Image default
Ευρώπη

Σουηδία: 47% αυξήθηκαν οι εταιρείες που πτώχευσαν μόνο τον Ιανουάριο

Εκτινάσσονται οι χρεοκοπίες στη Σουηδία στο υψηλότερο επίπεδο τουλάχιστον 10 ετών τον Ιανουάριο, καθώς οι κατασκευαστικές εταιρείες υφίστανται πίεση από τη συνεχιζόμενη καταστροφή της αγοράς κατοικιών.

Ο αριθμός των εταιρειών που υπέβαλαν αίτηση για πτώχευση αυξήθηκε κατά 47% από πέρυσι τον Ιανουάριο, σε 622, σύμφωνα με την υπηρεσία αναφοράς πιστώσεων UC. Τα στοιχεία υπογραμμίζουν τις επιπτώσεις της χειρότερης πτώσης των τιμών των κατοικιών στη Σουηδία εδώ και τρεις δεκαετίες, η οποία έχει συμβάλει στην αύξηση των χρεοκοπιών στον κατασκευαστικό τομέα, με 130 κατασκευαστές να κηρύττουν πτώχευση τον περασμένο μήνα.

«Κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου, είδαμε χρεοκοπίες σε λιανικό εμπόριο, τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια», δήλωσε η οικονομολόγος του UC Johanna Blome στο -. «Τώρα βλέπουμε ότι η μεγαλύτερη αύξηση συμβαίνει σε τομείς που συνδέονται στενά με τη βιομηχανία και τις μακροπρόθεσμες επενδύσεις».

Η σουηδική αγορά κατοικίας έχει γίνει ενδεικτική μιας εξέλιξης που διαδραματίζεται σε όλο τον κόσμο καθώς τα επιτόκια αυξάνονται και τα νοικοκυριά πιέζονται από το αυξανόμενο κόστος ζωής. Οι τιμές των κατοικιών έχουν μειωθεί κατά 16% από την κορύφωση του πρώτου τριμήνου του περασμένου έτους και οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι η πτώση θα συνεχιστεί, διαγράφοντας τα μεγάλα κέρδη κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19.

Η καταστροφή αναμένεται να οδηγήσει σε δραματική πτώση στην κατασκευή νέων κατοικιών, με το Εθνικό Συμβούλιο Στέγασης της Σουηδίας να εκτιμά ότι οι κατοικίες θα αρχίσουν να μειώνονται κατά 44% φέτος σε 33.000. Στον κατασκευαστικό κλάδο απασχολούνται περισσότεροι από 350.000 από τους 5,1 εκατομμύρια υπαλλήλους της Σουηδίας.

Μια ξεχωριστή δημοσιοποίηση στοιχείων από την Creditsafe την Τετάρτη έδειξε ότι τρεις από τις πέντε μεγαλύτερες εταιρείες που χρεοκόπησαν τον Ιανουάριο ανήκε στον κατασκευαστικό κλάδο.

Μια πτώση στις κατασκευές θα μπορούσε να επιβαρύνει την οικονομική δραστηριότητα, η οποία αναμένεται να συνεχίσει να μειώνεται φέτος μετά τη συρρίκνωση το τέταρτο τρίμηνο του 2022, εντείνοντας ένα δίλημμα για την κεντρική τράπεζα της χώρας καθώς επιδιώκει να κυριαρχήσει στον πληθωρισμό χωρίς να προκαλέσει υπερβολική ζημιά στην οικονομία .

Η Riksbank αναμένεται ευρέως να αυξήσει το βασικό της επιτόκιο κατά 50 μονάδες βάσης σε συνεδρίαση την επόμενη εβδομάδα και να συνεχίσει να αυξάνει το κόστος δανεισμού με βραδύτερο ρυθμό τον Απρίλιο. Οι ανησυχίες για την προβλεπόμενη ύφεση έχουν μέχρι στιγμής παραμεριστεί σε μεγάλο βαθμό από την κεντρική τράπεζα, με τους αξιωματούχους να παραμένουν επικεντρωμένοι στην αποστολή τους να επαναφέρουν τον πληθωρισμό στο στόχο του 2%.

Σχετικα αρθρα

Σοκολάτα από παιδιά-σκλάβους

admin

Κίνα: Απαλλαγή θεωρήσεων για τον διευρυμένο «κύκλο φίλων»

admin

Σιτηρά: «Ευνοημένος» σιτοβολώνας η Ουκρανία, κρατάει ψηλά τις εξαγωγές της, αλλά εξοργίζει

admin

Το Euribor αυξήθηκε ξανά τον Μάρτιο

admin

Στρατηγική σχέση μεταξύ ΕΕ και Αυστραλίας για τις κρίσιμες πρώτες ύλες

admin

Διασφαλίσεις έναντι των ουκρανικών εισαγωγών ζητούν τα κράτη-μέλη

admin

Η Ρωσία δε θα επιτεθεί στο ΝΑΤΟ αλλά τα F-16 θα καταρριφθούν τονίζει ο Πούτιν

admin

Bruegel: Η ΕΚΤ μπορεί να πυροδοτήσει στασιμότητα για όλη την Ευρωζώνη

admin

Και η Γαλλία εξοπλίζεται με νόμο για την αντιμετώπιση της ανάμειξης ξένων κρατών στο εσωτερικό της

admin

Ευρωεκλογές: Η ιταλική κεντροαριστερά συσπειρώνεται πίσω από τις «Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης»

admin

Βρετανία: Μακρινός στόχος η μείωση των επιτοκίων της BoE

admin

Ευρωζώνη: Στάσιμα τα τραπεζικά δάνεια τον Φεβρουάριο

admin