Image default
Οικονομία

Καύσιμα: Μικρή πτώση στις τιμές – Παραμένει ο φόβος της επιβράδυνσης της οικονομίας

Στην ελληνική αγορά, η μέση πανελλαδική τιμή της απλής αμόλυβδης έφθασε να φλερτάρει με τα 2 ευρώ. Αποκλιμάκωση αναμένει η αγορά. Δεν τίθεται θέμα για νέο Fuel Pass λέει η κυβέρνηση.

Οι τιμές των καυσίμων στην ελληνική αγορά κινήθηκαν σταθερά ανοδικά τις προηγούμενες ημέρες με μόνη εξαίρεση, το πετρέλαιο θέρμανσης. Ωστόσο, η μικρή πτώση που κατέγραψε η διεθνής τιμή του Brent, τις δύο προηγούμενες ημέρες αλλά και η υποχώρηση του δολαρίου προλειαίνουν το έδαφος για λίγο χαμηλότερες τιμές, οι οποίες θα μπορούσαν να είναι και διαρκείας εάν, όπως έχει προβλέψει η Παγκόσμια Τράπεζα, ο κόσμος βυθιστεί σε μια παγκόσμια οικονομική ύφεση, καθώς μεγάλες κεντρικές τράπεζες αυξάνουν τα επιτόκια για να καταπολεμήσουν τον υψηλό πληθωρισμό.

Στον αντίποδα των προβλέψεων για χαμηλότερες τιμές, οι επικείμενες κυρώσεις στα ρωσικά προϊόντα διύλισης (βενζίνες, diesel) προκαλούν ήδη αναστάτωση στην αγορά καθώς η Ρωσία είναι ο κύριος προμηθευτής ντίζελ στις ευρωπαϊκές χώρες. Εάν οι προμήθειες όντως περιοριστούν και δεν βρεθούν άμεσα επαρκείς εναλλακτικές, τότε οι τιμές θα μπορούσαν να καταγράψουν άνοδο.

Από την άλλη, τα ευρωπαϊκά κράτη τα οποία εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές πετρελαίου αναμένεται να αναλάβει δράση για τη μείωση του πληθωρισμού σε μια προσπάθεια να κινηθεί παράλληλα με το φιλόδοξο νομοσχέδιο που υπέγραψε ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν και το οποίο προβλέπει μεταξύ άλλων επενδύσεις 369 δις. δολαρίων για το κλίμα και την ενέργεια. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι οι ευρωπαϊκές χώρες, όσο φιλόδοξα μέτρα και εάν υιοθετήσουν προς αυτή την κατεύθυνση, θα δουν τις τιμές στην αντλία να μειώνονται άμεσα.

Τι συμβαίνει στην ελληνική αγορά

Στην ελληνική αγορά, η μέση πανελλαδική τιμή της απλής αμόλυβδης έφθασε να φλερτάρει με τα 2 ευρώ το λίτρο και να διαμορφώνεται στα 1,919 ευρώ σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης. Μικρή άνοδο έχει καταγράψει και το diesel κίνησης το οποίο πωλείται στα 1,819 ευρώ το λίτρο (έχοντας καταγράψει πτώση 3 λεπτών σε σχέση με την αρχή της εβδομάδας) ενώ το πετρέλαιο θέρμανσης είναι στα 1,293 ευρώ το λίτρο, λίγο χαμηλότερα από την τιμή εκκίνησης τον Οκτώβριο και ελαφρώς υψηλότερα από πέρυσι.

Πάντως, παρά την άνοδο, αυτή τη στιγμή, η κυβέρνηση δεν φαίνεται να εξετάζει κάποιο νέο πακέτο επιδοτήσεων τύπου fuel pass και ο λόγος είναι ότι αναμένεται αποκλμάκωση. Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, σημείωσε ότι «αυτή την στιγμή δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα. Οι τιμές στα καύσιμα αυτή την στιγμή παραμένουν πολύ χαμηλότερες» επισημαίνοντας ότι η τιμή στο πετρέλαιο θέρμανσης είναι χαμηλότερη τώρα από όταν ξεκίνησε η διάθεσή του.

«Αυτή την στιγμή η γενική εικόνα των διεθνών αγορών δεν είναι εικόνα πανικού», επεσήμανε και σημείωσε ότι σε αυτό βοήθησε ο σχετικά ήπιος χειμώνας στην Ευρώπη ενώ εκτίμησε ότι οι τιμές το επόμενο διάστημα θα υποχωρήσουν.

Πώς κινείται η διεθνής τιμή του πετρελαίου

Οι τιμές του πετρελαίου φλέρταραν με χαμηλό τριών εβδομάδων την Τρίτη, με τα στοιχεία αύξησης των μισθών στις ΗΠΑ και την υποχώρηση του δολαρίου να ενισχύουν το κλίμα κινδύνου που έχει ήδη επικρατήσει στην αγορά με αφορμή τις αποφάσεις του ΟΠΕΚ+ και της Fed. Ωστόσο, το πρωί της Τετάρτης ενισχύθηκαν ελαφρώς και κινήθηκαν λίγο πάνω από τα 85 δολάρια καθώς τα σημάδια επιβράδυνσης του πληθωρισμού στις Ηνωμένες Πολιτείες αμβλύνουν τους φόβους ότι ο μεγαλύτερος χρήστης πετρελαίου στον κόσμο μπορεί να αντιμετωπίσει ύφεση λόγω περαιτέρω αυξήσεων των επιτοκίων ενώ το ασθενέστερο δολάριο υποστήριξε εν μέρει το αγοραστικό ενδιαφέρον.

Τα υψηλότερα επιτόκια θα μπορούσαν να επιβραδύνουν την παγκόσμια οικονομία και να περιορίσουν τη ζήτηση για καύσιμα, δημιουργώντας αβεβαιότητα στις τιμές του πετρελαίου.

Σε επίπεδο αγοράς, η προοπτική της ζήτησης πετρελαίου φαίνεται υποστηρικτική καθώς η κινεζική οικονομική δραστηριότητα ανακάμπτει ενώ η προσφορά παραμένει αβέβαιη λόγω των επικείμενων κυρώσεων στα ρωσικά διυλισμένα προϊόντα.

Στο πλαίσιο αυτό οι διεθνείς αναλυτές αναμένουν ότι το αργό πετρέλαιο Brent θα ξεπεράσει κατά μέσο όρο τα 90 δολάρια το βαρέλι φέτος, αντιπροσωπεύοντας την πρώτη ανοδική αναθεώρηση από άλλη δημοσκόπηση τον Οκτώβριο, με τα κέρδη πιθανότατα να οφείλονται στη ζήτηση από την Κίνα, η οποία είναι ο κορυφαίος καταναλωτής πετρελαίου.

Σχετικα αρθρα

Δέσμευση CO2: Πώς η Νορβηγία δείχνει τον δρόμο στην Ελλάδα – Το παράδειγμα του πρότζεκτ «Northern Lights»

admin

Δημογραφικό: Παγκόσμια συνταξιοδοτική κρίση από την γήρανση του πληθυσμού

admin

Ανακοινώσεις για το νέο κατώτατο μισθό: Πόση η αύξηση στα καθαρά – Το σενάριο «έκπληξη»

admin

Υποθαλάσσια ζεύξη Σαλαμίνας – Περάματος: Άγνωστο το μέλλον για την παραχώρηση των 500 εκατ. ευρώ 

admin

Ξεκλειδώνουν έως 3 δισ. ευρώ για το «πρασίνισμα» των νησιών – Κλείδωσε η συμφωνία με τις Βρυξέλλες

admin

Παγίδα τεκμηρίων στις χωριστές φορολογικές δηλώσεις συζύγων

admin

Το «φρένο του χρέους» καταδικάζει τη γερμανική οικονομία

admin

Εκπνέει η προθεσμία για τη διασύνδεση ταμειακών-POS

admin

ΕΚΠΟΙΖΩ: Περισσότερο φυσικά και λιγότερο επεξεργασμένα τρόφιμα προτιμούν οι καταναλωτές

admin

Ολλανδία: Η κυβέρνηση θα επενδύσει 2,5 δισ. ευρώ σε έργα στο Αϊντχόβεν

admin

ΥΠΟΙΚ: 136.000 e–mails σε επαγγελματίες και επιχειρήσεις για τη διασύνδεση ταμειακών-POS

admin

Λεωνίδας Δημητριάδης – Ευγενίδης: Ανανέωση της θητείας ως «Ναυτιλιακού Πρεσβευτή»

admin