Image default
Ευρώπη

Επίθεση Λευκού Οίκου στην Exxon Mobil: Εξωφρενικά τα κέρδη της

Είναι εξαιρετικά σπάνιο οι κυβερνήσεις της Δύσης και δη ο Λευκός Οίκος να σχολιάζουν με δηκτικό τρόπο τα κέρδη των επιχειρήσεων. Ωστόσο στην εποχή της ενεργειακής κρίσης τα υπερκέρδη των κολοσσών του κλάδου προκαλούν οξείες αντιδράσεις. Έτσι και η αμερικανική κυβέρνηση δεν δίστασε να εξαπολύσει τα βέλη της κατά του πετρελαϊκού γίγαντα, Exxon Mobil.

Σε ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος χαρακτηρίζει «εξωφρενικά» τα κέρδη – ρεκόρ ύψους 55,7 δισ. δολαρίων που εμφάνισε για το 2022 η Exxon Mobil, τα οποία ήταν και υπερδιπλάσια σε σχέση με το 2021. «Είναι εξωφρενικό η Exxon να καταγράφει νέο ρεκόρ σε κέρδη για δυτική πετρελαϊκή βιομηχανία την ώρα που οι Αμερικανοί πολίτες αναγκάζονταν να πληρώσουν τόσο υψηλές τιμές στην αντλία» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Αμπντουλάχ Χασάν, ερωτηθείς σχετικά στη συνέχεια από δημοσιογράφους για το θέμα, σχολίασε πως «τα τελευταία οικονομικά αποτελέσματα καθιστούν ξεκάθαρο ότι οι πετρελαϊκές έχουν ό,τι χρειάζονται, συμπεριλαμβανομένων κερδών – ρεκόρ και χιλιάδων αναξιοποίητων, αλλά εγκεκριμένων αδειών για αύξηση της παραγωγής τους. Αντ’αυτού επιλέγουν να ρίχνουν αυτά τα κέρδη στις τσέπες στελεχών και μετόχων».

Exxon: Μηνύει την ΕΕ για την φορολόγηση υπερκερδών – «Θα δούμε αν θα κάνουμε επενδύσεις»

Σε συνέντευξή του στο CNBC ο επικεφαλής της Exxon Mobil, Ντάρεν Γουντς, τόνισε πως καλό θα είναι ο Λευκός Οίκος να «κοιτάξει τα πραγματικά δεδομένα», υποστηρίζοντας πως η εταιρεία συνέχισε να δαπανά χρήματα για project πετρελαίου και φυσικού αερίου, παρά την πίεση από επενδυτές και άλλους να στραφεί στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. «Βεβαίως τα αποτελέσματά μας ξεκάθαρα επωφελήθηκαν από τις ευνοϊκές συνθήκες στην αγορά, αλλά για να αξιοποιήσουμε πλήρως τα πλεονεκτήματα σε μία αγορά με έλλειψη προσφοράς, η δουλειά μας άρχισε χρόνια πριν» ανέφερε ο Γουντς, κάνοντας λόγο για «δικαίωση της στρατηγικής της εταιρείας».

Σχετικα αρθρα

Μπάιντεν: Η τραπεζική κρίση δεν έχει τελειώσει ακόμη

admin

Ρωσία: Φόρος…υπέρ πίστεως και πατρίδας στις επιχειρήσεις που θέλουν να φύγουν

admin

Δίωξη στον Sam Bankman Fried για δωροδοκία Κινέζων αξιωματούχων

admin

Binance: «Απροσδόκητη και απογοητευτική η μήνυση από την CFTC»

admin

To 46% των Γερμανών ανησυχεί για τις καταθέσεις του

admin

Goldman Sachs: Η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να επηρεάσει 300 εκατ. θέσεις εργασίας

admin

ΕΕ: Συμφωνία για επέκταση του εθελοντικού στόχου μείωσης της ζήτησης αερίου κατά 15%

admin

FTX: Πάνω από 40 εκατ. δολάρια έδωσε ο Bankman-Fried για να δωροδοκήσει Κινέζο αξιωματούχο

admin

Ταξίδι στην Ταϊβάν για υποστήριξη της δημοκρατίας, ενίσχυση της συνεργασίας: Πρόεδρος της Τσεχικής Βουλής

admin

Ο Μακρόν επιδιώκει την επανασύνδεση με τα συνδικάτα, ενώ επιτίθεται στην Αριστερά

admin

Ουγγαρία: Ναι στη Φινλανδία, «στο περίμενε» η Σουηδία για την ένταξη στο ΝΑΤΟ

admin

Συμφωνία για συντονισμένη αεράμυνα στα σκανδιναβικά κράτη

admin