Image default
Οικονομία

Ελληνική μεταποίηση: Συγκράτηση του κόστους και «φρένο» στη μείωση των νέων παραγγελιών

Οριακή επιδείνωση εμφάνισε ο ελληνικός μεταποιητικός τομέας τον Ιανουάριο, με τη μείωση των νέων παραγγελιών να «φρενάρει» και το κόστος να συγκρατείται.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της έρευνας PMI από την S&P Global, ο εποχικά προσαρμοσμένος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών της S&P Global για τον τομέα μεταποίησης στην Ελλάδα (Purchasing Managers’ Index® – PMI®) έκλεισε στις 49.2 μονάδες τον Ιανουάριο, υψηλότερα από τις 47.2 μονάδες του Δεκεμβρίου. Ωστόσο, παραμένει κάτω από το όριο των 50 μονάδων, ένδειξη που υποδεικνύει γενική μείωση.

«Η συνολική κάμψη ήταν αποτέλεσμα της περαιτέρω συρρίκνωσης των νέων παραγγελιών, μολονότι ήταν αισθητά ηπιότερη από ό,τι παρατηρήθηκε τον Δεκέμβριο, καθώς τα επίπεδα παραγωγής παρέμειναν σε γενικές γραμμές αμετάβλητα», σημειώνεται.

Αμετάβλητα τα επίπεδα παραγωγής

Τα επίπεδα παραγωγής στα εργοστάσια των Ελλήνων κατασκευαστών παρέμειναν σε γενικές γραμμές αμετάβλητα κατά τη διάρκεια του πρώτου μήνα του 2023. Η πορεία προς τη σταθεροποίηση της παραγωγής καταγράφηκε μετά από μία περίοδο επτά μηνών συνεχούς μείωσης. Ορισμένες εταιρείες ανέφεραν ότι οι ασθενείς συνθήκες ζήτησης και οι μειωμένες δαπάνες από την πλευρά των πελατών εξακολούθησαν να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην παραγωγή. Ωστόσο, άλλες εταιρείες ανέφεραν ορισμένες θετικές εξελίξεις ως προς τη ζήτηση των πελατών.

Η μείωση των νέων παραγγελιών εξασθενεί με οριακό ρυθμό

Παρ’ όλα αυτά, οι εισροές νέων παραγγελιών μειώθηκαν περαιτέρω τον Ιανουάριο. Οι νέες πωλήσεις μειώθηκαν για όγδοο συνεχή μήνα, λόγω των πιέσεων που ασκήθηκαν στην αγοραστική δύναμη των πελατών μετά τις αυξήσεις των τιμών. Ωστόσο, ο ρυθμός συρρίκνωσης υποχώρησε αισθητά, και ήταν σε γενικές γραμμές οριακός. Αντίστοιχα, η μείωση των νέων παραγγελιών εξαγωγών επιβραδύνθηκε επίσης σημαντικά.

Η βραδύτερη αύξηση της επιβάρυνσης κόστους από τον Οκτώβριο του 2020

Σε ό,τι αφορά τις τιμές, η επιβάρυνση κόστους που αντιμετώπισαν οι Έλληνες παραγωγοί αγαθών αυξήθηκε με ασθενέστερο ρυθμό τον Ιανουάριο. Ο ρυθμός αύξησης του κόστους ήταν ο βραδύτερος που έχει καταγραφεί από τον Οκτώβριο του 2020. Παρότι οι εταιρείες εξακολούθησαν να επισημαίνουν τις αυξήσεις των τιμών πρώτων υλών και ενέργειας, ορισμένες ανέφεραν ότι η υποτονική ζήτηση για εισροές είχε αρνητικό αντίκτυπο στις αυξήσεις των τιμών των προμηθευτών.

Ωστόσο, ο ρυθμός αύξησης των χρεώσεων ήταν αντίστοιχος με εκείνον που παρατηρήθηκε τον Δεκέμβριο και ήταν σε γενικές γραμμές έντονος. Οι υψηλότερες τιμές πώλησης αποδόθηκαν στη μετακύλιση του υψηλότερου κόστους στους πελάτες. Παρότι ταχύτερος από την τάση που έχει επικρατήσει στην ιστορία της έρευνας, ο ρυθμός αύξησης ήταν ο δεύτερος βραδύτερος που έχει καταγραφεί από τον Φεβρουάριο του 2021.

Νέα μείωση των επιπέδων απασχόλησης- Για πέμπτη φορά σε διάστημα έξι μηνών

Εξαιτίας των μειωμένων εισροών νέων παραγγελιών, οι Έλληνες κατασκευαστές κατέγραψαν την ταχύτερη μείωση του όγκου ανεκτέλεστων εργασιών που έχει καταγραφεί από τον Νοέμβριο του 2020. Ανταποκρινόμενες στις μειωμένες απαιτήσεις παραγωγής, οι εταιρείες μείωσαν τα επίπεδα απασχόλησης. Ωστόσο, ο ρυθμός μείωσης των θέσεων εργασίας ήταν μόλις οριακός.

Αμετάβλητοι οι όγκοι ανεκτέλεστων εργασιών

Δίνοντας τέλος στην οκτάμηνη περίοδο συνεχούς συρρίκνωσης, οι εταιρείες του ελληνικού μεταποιητικού τομέα κατέγραψαν, σε γενικές γραμμές, αμετάβλητους όγκους αγορών εισροών τον Ιανουάριο. Ορισμένες εταιρείες αναφέρθηκαν στις προσπάθειες αναπλήρωσης των αποθεμάτων προμηθειών, τα οποία υποχώρησαν με τον ταχύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί από τον περασμένο Ιούλιο. Εν τω μεταξύ, τα αποθέματα ετοίμων προϊόντων υποχώρησαν με σταθερό ρυθμό.

Αισιόδοξες οι προσδοκίες 

Τέλος, οι προσδοκίες σχετικά με την παραγωγή των Ελλήνων παραγωγών αγαθών παρέμειναν αισιόδοξες στο ξεκίνημα του έτους. Σύμφωνα με αναφορές, η επιχειρηματική εμπιστοσύνη προήλθε από τις ελπίδες για ισχυρότερη ζήτηση από την πλευρά των πελατών.

«Οι Έλληνες κατασκευαστές ξεκίνησαν το 2023 με χαμηλούς τόνους»

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της τελευταίας έρευνας, η Siân Jones, οικονομολόγος στην S&P Global Market Intelligence, είπε: «Οι Έλληνες κατασκευαστές ξεκίνησαν το 2023 με χαμηλούς τόνους. Παρότι η παραγωγή παρέμεινε σε γενικές γραμμές αμετάβλητη, διατηρήθηκε η συρρίκνωση των νέων παραγγελιών και της ζήτησης από την πλευρά των πελατών του εξωτερικού. Είναι, ωστόσο, ενθαρρυντικό το γεγονός ότι ο ρυθμός μείωσης των νέων πωλήσεων εξασθένησε σημαντικά και ήταν σε γενικές γραμμές οριακός.

Οι θετικότερες ενδείξεις σχετικά με τις εξελίξεις στα επίπεδα ζήτησης δεν αντικατοπτρίστηκαν στις προσλήψεις προσωπικού, καθώς ορισμένες εταιρείες υπέδειξαν νέα πτώση των επιπέδων απασχόλησης. Οι μειώσεις του αριθμού των εργαζομένων ήταν σε μεγάλο βαθμό αποτέλεσμα των υποτονικών απαιτήσεων παραγωγής, καθώς ο όγκος ανεκτέλεστων εργασιών μειώθηκε και πάλι απότομα.

Ταυτόχρονα, οι πιέσεις επί τους κόστους υποχώρησαν περαιτέρω, καθώς η εξασθενημένη ζήτηση για εισροές περιόρισε τα περιθώρια των προμηθευτών για αυξήσεις τιμών. Παρά τη συγκράτηση του κόστους που αντιμετώπισαν οι εταιρείες, οι τιμές πώλησης αυξήθηκαν και πάλι με σφοδρό ρυθμό. Παρότι ο δεύτερος βραδύτερος που έχει καταγραφεί από τον Φεβρουάριο του 2021, ο ρυθμός αύξησης των χρεώσεων κυμάνθηκε αισθητά πάνω από τη γενική τάση που έχει επικρατήσει στην ιστορία της έρευνας. Η S&P Global Market Intelligence αναμένει επί του παρόντος ότι ο πληθωρισμός των τιμών καταναλωτή (ΔΤΚ) θα εξασθενήσει στο 4.0% το 2023.»

Σχετικα αρθρα

«Ναι» από ΕΕ στην παροχή επιπλέον 5 δισ. ευρώ για τη στρατιωτική στήριξη της Ουκρανίας

admin

Οι προκλήσεις και οι αβεβαιότητες στο «μέτωπο» των επενδύσεων

admin

Στην παγκόσμια κούρσα των τσιπ εισέρχεται με αξιώσεις η Ινδία: Σκοπός της το Top – 5

admin

Ευρωζώνη: Ρεκόρ για το εμπορικό πλεόνασμα τον Ιανουάριο – Στα 11,4 δισ. ευρώ

admin

Ανανεώνονται οι Αστικές Συγκοινωνίες στην Αττική – Τα ηλεκτρικά οχήματα, οι φορτιστές και τα επόμενα βήματα

admin

BIS: Έρχονται σημαντικές εξελίξεις στα επιτόκια φέτος

admin

Πληθωρισμός: Στο 2,8% στην ΕΕ και στο 3,1% στην Ελλάδα τον Φεβρουάριο – Τα τελικά στοιχεία της Eurostat

admin

Νέο άλμα για τις τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη

admin

Eurostat: Στο 3,1% ο πληθωρισμός τον Φεβρουάριο στην Ελλάδα

admin

Προϊόντα made in Greece προτιμούν οι καταναλωτές

admin

Αισιόδοξα μηνύματα για τον τουρισμό, αυξημένες 10% οι προκρατήσεις

admin

Τα ελληνικά προϊόντα προτιμούν οι καταναλωτές

admin