Image default
Οικονομία

Ασφαλιστική αγορά: Άνοδος της παραγωγής στο 11μηνο – Πτώση στα έσοδα από επενδύσεις

Μολονότι αυξάνεται η παραγωγή το πραγματικό κέρδος βαίνει μειούμενο λόγω της αναρρίχησης των μεγεθών του πληθωρισμό. 

Αμφίσημα μηνύματα εξέπεμψε η ασφαλιστική αγορά της Ελλάδος στο 11μηνο του 2022. Και τούτο διότι μολονότι αυξάνεται η παραγωγή το πραγματικό κέρδος βαίνει μειούμενο λόγω της αναρρίχησης των μεγεθών του πληθωρισμό.

Στο πλαίσιο αυτό στα 4,01 δισ. ευρώ διαμορφώθηκε η συνολική παραγωγή ασφαλίστρων για την περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2022, εμφανίζοντας ποσοστιαία άνοδο 3,4%, σε ετήσια βάση, σύμφωνα με έρευνα της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΑΕΕ), μεταξύ των επιχειρήσεων-μελών της.

Για την ίδια περίοδο οι ασφαλίσεις ζωής ενισχύθηκαν οριακά κατά 0,9% φθάνοντας τα 1,84 δισ. ευρώ.

Αναλυτικότερα τα έσοδα από τον κλάδο ασφαλειών ζωής το εντεκάμηνο, σημείωσαν αύξηση 3,7% φθάνοντας τα 1,11 δισ. ευρώ, ενώ τα έσοδα από τις ασφαλίσεις συνδεδεμένες με επενδύσεις διολίσθησαν στα 524,5 εκατ. ευρώ καταγράφοντας πτώση 8,6%, σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγουμένου έτους.

Αντιθέτως τα έσοδα από τη διαχείριση συλλογικών συνταξιοδοτικών κεφαλαίων ενισχύθηκαν κατά 14,8%, έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2021, φθάνοντας τα 207 εκατ. ευρώ.

  • ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ανθεκτική η ασφαλιστική αγορά

Όπως προκύπτει από την έρευνα η παραγωγή ασφαλίσεων κατά ζημιών παρουσίασε άνοδο 5,6%, σε ετήσια βάση, φθάνοντας τα 2,164 δισ. ευρώ.

Ειδικότερα τα έσοδα από τις ασφαλίσεις για αστική ευθύνη οχημάτων παρουσίασαν μικρή αύξηση 0,4% στα 663 εκατ. ευρώ, ενώ τα έσοδα από τις ασφαλίσεις για πυρκαγιά ενισχύθηκαν κατά 2,4% για να διαμορφωθούν στα 306 εκατ. ευρώ.Τα έσοδα από τα ατυχήματα κινήθηκαν ανοδικά κατά 1,1% φθάνοντας τα 46 εκατ. ευρώ, ενώ η παραγωγή ασφαλίστρων στον κλάδο των ασθενειών κατέγραψε σημαντική άνοδο 9,9%, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2021, για να διαμορφωθεί στα 336 εκατ. ευρώ.

Ισχυρή άνοδο παρουσίασαν τα έσοδα από τις εγγυήσεις, τα οποία για το εντεκάμηνο εκτινάχθηκαν κατά 218,3% στα 15,94 εκατ. ευρώ, αλλά και οι ασφαλίσεις μεταφερόμενων εμπορευμάτων που την ίδια περίοδο σημείωσαν αύξηση 19,9% στα 25 εκατ. ευρώ.

Τέλος για την περίοδο ο κλάδος Βοήθειας, κατέγραψε άνοδο της τάξης του 6,5%, σε ετήσια βάση, φθάνοντας τα 123 εκατ. ευρώ.

Σημαντικά ενισχύθηκε η παραγωγή ασφαλίστρων και για τον μήνα Νοέμβριο του 2022, καθώς εμφάνισε άνοδο 13,1%, σε ετήσια βάση, φθάνοντας τα 388 δις. ευρώ.

Η συνολική παραγωγή των ασφαλίσεων ζωής ανήλθε σε 186 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας άνοδο 16,2%.

  • ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Έρχονται οι DMMOs

Ειδικότερα, τα έσοδα από τις ασφαλίσεις ζωής αυξήθηκαν κατά 58% φθάνοντας τα 136 εκατ. ευρώ, τα έσοδα από τις ασφαλίσεις ζωής που συνδέονται με τις επενδύσεις διαμορφώθηκαν στα 36 εκατ. ευρώ, εμφανίζοντας πτώση 41,2%. Την ίδια στιγμή ενισχυμένα κατά 12,3% ήταν για τον Νοέμβριο τα έσοδα από τη διαχείριση συλλογικών συνταξιοδοτικών κεφαλαίων.

Για την ίδια περίοδο η συνολική παραγωγή ασφαλίσεων κατά ζημιών ανήλθε στα 204 εκατ. ευρώ περίπου σημειώνοντας άνοδο 10,5%, συγκριτικά με τον αντίστοιχο μήνα του 2021.

Σημειώνεται ότι στην έρευνα της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, συμμετείχαν 52 ασφαλιστικές επιχειρήσεις οι οποίες συγκέντρωσαν το 94,5% της παραγωγής ασφαλίστρων στις ασφαλίσεις κατά Ζημιών και το 99,9% των ασφαλίσεων Ζωής, σύμφωνα με τα οριστικά στοιχεία του προηγουμένου έτους. Από τις ανωτέρω επιχειρήσεις, οι 45 δραστηριοποιήθηκαν στις ασφαλίσεις κατά Ζημιών και 17 στις ασφαλίσεις Ζωής.

Σχετικα αρθρα

ΥΠΕΝ: Σημαντικές δεσμεύσεις 11,35 δισ. δολαρίων για τους Ωκεανούς

admin

Θεοχάρης: Η oικονομία δεν πάει καλά μόνο στα χαρτιά αλλά και στην πραγματικότητα

admin

Κ. Σκρέκας: Συνεχίζεται η προσπάθεια για την καταπολέμηση του πληθωρισμού

admin

ΗΠΑ: Αμετάβλητες οι νέες αιτήσεις για τα επιδόματα ανεργίας

admin

Σε ισχύ από 22/4 το «Καλάθι των Νονών», από τις 24/4 το «Καλάθι του Πάσχα» – Ποια προϊόντα θα περιλαμβάνουν

admin

Ακρίβεια: Όλα τα προϊόντα που μπήκαν στο «Καλάθι των Νονών» και στο «Καλάθι του Πάσχα»

admin

Κ. Χατζηδάκης: Ολοκληρώνεται η διασύνδεση των POS με τις ταμειακές – Δεν θα δοθεί παράταση

admin

ΑΑΔΕ: Και στα αγγλικά οι ψηφιακές εφαρμογές για απόκτηση ΑΦΜ και κλειδάριθμου

admin

Δώρο Πάσχα: Έως τη Μ. Τετάρτη η καταβολή του – Τι πρέπει να γνωρίζουν οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα

admin

Reuters: Η ελληνική οικονομία εκτινάσσεται έπειτα από μία επώδυνη δεκαετία

admin

Morgan Stanley: Η BoE θα μειώσει τα επιτόκιά της τον Μάιο

admin

Ν. Παπαθανάσης: Τον Μάιο το αίτημα στην Ε.Ε. για τις επιδοτήσεις του Ταμείου Ανάκαμψης

admin