύρο αυξήσεων επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες.

Ειδικότερα, στη συνεδρίαση της Τρίτης ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε κατά 0,26% και έκλεισε στις 453,20 μονάδες. Ωστόσο, ο δείκτης κατέγραψε μηνιαία άνοδο 6,7% λόγω των προσδοκιών για καλύτερα από τα αναμενόμενα εταιρικά κέρδη, λαμβάνοντας ώθηση από τα σημάδια οικονομικής ανθεκτικότητας.

Στην Φρανκφούρτη ο DAX και στο Παρίσι ο CAC 40 ενισχύθηκαν αμφότεροι οριακά κατά 0,01% και έκλεισαν στις 15.128,27 μονάδες και στις 7.082,42 μονάδες, αντίστοιχα. Στο Μιλάνο ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης κατέγραψε άνοδο 1% στις 26.599,74 μονάδες, ενώ στην Βρετανία ο FTSE 100 και στην Ισπανία ο IBEX 35 υποχώρησαν κατά 0,17% στις 7.771,70 μονάδες και στις 9.034 μονάδες, αντίστοιχα.

Οι επόμενες μέρες θα αποτελέσουν μια σημαντική δοκιμασία για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) να αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης, ενώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE) πιθανότατα θα αυξήσουν τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης.

Σε επίπεδο οικονομικών αποτελεσμάτων, τα κέρδη των εταιρειών που απαρτίζουν τον Stoxx 600 αναμένεται να αυξηθούν κατά περίπου 7,3% το τέταρτο τρίμηνο, σχεδόν το ήμισυ της πρόβλεψης  για ενίσχυση που έλαβε χώρα στις αρχές Ιανουαρίου, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv.

Στα μάκρο της ημέρας, κατά 0,1% αυξήθηκε σε τριμηνιαία βάση το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) στην ευρωζώνη στο τέταρτο τρίμηνο, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών για μικρή συρρίκνωση. Το ΑΕΠ στην Ευρωπαϊκή Ένωση παρέμεινε αμετάβλητο. Συνολικά για το 2022, το ΑΕΠ της ευρωζώνης αυξήθηκε κατά 3,5% στη ζώνη του ευρώ και κατά 3,6% στην ΕΕ.

Αμετάβλητο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα παρέμεινε τον Ιανουάριο το εποχικά προσαρμοσμένο ποσοστό ανεργίας στη Γερμανία. Σύμφωνα με έκθεση που δημοσίευσε η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Απασχόλησης της χώρας, το ποσοστό διατηρήθηκε στο 5,5%.

  • ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
  • Stoxx 600
  • ΚΕΝΤΡΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ
  • ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΕΠΙΤΟΚΙΩΝ
  • ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

    Σχετικα αρθρα

    Σε υψηλό-ρεκόρ οι αυστραλιανές μετοχές- «Ζορίζεται» το γεν

    admin

    Wall Street: Νέο ρεκόρ ο S&P 500-Άλμα ο Dow Jones

    admin

    Ευρωαγορές: Νέο ρεκόρ για τον Stoxx 600-Ράλι 15% η H&M

    admin

    Wall Street: Επιστροφή στα κέρδη μετά την τριήμερη πτώση

    admin

    Goldman Sachs: Αναμένει «περιορισμένη άνοδο» για τις αμερικανικές μετοχές

    admin

    Επιφυλακτικότητα στο άνοιγμα των ευρωαγορών- Υποχωρεί η δυναμική της αγοράς

    admin

    Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές- «Ζυγίζοντας» τα μάκρο

    admin

    Επεκτάθηκαν οι απώλειες στη Wall Street- Τρίτη μέρα διόρθωσης

    admin

    Σε νέο ιστορικό υψηλό ο Stoxx 600 και ο DAX

    admin

    Προσπάθεια ανάκαμψης στη Wall Street μετά τις απώλειες

    admin

    Μικτό άνοιγμα στις Ευρωαγορές με το «βλέμμα» στην οικονομία

    admin

    Ανοδικά οι ασιατικές αγορές- Σε υψηλό δύο ετών ο Kospi

    admin